Moringa je zázračný jedlý strom, který nepřestává překvapovat svým využitím

Listy, prášek a čaj ze stromu moringa Dolly MJ / Shutterstock.com

Blízko rovníku roste mnoho úžasných stromů a bylin, o kterých lidé v mírnějším pásmu nemají ani tušení. Mezi nejdůležitější patří moringa olejodárná. Pro miliony lidí je důležitou složkou jejich stravy a jedná se zároveň o superpotravinu, která obsahuje vitamíny a prospěšné látky v obřích dávkách, čímž hravě pokryje potřeby našeho těla. Jelikož produkty z moringy najdeme stále častěji i v českých regálech, je vhodné se o tomto zázračném stromu dozvědět více.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Proč je tento strom „zázračný“?

Tento strom je zhruba tím, co byste si představili, že vyroste po zasazení kouzelné fazole. Dokáže totiž vyrůst i 3 metry za jediný rok. Maximálně může dorůst do výšky zhruba 12 metrů, ale obvykle se stříhá tak, aby dorostl jen do menšího keře.

Impozantní jsou obří trubicové lusky, které mohou být dlouhé i kolem půl metru. Kdysi tento strom rostl na úpatí Himálaje, ale postupně se rozšířil jak na celý indický subkontinent, tak i do celé Afriky. Miluje tropické a subtropické klima, takže jeho pěstování je v našich podmínkách téměř nemožné.

Jelikož vyroste v mokré i suché půdě, skvěle se pěstuje v mnoha oblastech, a to i v nadmořských výškách nad 2 000 m n. m.. V suchých obdobích dokáže dužnatý kmen posloužit jako skvělá zásobárna vody. Zázračný je tím, že je skvělým zdrojem jídla v mnoha chudých regionech.

Pro pěstování se využívá především druh moringa olejodárná, kterou často najdete na různých produktech pod jejím latinským názvem Moringa oleifera.

Části stromu moringa Red Confidential / Shutterstock.com

Využívá se celý strom

Na tomto stromě jsou jedlé listy, které se konzumují syrové nebo i tepelně upravené. Jsou tak výživné, že se suší a následně jsou po celý rok skvělým zdrojem živin. Obvykle se melou na prášek a rozváží do zemí celého světa, kde se využívají jako oblíbený doplněk stravy pro sportovce a vyznavače zdravého životního stylu.

Povzbuďte své zdraví

Obří lusky ukrývají semena, která se po upražení konzumují jako ořechy. Považují za kosmetický zázrak a olej z nich se používá v mnoha kosmetických produktech, ale také při vaření nebo v hodinářství, protože nevysychá a na trhu je známý jako „behen“.

Využívají se dokonce i kořeny, které mají chuť podobnou křenu, a kůra, ze které se vyrábí provazy a pletené produkty. Prášek se dělá výhradně z mladých listů a následně si z něj můžete udělat třeba čaj nebo ho přidávat do polévek, omáček či smoothie.

Vsaďte na superpotraviny

Prášek z listů

Různé části stromu se využívají k léčbě několika desítek nemocí. U nás je nejvíce dostupný prášek z listů moringy. Najdete v něm 9× více bílkovin než v jogurtu, 10× více vitamínu A než v mrkvi, 15× více draslíku než v banánech, 17× více vápníku než v mléce, o 50 % více vitamínu C než v pomerančích a 25× více železa než ve špenátu. Není divu, že se označuje za superpotravinu.

Buchta upečená s moringa práškem Dolly MJ / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy

  • Je nabitá živinami – Kromě toho, že obsahuje vitamíny, minerály, vápník a draslík, je moringa bohatá na aminokyseliny. Obsahuje 18 z 20 aminokyselin, stavebních kamenů bílkovin, které se nacházejí v lidském těle. Najdeme zde všech 9 esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže vyrobit.
  • Bojuje s volnými radikály – Je zde mnoho antioxidantů, konkrétně flavonoidy, polyfenoly a kyselina askorbová. Tyto antioxidanty bojují proti volným radikálům, tedy molekulám, které vedou k zánětu, poškození buněk a oxidativnímu stresu.
  • Zmírňuje cukrovku – V práškové formě bylo zjištěno, že je moringa účinná při snižování hladiny lipidů a glukózy, reguluje oxidační stres a snižuje hladinu cukru v krvi.
  • Zdravé srdce – Jelikož pomáhá při kontrole lipidů, může zabránit tvorbě plaku v tepnách a snížit hladinu cholesterolu. Tím se snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Prášek z listů moringy Rostovtsevayu / Shutterstock.com
  • Dokáže bojovat s běžnými infekcemi – Antibakteriální a protiplísňové vlastnosti moringy pomáhají v boji proti infekcím. Působí proti některým houbám, které způsobují kožní infekce, a bakteriím odpovědným za infekce krve a močových cest.
  • Pomáhá rychleji hojit rány – Listy mají schopnost srážet krev, jejich pravidelné užívání proto zajišťuje rychlejší zastavení krvácení a podporuje hojení.
  • Posiluje zdraví mozku – Antioxidační vlastnosti snižují degeneraci neuronů a zlepšují funkci mozku. Studie naznačují, že listy moringy mohou poskytnout ochranu před příznaky Alzheimerovy choroby a oddálit její nástup.
  • Chrání zdraví jater – Vysoké koncentrace polyfenolů chrání játra před toxicitou, oxidací a poškozením.

Moringa si získala obrovskou popularitu, ale stejně jako u ostatních superpotravin, i zde se vyhněte přílišné konzumaci, protože může způsobit nevolnost. Má laxativní vlastnosti a ve velkém množství může způsobit žaludeční nevolnosti, plynatost, průjem a pálení žáhy. Konzumaci by se měly vyhnout těhotné a kojící ženy.