Nejhorší úroda švestek za 10 let. Rudolf Jelínek bude letos muset vyrábět slivovici z balkánských trnek

Dosud nesklizené plody švestky encierro / Shutterstock.com

Za oblíbený český aperitiv si v obchodech brzy připlatíme. Může za to letošní mizerná úroda švestek, která je nejnižší za deset let, jak uvedla známá likérka Rudolf Jelínek, která navazuje na více než 400letou tradici výroby destilátů na Valašsku a pálí tradiční slivovici.

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Valašská slivovice z balkánských švestek?

Letošní úroda švestek v Čechách je velmi nevyrovnaná. Zatímco v některých oblastech je sklizeň skvělá, jsou i místa, kde je úroda průměrná až podprůměrná.

Ztráty hlásí i likérka Rudolf Jelínek. Jak uvedl ředitel společnosti Jiří Koňařík, podnik letos sklidí jen okolo 150 tun švestek, což je o 400 tun méně než loni. Je to přitom pouze tři roky, co Jelínek oznamoval rekordní úrodu 840 tun. Sklizeň letos začala až v polovině srpna, tedy asi 3 týdny po běžném termínu. Dařilo se pouze odrůdě Čačanská rodna, ostatní plodily málo nebo vůbec.

Ač je to nemilé, tento výpadek firma plánuje zčásti vyřešit dodávkami švestek od jiných tuzemských pěstitelů a také z Balkánu. Cenu švestek odhaduje vzhledem k nižší úrodě a nedostatku zaměstnanců na sklizeň až o 50 % vyšší.

Skleničky se slivovicí obložené švestkami a zelenými listy Canva

S menší úrodou se potýkají i další sadaři

S nízkou úrodou oblíbených modrých peckovic se nepotýká pouze likérka Rudolf Jelínek. I další čeští pěstitelé letos sklízí menší úrodu. Příčinou je podle nich chladnější jaro a málo sluníčka. To by mohlo mít za následek i malou cukernatost sklizených plodů, které k dozrávání potřebují nejen dostatek vláhy, ale především sluneční paprsky.

Někteří výrobci vykupují švestky od menších sadů nebo zahrádkářů za 6 korun za kilogram. „Máme stejné ceny jako loni. Švestky vykupujeme za 6 korun za kilogram. Je to adekvátní a podobné je to i jinde, říká jednatel Moštárny Louny Ivan Myšík.

Tip: Chcete se zásobit za dobrou cenu? Pálenku Švestka Moravská Rudolf Jelínek seženou členové Billa Bonus club za 119 Kč, ostatní pak mohou koupit třeba pálenku Švestka Alliance v Lidlu za 109 Kč.

Slivovice v akci se bude hodit

V obchodech mohou zdražit nejen švestky

Menší úroda švestek znamená také vyšší cenu za kilo a může vést ke zdražování nejen samotných plodů v obchodech, ale i dalších produktů ze švestek, jako jsou například povidla. Švestky ale nejsou jediné ovoce, které na trhu zdraží – ceny pravděpodobně stoupnou i u jablek, meruněk nebo třešní, jejichž květy často pomrzly při jarních mrazech.

ČSÚ eviduje nárůst cen u ovoce o 24,7 % a u zeleniny o 11,8 % už v loňském roce. Není se tedy čemu divit, že si i letos za vybrané plodiny a výrobky z nich připlatíme. Jaké budou výsledné ceny zatím není známo, nemělo by však jít o horentní částky.