Jak vyčistit kožené boty?

Muž stojí na krajnici v kožených teniskách Canva

Kůže patří mezi nejkvalitnější, ale také nejchoulostivější materiály, ze kterých se boty vyrábějí. Přesto se vsadíme, že doma nějaký ten pár máte. Kůže se snadno promočí, může ale i vysychat a praskat. Pokud se však o kožené boty budete správně starat, mohou vám vydržet roky.

Přečtěte si také

Pepek námořník se sice nemýlil, ale některé výjimečné vlastnosti špenátu jsou mýtus

Jak ošetřit kožené boty? Impregnace na boty je základ.

Na začátek musíme použít neoblíbené slovo – impregnace. Nutí nám ji v obchodě a dobře vědí proč. Impregnace chrání boty nejen před pronikáním vlhkosti, ale také ochraňuje kůži před nečistotami. Nejjednodušším způsobem je koupit impregnační sprej, který aplikujete ve více vrstvách na suché a čisté boty, ideálně již před prvním použitím. Když se pak tenisky zašpiní, uvidíte, že nečistoty půjdou snadněji dolů.

Jak vyčistit kožené boty?

  1. Na čištění použijte nejlépe houbičku nebo flanelový hadřík. Použít můžete i kartáček s jemnými štětinami, ale opatrně, abyste jemnou kůži nepoškodili.
  2. Připravte si vlažnou vodu s mýdlem nebo jemnějším pracím práškem.
  3. Houbičku či hadřík namočte a vyždímejte. Kožené boty nechcete příliš namočit.
  4. Jemnými krouživými pohyby začněte čistit.
  5. Poté utřete hadříkem či houbičkou namočenou v čisté vodě a odstraňte zbytky mýdla.
  6. Boty co nejlépe vysušte a nechte volně uschnout. Můžete je vycpat novinami či napnout napínákem na boty, aby neztratily tvar.
  7. Nakonec suché boty naimpregnujte nebo natřete pečujícím krémem na boty.

Náš tip: Na fleky na tmavé kůži zabírá i kousek látky namočený v octu. Můžete je také zkusit třít vnitřkem banánové slupky nebo ukrojeným kouskem syrové brambory. Na skvrny na světlé kůži pak účinkuje mléko. Nezapomeňte nakonec otřít zasažená místa čistou vlhkou houbičkou.

Přečtěte si také naše tipy, jak vyčistit gumovou podrážku, aby byla zase jako nová. Potřebujete vyčistit plátěné tenisky? Zjistěte, jak na to.