Lékárny v Česku se potýkají s dalším výpadkem léků

Lékárník v lékárně drží v jedné ruce krabičku léků a v druhé předpis pikselstock / Shutterstock.com

Po výpadku dětských léků na horečku a očních kapek chybí pro změnu základní penicilin, který se nejčastěji předepisuje na angínu. Sehnat se dá už jen v několika lékárnách a i těm docházejí poslední zásoby. Lékaři tedy jako alternativu předepisují širokospektrální antibiotika. Kdy bude lék opět k dostání? A co může dlouhodobý nedostatek způsobit?

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Výpadek a hrozba bakteriální rezistence

Chybějící fenoxymethylpenicilin není jen obyčejný lék. Používá se už téměř sto let, protože dokáže zničit konkrétní bakterie a zmírnit průběh angíny i dalších onemocnění.

Naproti tomu alternativa v podobě širokospektrálních antibiotik je méně účinná a hlavně zvyšuje riziko bakteriální rezistence. To znamená, že se bakterie stanou odolnými a bude velmi složité najít léčbu, která na ně zabere.

Vybavte se na boj s podzimním nachlazením

„Domnívám se, že aktuální výpadek fenoxymethylpenicilinu se může podílet na dalším zhoršení kvality preskripce antibiotik právě ve smyslu častějšího předpisu širokospektrých antibiotik namísto penicilinu s úzkým spektrem účinku, který má nejméně nežádoucích účinků a také prakticky nevede ke vzniku rezistence,“ vysvětluje praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Prázdná plata od léků Creative Family / Shutterstock.com

Obnova dodávek je nejistá

Příčinou výpadku jsou podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv potíže při výrobě a distribuci. Nové zásoby penicilinu v každém případě lékárny očekávají nejdříve v polovině listopadu. Konkrétní termíny ani množství léků ale zatím neznáme.

Malé množství však stále na skladech zůstává, protože u léků na předpis neprobíhají žádné velké výprodeje jako u těch volně dostupných. Výhodou je, že dostupnost léků si dnes může ověřit úplně každý. A to prostřednictvím webu SÚKL, kde najdete přímo podstránku výpadky léků.

Změní situaci nová legislativa?

Problémy by mohla vyřešit novela zákona, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví. Má se týkat hlavně léků na recept a počítá s předzásobením lékáren na několik měsíců dopředu. Její přesnou podobu ale zatím neznáme.