Jak vybrat nejlepší domácí kávovar na espresso: automatický, pákový nebo kapslový?

Kávovar připravující kávu do šálku New Africa / Shutterstock.com

Ještě před pár lety se pilo espresso jen v kavárnách, dnes už se však kávovary stávají běžnou součástí domácnosti. Na trhu je obrovské množství druhů, které se liší nejen způsobem přípravy kávy, ale i množstvím funkcí, kvalitou a cenou. Poradíme vám, podle čeho vybírat a na co si dát při nákupu pozor, abyste si lahodnou kávu mohli vychutnat přesně tak, jak ji máte nejraději.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Plnoautomatické kávovary

Pokud máte vysoké nároky na kvalitu kávy, nicméně preferujete rychlost a jednoduchost, bude pro vás ideální automatický kávovar. Dokonalé espresso s ním připravíte jedním stisknutím tlačítka.

Velkou výhodou je zabudovaný mlýnek, který zaručuje čerstvě namletou kávu. Kvůli tomu mají ale automatické kávovary větší rozměry než ostatní. Další nevýhodou je poměrně vysoká pořizovací cena. Díky výhodně nakoupené zrnkové kávě ve větším množství se vám ovšem může investice rychle vrátit.

Vyplatí se tedy především v domácnostech, kde je vysoká spotřeba kávy. Velký výběr má například značka DeLonghi. Ceny začínají zhruba na 5 000 Kč. V obchodech seženete i kávovary pro opravdové kávomily, jako například model Jura Giga 6 za 99 000 Kč.

Kupte ho v akci – třeba jako dárek
Šálek kávy na černém pozadí vysvětlující klady a zápory plnoautomatického kávovaru Kupi.cz / Canva

Napěňovač mléka na latté nebo cappucino

Máte raději jemné latte macchiato nebo moderní flat white? Automatické kávovary myslí i na vás. Součástí některých modelů je přímo zásobník na mléko, takže i kávu s bohatě napěněným mlékem můžete mít po jednom stisknutí tlačítka. Pokud v přístroji zásobník není, pracujte s tryskou na horkou páru, díky které ho snadno našleháte. Budete k tomu však potřebovat ještě externí nádobu.

Pákové kávovary

Milovníky kávového rituálu se vším všudy si nejspíš získá některý z manuálních pákových kávovarů. Příprava espressa je nejpodobnější té kavárenské, proto bude všechny fajnšmekry bavit. Jak vypadá postup?

Do páky nasypete odměřenou dávku mleté kávy a důkladně ji upěchujete. Následně páku vložíte do kávovaru a spustíte přípravu. Vznikne pravé italské espresso s nádhernou vůní a silnou chutí. Nevýhodou je nutnost pořídit si navíc mlýnek na zrnkovou kávu.

Nakupovat sice můžete i kávu mletou, ta ovšem rychle ztrácí kvalitu a typické aroma. Potěší vás naopak malé rozměry či nižší pořizovací cena. I kvalitní značkové modely seženete už od 2 000 Kč. Pro národočnější milovníky kávy doporučujeme profesionální automatické pákové espresso s dotykovým displejem Sage SES990BSS (62 000 Kč) v ceně máte navíc u vybraných modelů až do 30. 11. 2021 instalaci a seřízení u vás doma zdarma.

Nastavte si upozornění, až bude v akci
Hrnek na černém pozadí s popiskem kladů a záporů pákového kávovaru Kup.cz / Canva

Kapslové kávovary

Kávoví experti kapslový model kávovaru příliš neuznávají. Pokud ale nemáte dostatek času ani místa, a přesto si chcete vychutnat dobré espresso, možná se rozhodnete právě pro něj.

V každé kapsli je vakuově zabalená dávka čerstvě namleté kávy. Nemusíte se tedy obávat, že by chuť a aroma ztratily na intenzitě.

Postup snad ani nemůže být jednodušší. Kapsli jen vložíte do kávovaru a káva je za pár sekund připravená, bez starostí a námahy. Spousta přístrojů už dnes disponuje také napěňovačem mléka a nádobou na něj.

Kapslový kávovar v akci
Hrnek bílé barvy na černém pozadí vysvětlující klady a zápory kapslového kávovaru Kupi.cz / Canva

Mezi největší výhody kapslových kávovarů patří malá velikost a nízká pořizovací cena v řádu jen několika tisíc korun. Jsou však vhodné výhradně do domácností, kde není velká spotřeba kávy. Při vyšším množství se kapsle oproti zrnkové kávě hodně prodraží.

Problémem je i spousta odpadu, například Nespresso nicméně nabízí možnost přinést kapsle zpět do prodejny, odkud putují k recyklaci.