Šumivé tablety jsou skvělým parťákem na léto. Kde se vzaly a jaké pro nás mají výhody?

Šumivá tableta ve sklenici vody Elisanth / Shutterstock.com

Také rádi sledujete, jak se šumivá tableta pomalu rozpouští ve sklenici s vodou a vytváří chutný nápoj? Najdeme je v nabídce lékáren i běžných supermarketů, k dispozici jsou nám jako zdroj vitamínů, minerálů nebo také léčivých látek. Většina lidí toho o nich mnoho neví, přitom tyto tablety přináší mnoho zdravotních výhod a v letních měsících se mohou stát důležitým společníkem na cesty.

Přečtěte si také

V sobotu běžte spát raději dřív, změna času je znovu tady! Jak nás ovlivňuje?

Kde se vzaly šumivé tablety a proč šumí?

Experimenty s šumivými tabletami začínaly už v 17. a 18. století, když se zkoumaly vlastnosti uhličitanů a tartátů. Mnoho lidí vidí šumivé tablety jako něco chemického a nezdravého. Samotná šumivá forma je však v přiměřeném množství zdravotně nezávadná. Je to podobné, jako když konzumujete klasické perorální tablety, ovšem s tím rozdílem, že ty šumivé zahrnují činidlo, které je schopné uvolňovat CO2. Nejčastěji je to kyselina adipová, kyselina jablečná, kyselina vinná, kyselina askorbová, kyselina fumarová, kyselina maleinová, kyselina jantarová nebo kyselina citrónová.

Vyzkoušejte místo léků šumivé tablety v akci

Tableta se po kontaktu s vodou dokonale rozpustí a obsažené látky jsou biologicky mnohem lépe dostupné. Nastane autokatalytická reakce, která končí generováním oxidu uhličitého v přítomnosti vody. Samozřejmě je zapotřebí tyto tablety skladovat v suchém prostředí, aby byla zajištěna jejich nezávadnost. Dnes je možné do šumivých tablet přidávat téměř jakékoliv látky, u kterých je cílem, abychom je účinně dostali do těla. Pro dosažení barvy a chuti se do tablet přidávají také barviva a aromata.

Žena drží v ruce tabletu a sklenici vody fizkes / Shutterstock.com

Zdravotní výhody šumivých tablet

Vysoká účinnost – Tablety a kapsle se v žaludku rozpouští velmi pomalu a vedou ke sníženému vstřebávání živin. Značná část tablet se často vyloučí, aniž bychom ji vstřebali. Šumivé tablety jsou až dvakrát účinnější než běžné, protože je tělo snadno a rychle vstřebá. Získáte s nimi plný účinek, aniž byste ihned vyloučili důležité látky. Šumivá forma je obzvláště vhodná pro lidi se slabým trávicím traktem a pro seniory.

Žádné podráždění – Když se běžné tablety nerozpustí, vytváří v žaludku nepohodlí, mohou dráždit a dochází k lokalizovaným koncentracím složek. U šumivých tablet dojde k rovnoměrnému vstřebání bez podráždění žaludku.

Vyšší hydratace – Jejich používání vede k vyššímu příjmu tekutin. Použít jednu tabletu znamená vypít také 2–3 dl vody, a to podpoří hydrataci organismu.

Lahodná chuť – Obsahují aromata, která zlepšují chuť. Pokud si spojíte polykání tablet s divnou pachutí, šumivá forma bude příjemnou změnou.

Žádné potíže s polykáním – Je pro vás tableta příliš velká na spolknutí? Pokud máte angínu, potíže s polykáním nebo se bojíte zadušení velkými tabletami, šumivá forma je pro vás velmi šetrná a bezpečná. Ocení je také malé děti, ne každé dítko dokáže spolknout tabletu a vypití nápoje je pro něj lepší volbou.

Na co si dát pozor u šumivých tablet?

Stejně jako u ostatních doplňků stravy nebo léků i zde platí, že byste měli dodržovat doporučené dávkování. V šumivých tabletách bývá vyšší obsah sodíku a jejich častá konzumace není vhodná pro osoby se srdečními obtížemi. Tyto tablety také mají větší velikost, a jelikož trvá rozpuštění tablety i několik minut, nemusí být vhodné pro ty, kdo spěchají.