Bezlepkové těstoviny, po kterých se hubne, obsahují jen 10 kcal

Žena v restauraci jí těstoviny Canva

Těstoviny už dávno nejsou synonymem pro lepek. Výrobci přichází s novými druhy bezlepkových těstovin, které se mnohdy chutí i texturou podobají těm klasickým. Některé dokonce obsahují jen 10 kcal ve 100 gramech a perfektně se tak hodí do redukční diety.

Přečtěte si také

Je trestné konzumovat pečivo v supermarketu před zaplacením? Řetězce v tom mají jasno

Tři druhy těstovin, které stojí za pozornost

Bezlepkových variant klasických těstovin v obchodech stále přibývá, a to je dobře. Výrobci totiž reagují na zvyšující se poptávku spotřebitelů po bezlepkových alternativách tradičních potravin.

Toto jsou tři poměrně mladé alternativy těstovin, které jste v obchodech možná ještě ani nezaznamenali.

Těstoviny z hnědé rýže

Těstoviny z hnědé rýže svojí texturou a jemnou chutí velmi blízce připomínají klasické těstoviny.

Na rozdíl od ostatních druhů jsou vynikající zejména v tom, že obsahují velké množství vlákniny, manganu, selenu a magnézia. Podle studií jsou otruby z hnědé rýže plné antioxidantů a měly by být účinnou prevencí cukrovky, rakoviny a srdečních onemocnění.

Miska s hnědými těstovinami s olivami, rajčaty, bazalkou a sýrem Canva

Shirataki těstoviny

Do shirataki těstovin se doslova zamilujete na první pohled a ochutnání, pokud je vaším cílem redukce hmotnosti. Tyto těstoviny totiž obsahují 0 % cukru a 0 % tuku.

Shirataki těstoviny se vyrábějí z ve vodě rozpustného polysacharidu, kterému se říká glucomannan – druhu vlákniny, která se extrahuje z kořene rostliny konjac. Tato vláknina usnadňuje hubnutí a snižuje hladinu ghrelinu, hormonu, který je zodpovědný za pocit hladu.

Shirataki těstoviny obsahují opravdu málo kalorií. Jejich počet zjistíte v nutričních hodnotách konkrétního výrobku, složení totiž záleží na výrobci. Energetická hodnota se u nich však pohybuje jenom okolo 10 kcal na 100 gramů výrobku, což je opravu málo. Hubnutí s nimi vám tak určitě půjde jako po másle.

  • Shirataki těstoviny se dají koupit v mnoha obchodech se zdravou výživou, ba dokonce i v supermarketech. Až do 5. října nabízí Albert těstoviny Shirataki Bitters Fit v akci za 49,90 Kč (390 gramů).
  • Těstoviny z bio sušené hlízy z konjaku nabízí také drogerie dm za 79,90 Kč (270 gramů).
Pro snadný, rychlý a zdravý oběd

Cizrnové těstoviny

Chutnými bezlepkovými těstovinami jsou i ty z cizrny. Chutí i konzistencí se blíží klasickým těstovinám s lepkem a obsahují vysoký podíl bílkovin (cca 13 gramů) a vlákniny (cca 7 gramů), takže mají dobrý sytící efekt.

  • Cizrnové těstoviny se dají koupit jak sušené, tak chlazené. Právě ty chlazené nabízí až do 5. října Albert za 29,90 Kč (200 gramů).
  • Sušené těstoviny cizrnové se také prodávají v drogeriích dm za 69,90 Kč (300 gramů).
Rýžové těstoviny ve tvaru kolínek s hráškem, paprikou a květákem Canva

Nabídka bezlepkových těstovin je v supermarketech široká

Zdá se, že je na poli bezlepkových těstovin pořád co objevovat. Společnost Nestlé totiž nedávno představila květákové těstoviny Lean Cuisine bowls, které se vyrábí z květáku, kořenového škrobu, tapiokového škrobu, vajec a konjakové mouky. U nás se ovšem bohužel zatím neprodávají.

Kromě výše zmíněných druhů těstovin se v českých obchodech prodávají také rýžové těstoviny, kukuřičné těstoviny, těstoviny z červené čočky, těstoviny z quinoy, soba nudle či vícezrnné těstoviny, které ale neobsahují pšenici. Obvykle se skládají z kukuřice, prosa, pohanky, quinoy, rýže či amarantu.