Maso, pro které nezemřelo jediné zvíře: vývoj umělého masa probíhá v Americe i v Horoměřicích

Syrové maso v laboratoři Canva

Rostoucí trend etického stravování a zájmu o ekologii ve světě způsobil narůstající zájem o vývoj „umělého“ kultivovaného masa. Takové maso je vyrobeno z buněk daného zvířete, ovšem bez nutnosti jeho zabití. Vývojem této potraviny, jejíž vzhled, chuť i struktura by měly přesně kopírovat maso živočišné, se zabývá český start-up Bene Meat Technologies a mnoho zahraničních firem.

Přečtěte si také

Fitness oblečení, které funguje jako tělová kosmetika. Legíny dnes umí hydratovat i vyhlazovat kůži

Kultivované maso pro všechny

Co se týče živočišné stravy, dostáváme se nyní do fáze, kdy maso odmítají nejen vegetariáni a vegani, ale i masožravci, kteří omezují svůj příjem živočišných bílkovin s vidinou nejen benefitů zdravotních, ale též etických a environmentálních.

Kromě toho, že při honbě za steakem musíme zabít krávu, maso také musíme nějak zpracovat a uchovat. Zpracování masa přitom výrazně negativně přispívá ke klimatické krizi, ať už hovoříme o množství skleníkových plynů či spotřebě vody a půdy. Právě proto vědci po celém světě pracují na vývoji tzv. kultivovaného masa, tedy masa, které bude produkované kultivací zvířecích buněk, nikoli porážkou živých zvířat. Že to zní jako sci-fi? Na tomto výzkumu se podílejí nejen zahraniční kapacity, ale též čeští vědci.

První kuřecí maso z laboratoře

První úspěch v této oblasti si může přičíst americká firma Eat Just, které se loni v prosinci podařilo „vypěstovat“ kuřecí maso pouze za použití kuřecích buněk a uvést jej na trh v Singapuru. Na základě svého úspěchu pak firma získala investory, díky nimž je nyní schopna pořídit nové bioreaktory, které zvládnou vyrobit ještě více tohoto produktu.

Posunout tuto technologii chce i izraelská firma Future Meat Technologies, která buduje továrnu na výrobu kultivovaného masa nedaleko Tel Avivu a na příští rok plánuje expanzi do USA. Na české půdě se o zásadní milník zasloužila firma Bene Meat Technologies z pražských Horoměřic, jíž se podařilo vyvinout první laboratorně získané vzorky svalových buněk a která je vůbec prvním startupem, který se v Čechách na vývoj kultivovaného masa zaměřuje.

Jak to funguje?

Alternativní kultivované maso má být chuťově, strukturálně i energeticky identické s tím živočišným, na rozdíl od něj však bude očištěno od antibiotik, antiparazitik a dalších aditiv. Celý proces výroby začíná sesbíráním kmenových buněk od živých hospodářských zvířat, které jsou poté přemístěny do bioreaktoru, kde se nadále množí, dokud nenabudou kýženého tvaru. V průběhu tohoto procesu přitom nejsou používány žádné genetické změny ani jiné úpravy.

Daný proces navíc zajišťuje desetinásobný výnos oproti standardnímu živočišnému průmyslu. Díky pokročilým technologiím by mohlo být kultivované maso v prodeji během několika let a jeho cena by měla být přijatelná i pro běžného spotřebitele.