Domácí tahini zmizí do sladkých i slaných pokrmů rychlostí blesku! Přípravu zvládnou úplně všichni

Pasta tahini ve skleničce, sezamová semínka v misce a na lžičce New Africa / Shutterstock.com

Pasta tahini je známá především jako nedílná součást cizrnového hummusu. Věděli jste ale, že si v kuchyni skvěle stojí i jako surovina samotná? Dá se z ní připravovat řada slaných i sladkých jídel a její domácí výroba je velmi jednoduchá. Navíc má díky obsahu sezamových semínek velmi bohaté nutriční složení a při pravidelné konzumaci může prospět našemu zdraví i kráse.

Přečtěte si také

Proč sekačka na trávu po zimě nefunguje? Závadu hledejte v nádrži

Tekutý poklad z Blízkého východu

Jak už to u mnoha dobrých ingrediencí bývá, i pasta tahini vznikla úplnou náhodou – jako vedlejší produkt při výrobě sezamového oleje. Pochází z Persie, odkud se šířila dále po Blízkém východě přes asijské kuchyně (indickou, vietnamskou nebo čínskou) až po evropské, především řeckou. Z té ji známe zejména jako součást sladké chalvy.

Vyniká příjemnou zemitou, ořechovou chutí sezamu s jemnou hořkostí. Připravuje se ze sezamových semínek podobně jako například arašídová a jiná ořechová másla – tedy rozemletím do tekuté, hladké konzistence.

Člověk lije tahini do misky se salátem Pixel-Shot / Shutterstock.com

Výhody sezamové pasty pro zdraví

  • Obsahuje velkou porci bílkovin, proto by neměla chybět v jídelníčku vegetariánů a veganů.
  • Díky vysokému obsahu vápníku pomáhá zlepšovat stav kostí a zubů, působí preventivně proti osteoporóze a dalším onemocněním pohybového aparátu.
  • Pro svůj vysoký obsah železa v dobře vstřebatelné formě je vhodná pro osoby trpící chudokrevností a únavou.
  • Dále obsahuje plno antioxidantů, „dobrých“ mono- a polynenasycených mastných kyselin, vitamínů A, E a skupiny B, hořčíku, fosforu, manganu a zinku.
  • Sezam také působí protizánětlivě, posiluje nervový a kardiovaskulární systém, zlepšuje fungování ledvin a jater.
Olivový olej se bude hodit nejen při přípravě tahini

Recept: Domácí tahini

Tahini se připravuje z neloupaného i loupaného sezamu. Ten je dobré před rozemletím nasucho opéct na pánvi, aby se zvýraznila jeho chuť. Pro tekutější konzistenci se přidává také olivový olej, případně pro intenzivnější chuť olej sezamový. Při výrobě platí, že čím výkonnější mixér použijete, tím více se ze semínek uvolní přirozeně obsažených mastných kyselin, a není tedy potřeba přidávat tolik oleje navíc.

V mixéru jsou sezamová semínka, člověk k nim přilévá olej, vedle je v jedné mističce sůl a v druhé semínka Alkarnasia / Shutetrstock.com

Postup:

  1. Sezamová semínka opékejte na suché pánvi (na mírném plameni) za stálého míchání po dobu 3–5 minut. Počkejte, až vychladnou.
  2. Dejte je do mixéru, nastavte nejvyšší otáčky a počkejte, dokud se semínka nerozemelou na „máslovou“ konzistenci. Podle chuti průběžně přidávejte po lžících olej (pasta může být tekutější i tužší).
  3. Na závěr ochuťte špetkou soli.
  4. Přelijte do čisté, dobře těsnící uzavíratelné sklenice. Skladujte v lednici, kde vám tahini vydrží až čtyři týdny.

Sezamová pasta v kuchyni

Tahini se kromě již zmíněného hummusu používá při přípravě tradiční orientální pomazánky baba ganoush, ve které se míchá s upečeným lilkem. Pasta je také výborná jako základ pro různé dipy, masové marinády, dresinky a zálivky – stačí ji například smíchat se solí, jablečným octem, česnekem nebo zázvorem, olivovým olejem, bylinkami a citronovou šťávou.

Pomazánka baba ganoush v misce Chzu / Shutterstock.com

Skvěle se dále hodí do snídaňových kaší, na palačinky, domácí sušenky i sladké moučníky. Stačí ji smíchat s medem a kakaem a dětem vyrobíte zdravější alternativu přeslazených čokoládových pomazánek nebo ji spojit s jakýmkoliv rostlinným sladidlem (čekankovým, agávovým či datlovým sirupem), čímž si připravíte pochoutku podobnou tradiční řecké chalvě.

Vyzkoušejte tahini také k zahušťování omáček (např. indických a asijských obsahujících kokosové mléko) či krémových polévek.

Skleničku tahini můžete bez práce koupit v obchodě

Kde tahini koupit?

Tahini běžně seženete ve zdravých výživách i v lékárnách, drogeriích, supermarketech a hypermarketech, které nabízí sortiment z kategorie zdravé výživy. Například v lékárnách Dr. Max koupíte Tahini Wolfberry za 205 Kč / 1 kg, v drogeriích dm pořídíte 250g skleničku dmBio za 99 Kč a v Lidlu či Kauflandu si na tahini můžete počíhat během tematických orientálních týdnů.

A pokud vás semínkové pasty zaujmou, poohlédnout se v obchodech můžete například i po konopné, dýňové či slunečnicové.