Zařaďte do svého jídelníčku jáhly, jde o nutriční poklad, který je zcela bez lepku

Jáhla a klasy prosa BestPix / Shutterstock.com

Zatímco příznivci zdravého životního stylu velmi dobře ví, co to jáhly jsou, mnoho lidí o nich slyší poprvé. Může se zdát, že jde o novinku ze zahraničí, ale jde o jednu z nejstarších kulturních plodin. Možná budete znát spíše název proso. Kuličky z prosa se zbaví slupky a vzniknou vám jáhly, jde tedy o oloupané proso. Je to mimořádné výživná potravina, která je tak všestranná, že ji využijete ve sladké i slané kuchyni. V jídelníčku by vám neměla chybět, protože vám poskytne kompletní spektrum důležitých živin. Představíme si jáhly trochu blíže a také, jak je nejlépe využijete.

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Na jáhly se téměř zapomnělo

Proč mnozí o jáhlách neslyšeli? Je to dáno tím, že proso je plodinou, která je náročnější na pěstování. Od doby kamenné u nás tvořilo samozřejmou součást jídelníčku, ale když se do Evropy dostala rýže, kukuřice a brambory, proso bylo postupně vytlačeno a nahrazeno plodinami, ze kterých je větší výnos. V Evropě se na něj málem zapomnělo, ale dnes se opět naplno využívá a lidé objevují jeho přínosy.

Nesehnali jste jáhly v akci? Zkuste pohanku

Proso zahrnuje přes 300 druhů, které se pěstují po celém světě včetně Afriky a Asie, odkud pravděpodobně pochází. V Čechách se pěstuje proso seté. Má vysokou nutriční hodnotu a je bohaté na různé vitamíny, bílkoviny, minerály a vlákninu. Na rozdíl od jiných obilovin vyžaduje proso jen velmi málo vody a méně úrodnou půdu. Využívá se hlavně v rozvojových zemích pro svou schopnost růst v relativně drsném a suchém prostředí.

Rostlina prosa setého krolya25 / Shutterstock.com

Nutričně bohatá a bezlepková potravina

Jáhly jsou bez lepku, a pokud máte na lepek alergii, můžete tuto potravinu s chutí pravidelně konzumovat na mnoho způsobů. Oceníte na nich velmi rychlou přípravu a snadnou stravitelnost. Ačkoliv vás zasytí, snadno a rychle je strávíte. Mají ideální poměr bílkovin, tuků a sacharidů.

Nutriční hodnota na 100 gramů:

  • Kalorie: 378 kcal
  • Bílkoviny: 11 g
  • Tuky: 4 g
  • Sacharidy: 72 g
  • Vláknina: 8,5 g
  • Vápník: 8 mg
  • Železo: 3 mg
  • Hořčík: 114 mg
  • Fosfor: 285 mg
  • Draslík: 195 mg
  • Sodík: 5 mg
  • Zinek: 1,6 mg
  • Měď: 0,7 mg

Na co jsou dobré jáhly?

Nepořídíte je v každém obchodě, ale ve větších supermarketech je najdete obvykle poblíž luštěnin, mouky nebo v sekci se zdravou výživou. Jejich cena se pohybuje od 25 do 50 kč za 500g balení. Nabízí se vám jáhly, tedy loupané proso, prosná mouka, krupice a jáhlové vločky.

Vločky jsou jako stvořené pro přípravu jáhlové kaše, stačí je za stálého míchání povařit ve vodě nebo v mléce, a to v poměru 2 dílů tekutiny a 1 dílu vloček. Kaše vám rychle zhoustne, vy si ji jen ochutíte a můžete podávat. Nejlepší je k snídani nebo jako výživná svačinka.

Jáhly využijete jako přílohu, používají se v celé škále sladkých i slaných receptů. Ze sladkých receptů je nejznámější jáhelník, který je obzvláště lahodný ze švestek nebo jablek. Dále si můžete udělat jáhlové placky, noky, koláč nebo použít jáhly do polévek. Použití je velmi všestranné.

Jáhlová kaše v misce TYNZA / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy

Lepší trávení – Obsahují vlákninu, která přispívá ke zdravému trávení a pomáhá regulovat pohyby střev. Proso má také prebiotika, která stimulují růst probiotik v mikrobiomu. To je důležité pro zdraví střev a imunitní systém obecně.

Podpora kardiovaskulárního systému – Obsahují hořčík, který pomáhá udržovat správný srdeční rytmus. Konzumace prosa také zvyšuje hladiny proteinu adiponektinu, který může chránit kardiovaskulární tkáně. Jáhly obsahují také vitamín B3. Tento vitamín pomáhá snižovat určité faktory srdečních onemocnění, jako je vysoká hladina cholesterolu a triglyceridů, a je účinný při snižování oxidačního stresu.

Zlepšení nálady – Proso může zlepšit náladu člověka díky vysoké koncentraci aminokyseliny tryptofanu.

Chcete podpořit své zdraví nejen jáhly? Sáhněte po doplňcích stravy

Cukrovka – Proso může snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu. Pomáhá také řídit hladinu glukózy v krvi u lidí s cukrovkou.

Hubnutí – Tento typ stravy snižuje BMI, a proto může pomoci snížit stupeň nadváhy a obezity.

Snížení oxidačního stresu – Proso je dobrým zdrojem antioxidantů, které mohou pomoci podporovat schopnost těla odolávat oxidativnímu stresu, faktoru nemocí a stárnutí. Konzumace antioxidantů může snížit riziko chronických onemocnění.

Další výhody – Vzhledem ke svému obsahu živin má tato potravina potenciál potlačovat růst rakovinných buněk, podpořit hojení ran a podporovat pevné kosti.