Křupavé batátové noky se šalvějovým máslem a parmazánem jsou přesně ten typ jídla, které rozptýlí chladné večery. Na talíři se potkává jemná sladkost batátů s vůní šalvěje a másla, které se lehce vpíjí do každého sousta. Výsledek? Komfortní jídlo, které chutná jako objímání v misce, a přitom ho zvládnete připravit i po dlouhém dni bez složitostí.
Když jsem tenhle recept zkoušela poprvé, byl to experiment s batáty, které zbyly po nedělním obědě. Výsledek? Malý zázrak. Noky byly lehké, voňavé a měly ten správný mix sladkého a slaného, který se tak těžko popisuje, ale dokonale funguje.
Není divu, že tahle kombinace batátů, másla a šalvěje se stala virálním hitem sociálních sítí. Je to jídlo, které působí uklidňujícím dojmem – ideální na podzimní večery, kdy máte chuť se trochu rozmazlit, ale nechce se vám trávit hodiny u plotny.
Proč si batáty zaslouží místo ve vaší kuchyni
Batáty, známé i jako sladké brambory, jsou výživovou hvězdou posledních let. Odborníci z Harvard School of Public Health je řadí mezi potraviny s vysokým obsahem antioxidantů a vlákniny. Kromě toho obsahují betakaroten, který pomáhá imunitě a prospívá pokožce.
Zajímavé je, že batáty se do Evropy dostaly už v 16. století díky mořeplavcům a velmi rychle si našly cestu do kuchyní šlechty. Dnes se z nich dělají hranolky, polévky, koláče, a dokonce i dezerty. V receptech jako tento se ale ukazuje jejich největší kouzlo – přirozená sladkost, která se krásně snoubí s máslem a bylinkami.
Pečené batáty s jogurtovým dipem
Hledáte inspiraci na rychlou večeři, která bude chutnat celé rodině? Vyzkoušejte pečené batáty s jogurtovým dipem. Tento jednoduchý recept vás překvapí kombinací sladkých batátů a chilli. Skvělá volba pro zdravou večeři plnou chutí.
Pečené batáty s jogurtovým dipem
Batátové noky se šalvějí a parmazánem – recept
- Počet porcí: 2
- Doba přípravy: 50 minut
Ingredience:
- 3 střední batáty (asi 230 g dužiny po uvaření nebo upečení)
- 75 g hladké mouky + trochu navíc na podsypání
- 1 lžička soli
- 3 až 4 lžíce slaného másla
- 8 až 10 lístků čerstvé šalvěje
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- parmazán na posypání
Sophia Michalčíková
Postup přípravy:
- Batáty omyjte a buď je upečte v troubě při 180 °C asi 45 minut, nebo uvařte v mikrovlnné troubě asi 10 minut (v polovině času je otočte). Měly by být úplně měkké.
- Nechte je lehce vychladnout, oloupejte a vydlabejte dužinu do mísy. Přidejte mouku a sůl a nejprve promíchejte lžící.
- Jakmile se směs spojí, vyklopte ji na lehce pomoučený vál a rukama krátce zpracujte v měkké těsto. Těsto bude trochu vlhké, to je v pořádku. Přidejte jen tolik mouky, aby se nelepilo.
- Rozdělte těsto na čtyři části a z každé vyválejte váleček. Nakrájejte ho na malé kousky dlouhé asi 2 až 3 centimetry. Každý kousek můžete lehce obtisknout vidličkou, aby na sobě měl typické rýhy.
- V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Noky vkládejte po dávkách a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. To trvá zhruba 2 až 3 minuty.
- Vyjměte je děrovanou lžící a nechte okapat.
- Na pánvi rozehřejte 1 až 2 lžíce másla a přidejte nasekanou šalvěj. Jakmile začne vonět a listy se zbarví do zlatova, přidejte noky. Opečte je z obou stran, dokud nebudou krásně křupavé a zlaté.
- Opakujte se zbylými noky a máslem. Na závěr vše přendejte na talíř, posypte pepřem, šalvějí a pořádnou dávkou čerstvě nastrouhaného parmazánu.
Tipy redaktorky
- Nikdy se nebojte těsta, které se trochu lepí – právě díky němu budou noky jemné a nadýchané.
- Mouku přidávejte s citem, ne podle zvyku.
- Skvěle funguje i kombinace batátů a dýně hokkaido, která dodá nokům další chuťový rozměr.
- Pokud máte doma šalvěj sušenou, použijte ji jen symbolicky, čerstvá dělá divy.
- Máslem nešetřete, protože právě ono spojuje všechny chutě dohromady.
- A malý trik na závěr – zkuste na talíř přidat pár kapek citronové šťávy, zvýrazní chuť parmazánu i batátů.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková, Instagram Georgina Elizat, Harvard Health Publishing