Potraviny, které čistí cévy, pomáhají předcházet infarktu a mrtvici

Kousky brokolice, avokáda a další zeleniny Canva

Jedním z viníků, kteří stojí za nejrozšířenějšími příčinami úmrtí v Česku, je špatný cholesterol. Právě on ucpává tepny, kvůli čemuž může dojít k infarktu či mrtvici. Naštěstí je možné včas změnit životní styl a vsadit na prevenci. Jednou z možností je i zdravější jídelníček, obohacený o potraviny, které čistí cévy.

Přečtěte si také

Na benzinku jako do supermarketu: BILLA otevírá další obchody VIVA

Mrtvice a infarkt jsou u nás rozšířenými příčinami úmrtí – a věková hranice postižených se bohužel stále snižuje. Právě proto je čím dál důležitější myslet na prevenci, kterou je bezesporu zdravý životní styl. Aby kardiovaskulární systém fungoval co nejlépe, lze jej podpořit některými potravinami. Které to jsou? A kterým se naopak vyhnout?

Potraviny, které mají dobrý vliv na cévy

Některé potraviny jsou skvělou prevencí proti onemocněním kardiovaskulárního systému – přesto je potřeba chápat, že nejde o krabičku poslední záchrany, ale dílek z komplexní skládačky. Kromě jídelníčku je dobré omezit alkohol, kouření a průmyslově zpracované potraviny. Namísto toho zpestřete svůj život pohybem, ovocem a zeleninou.

Člověk drží vystřižené srdce Pressmaster / Canva

Co vám pomůže? Zelenina je samozřejmostí

Co si dopřát k obědu? Nespletete se s chutným chřestem. Pomáhá snižovat krevní tlak a předcházet tvorbě krevních sraženin. Obsahuje antioxidanty, kyseliny alfa-linolovou a kyselinu listovou a díky svému složení funguje také jako prevence kornatění tepen.

Pochutnat si můžete i na brokolici. Je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminu K a dalších látek – obsahuje mimo jiné i sulforafan, který podporuje tělo ve využití bílkovin k prevenci ucpávání tepen sraženinami. Brokolice by měla být na jídelníčku minimálně jednou týdně.

A na závěr – špenát. Je bohatý na živiny, obsahuje draslík, kyselinu listovou a vlákninu. Pravidelná porce reguluje hladinu homocysteinu, který patří mezi rizikové faktory vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Špenát navíc dávno nemusíte jíst jen v podobě protlaku. Čerstvé lístky přidejte do ranního smoothie – a váš den může začít porcí lahodné energie.

Začněte den zdravě – s tímto pomocníkem

Na svačinu zvolte zdravý mix

Zobněte si hrst ořechů. Oříšky jsou bohaté na mononenasycené tuky, vitamin E a bílkoviny. Vhodné jsou mandle, ale i vlašské ořechy. I ořechy by měly být součástí vyváženého jídelníčku, protože díky svému složení napomáhají upravit hladinu špatného cholesterolu a snížit tak riziko tvorby krevních sraženin.

Dalším delikátním pomocníkem je také avokádo. Tato superpotravina obsahuje dobrý tuk, vitamin E a draslík. Podporuje snižování špatného cholesterolu, který má vliv na vznik některých onemocnění.

Nezapomeňte na ryby a vybrané koření

Ryby, ryby a zase ty ryby. Už chápete, proč jsou jižané, kteří denně konzumují ryby, tak zdraví? Omega-3 mastné kyseliny zvyšují dobrý cholesterol a pomáhají také snižovat zánět cév a krevní tlak. Podle odborníků by každý měl ochutnat rybu alespoň dvakrát týdně. Bude to tuňák, losos nebo snad pstruh?

Při vaření pak zvažte i využití kurkumy. Oblíbené koření čistí organismus, zahřívá a podporuje imunitu. Obsahuje vitamin B6, který napomáhá regulovat tvorbu plaků krevních cév. V podobě lahodného zlatého mléka navíc kurkuma dokáže uklidnit a ukolébat ke spánku. Ideální večerní nápoj před spaním! Jak na něj? Mléko, kurkumu, skořici, zázvor a med krátce povařte a po scezení vypijte.

Nezdravé potraviny – hamburger, hranolky, chipsy, pizza a další Canva

Těmto potravinám se vyhýbejte

Už znáte hromadu dobrých potravin, které mají pozitivní vliv na stav cév a organismu – ovšem bohužel existují i takové, které dělají opak. Kterým záškodníkům se vyhnout?

  • Sbohem dejte přidanému cukru. Slazené nápoje, cukrovinky a sušenky nejsou ideální složkou jídelníčku. Pozor také na snídaňové cereálie a slazené fit tyčinky.
  • Průmyslově zpracované potraviny mají špatný vliv na organismus a celkové zdraví. Obsahují soli, cukry a trans-tuky a nejde o něco, co je dobré jíst pravidelně. Naopak, spíše výjimečně.
  • Červené maso je chutné, leč ne úplně vhodné. Jídelníček ozvláštnit může, a dokonce i pravidelně, ale rozhodně ne denně.
  • Vhodné nejsou ani uzeniny.