Biologicky rozložitelné: trend, který postupně ovládá trh. Pro někoho svědomí, pro jiné byznys

Papírové tašky s nákupem Canva

Pokud sledujete aktuální dění, zajisté vám neuniklo množství zpráv o tom, jak velký problém představuje plastový odpad. Ohrožuje život na souši i v oceánu, esteticky ničí krajinu a ve formě mikroplastů se postupně dostává i do našeho organismu. Po celém světě se rozšiřuje trend biologicky rozložitelných produktů, obalů a materiálů. O co se vlastně jedná?

Přečtěte si také

Neoddělitelná víčka neminou ani Kofolu. Konkurence je už zavedla

Rozdíl mezi biologicky rozložitelným a nerozložitelným

Když se plastový odpad dostane do přírody, mnozí si myslí, že se za stovky let rozloží. Ve skutečnosti se však rozpadá na menší a menší části, které jsou pro životní prostředí stále nebezpečnější.

Hromady plastového odpadu si získaly reakce vědců, ekologů, celebrit, ale i běžných lidí z celého světa, kteří vyzývají k omezení jeho produkce. Namísto plastů se tak v mnoha oborech stále více využívají materiály, které jsou schopné biologického rozkladu. Znamená to, že když je necháte v přírodě, postupně se působením biologických činitelů rozloží, aniž by představovaly nebezpečí pro životní prostředí.

V zahraničí se takové produkty označují jako „biodegradable“ neboli biodegradující či biologicky rozložitelné.

Jednorázové nádobí a taška Canva

Z biodegradujících materiálů vyrobíte téměř cokoliv

Současné technologie umožní vyrobit z biologicky rozložitelných materiálů produkty, o kterých byste často na první pohled ani neřekli, že nejsou z plastu.

  • Na znečištění se velmi podílejí plastové tašky – ty jsou nahrazovány taškami vyrobenými z rostlinného škrobu nebo z papíru.
  • O znečištění se ve velké míře stará také oblečení z umělých vláken. To však lze snadno nahradit přírodními vlákny – bez problémů můžete pořídit třeba trička z bambusu nebo ponožky z konopí.

V současné době si lidé mohou vybrat alternativu, která je šetrnější k životnímu prostředí a vyhledávají i výrobce nebo poskytovatele služeb, kteří také tíhnou k tomuto trendu. Týká se to i rozvozu jídel – vyberete si polystyrenový obal, nebo poskytovatele, který vám dodá jídlo třeba v obalu z cukrové třtiny či lepenky?

Biologicky rozložitelné kartáčky Canva

Pro někoho svědomí, pro jiného byznys

Společnosti po celém světě se začínají tvářit, že jim náhle velmi záleží na životním prostředí a je jen na zákazníkovi, jestli v tom vidí účelovou reklamu pro nalákání spotřebitelů, nebo skutečnou snahu o pomoc světu. Když se zjistilo, že se na znečištění plasty podílí například plastová brčka, rychle na to zareagovaly velké řetězce s rychlým občerstvením a začaly nabízet brčka papírová. V České republice, ale i celé v EU už ostatně nepůjde o vymoženost, nýbrž o povinnost.

Buďte trendy a jděte s dobou

Zákon o jednorázových plastech a Směrnice Evropského parlamentu a rady (EU) 2019/904 ukládají zákaz uvádění plastových výrobků na jedno použití. Plast na jedno použití se stal zlem, kterého se chtějí výrobci náhle zbavit a směřovat k trendu udržitelnější budoucnosti. Ať už jde o peníze nebo o snahu o zmenšení produkce odpadu, pokud má tento trend pozitivní dopad, víme, že je správný.