Proč některé restaurace stále neberou karty? Budete se divit, důvodem nejsou jen poplatky

Člověk platí platební kartou Jacob Lund /Shutterstock.com

I v dnešní době můžete v mnoha restauracích a kavárnách platit pouze hotově. A zdaleka nejde jen o malé zapadlé podniky, terminály chybí také na mnoha místech v Praze nebo v krajských městech. Ceny za provedené transakce se přitom stále snižují a během pandemie jsme si na placení kartou zvykli téměř všude. Kde je tedy problém?

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Spropitné pouze v hotovosti

Velkou roli hraje podle restauratérů spropitné. Zatímco v cizině se běžně dávají dýška i při platbě kartou, v České republice se tento trend prosazuje jen velmi pomalu.

Často se pak stává, že personál nic navíc nedostane, přestože zákazník odchází z restaurace spokojený. A naopak ten, kdo platí hotově, ze 70 % dýško nechá. Pochopitelně jen v případě, že dostane kvalitní jídlo a obsluha je na něj milá.

Důvod je úplně jednoduchý. Češi nejsou na rozdíl od zahraničí zvyklí dávat dýška. Je prostě vyzkoušené, že pokud člověk zaplatí kartou, tak obsluhující nedostane ani korunu,“ popsal on-line deníku Aktuálně.cz majitel restaurace v Jihočeském kraji.

V hlavním městě se názory liší. Na malá dýška při platbě kartou si stěžuje hlavně personál hospod nižší cenové kategorie. „Platby kartou rozhodně negativně ovlivňují dávání spropitného. Pro hospody jsou obecně platby v hotovosti lepší i kvůli platbám dodavatelům a podobně. Zákazníci se navíc ještě nenaučili obsluhy ptát, zda jdou dát dýška i při platbě kartou,“ řekl SOČR číšník Karlínské pivnice.

Naopak dražší luxusní restaurace výrazné rozdíly ve výši dýška nepozorují. Například zákazníci řetězce Ambiente průměrně dávají spropitné okolo 5 až 6 %. Na způsobu platby ale nezáleží.

Luxusní oběd si připravíte i doma

Menší dýško, ale více zákazníků?

Otázkou ovšem zůstává, zda není lepší nelpět na dýškách, a nalákat tak větší množství klientů. Podle aktuálních údajů bank to v některých případech může být až 30 % lidí. Poplatky za transakce jsou přitom dnes mnohem nižší než před pár lety. Záleží na celkových obratech a konkrétní částce, avšak ze zhruba 5 až 10 % se snížily na pouhé 1 2 %. Samotný pronájem terminálů nabízejí některé banky zdarma, jiné za malý poplatek.

Mezi méně časté důvody patří problém s připojením. Například restaurace Myslivecká hospůdka na Kladské v Karlovarském kraji má jasno: „Není signál, tak není terminál,“ hlásí tu s předstihem všem příchozím hostům.

Oběd v luxusní restauraci UfaBizPhoto / Shutterstock.com

Jinde berou naopak jen karty

Ve světě i v České republice ale přibývá také moderních podniků, kde zaplatíte pouze kartou. Patří mezi ně například Manifesto Market nebo kavárna a bar LT Coffee & LB Wine v centru Prahy.

Chceme být maximálně transparentní a také rádi díky moderním technologiím ušetříme čas. Místo několikahodinového počítání tržby můžeme jít po zavírací době během pár minut domů a věnovat se rodině, zálibám a odpočinku,“ vysvětluje důvody k tomuto kroku spolumajitel podniku Lukáš Benda.

V celosvětovém měřítku se předpokládá, že do roku 2024 bude v hotovosti probíhat pouze 12,7 % transakcí. Nejdále se v tomto ohledu dostaly severské země v čele se Švédskem. Naproti tomu v Polsku, Itálii nebo Španělsku zůstávají lidé věrni hotovosti. U nás část lidí ráda zkouší technologické novinky, a tak už běžně platí i mobilním telefonem. Zejména starší generace nicméně zůstává u hotovosti.