Sametově hebkou a jemnou zmrzlinu umí vyrobit pouze zmrzlinovač. Jak vybrat ten nejlepší?

Různé druhy zmrzliny, stříbrné lžičky a naběračka Oleksandra Naumenko / Shutterstock.com

Není zmrzlina jako zmrzlina – a pro tu domácí to platí obzvlášť. Jak si ji vyrobit, aniž byste museli každých pár minut vyndávat směsi z mrazáku a složitě je upravovat? Přece pomocí zmrzlinovače. Tohoto šikovného pomocníka do kuchyně si ihned zamilujete, a natož pak nyní začátkem horkého léta. V článku vám poradíme, jak si vybrat ten nejlepší.

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Nejlevnější varianta? Ruční zmrzlinovač pro nenáročné

Chcete-li si přípravu domácí zmrzliny nejprve vyzkoušet, postačí vám ten nejlevnější manuální zmrzlinovač. Zpravidla se skládá z nádoby, kterou je potřeba pořádně předmrazit, a z míchací části s kličkou.

Směs musíte nějakou dobu promíchávat ručně, abyste dosáhli požadované konzistence a textury. Tento postup sice není nejpohodlnější, pro nenáročné domácí zmrzlináře jde ale o ideální volbu.

Zmrzlinovač pro tu nejlepší domácí zmrzlinu

Zlatá střední cesta pro každého

V další kategorii zmrzlinovačů jsou elektronické přístroje, které nicméně postrádají mrazicí jednotku – je tedy opět nutné nádobku k výrobě zmrzliny ještě před přípravou směsi zmrazit. Poté už však stačí pouze zmáčknout tlačítko a zmrzlina se chystá. Levnější typy těchto zmrzlinovačů mívají často ve svých akčních nabídkách například obchody Tchibo, Lidl či Tescoma.

Tip: Vyzkoušejte i náš recept na jedinečnou makovou zmrzlinu, který najdete na konci článku!

Zmrzlinovač Sage BCI600 a různé druhy zmrzliny Sage

Zmrzlinovač, který si zamilujete

Možná si za něj připlatíte, všechnu práci ale odvede za vás. Zmrzlinovač s mrazicí jednotkou stačí naplnit předem vyšlehanou a připravenou směsí. Přístroj umožňuje nastavit požadovanou tuhost zmrzliny, díky čemuž si můžete pochutnat jak na hutnějším poháru, tak i na jemnějších kopečcích smetanové zmrzliny, kterou jistě ocení i ti nejmenší.

  • Pokud jste skutečný gurmán, zvolte třeba zmrzlinovač Sage BCI600, který dokáže rozpoznat hustotu připravované zmrzliny podle vámi zvoleného nastavení. Nabízí hned 12 programů – od sorbetů a krémových dezertů až po běžnou zmrzlinu.
  • Jeho doporučená cena je ovšem skutečně spíše pro velké labužníky či nadšence, činí totiž zhruba 8 000 Kč.
Frajer, který to se zmrzlinou umí!

Recept na domácí zmrzlinu ze slaného karamelu

Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu domácí zmrzlinu ze slaného karamelu. Netradiční spojení chutí vás ohromí.

Podle čeho vybrat ten pravý?

  1. Ideální investice by měla odpovídat četnosti použití. Pokud tedy víte, že se ve vaší domácnosti pravidelná dávka zmrzliny neztratí, můžete volit kvalitní zmrzlinovač s kompresorem.
  2. Oproti tomu občasnou zmrzlinou můžete své bližní překvapit i pomocí levnějšího zmrzlinovače, který zakoupíte za pár set korun.

V obou případech získáte cenného kuchyňského pomocníka, díky kterému si zpestříte nejen toto léto.

Nemáte-li zmrzlinovač, stále lze sáhnout po zmrzlině v akci

Maková zmrzlina? Proč ne?

Máte-li již svůj zmrzlinovač připravený na lince, otestujte jeho schopnosti tímto naším receptem na jedinečnou pochoutku. Budete potřebovat:

  • 50 g mletého máku
  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 6 vaječných žloutků
  • 150 g cukru

Jak na to?

  1. Povařte smetanu s 50 gramy mletého máku.
  2. Po stažení z plotny přidejte vaječné žloutky předem rozmixované s cukrem.
  3. Vymíchaný hladký krém poté nechte vychladnout a následně jej přesuňte do zmrzlinovače, který udělá zbytek práce.
  4. Voilà, originální dezert je na světě!