Recepty na lahodné podzimní krémové polévky: Vyzkoušejte bramborový nebo petrželový krém

Ženské ruce ve žlutém svetru svírají misku s mrkvovou polévkou Elena Eryomenko / Shutterstock.com

Zahřejte se a uvařte si jednu z našich výtečných krémových polévek, do kterých se zamilujete na první lžíci. Jsou hutné, syté a dokonale lahodné. Jejich příprava je jednoduchá, inspirujte se některým z našich receptů. Dáte si petrželkový nebo bramborový krém? Dobrou chuť!

Přečtěte si také

Zabijáci diety: 5 zdravých potravin, po kterých nezhubnete

Sezónní zelenina

Kořenová petržel, červená řepa, mrkev i brambory jsou typickými příklady podzimní sezónní zeleniny, která se sklízí v září a říjnu. V tomto období je tato zelenina nejen levnější, ale také čerstvější, chutnější a má i vyšší nutriční hodnotu než ta, která je skladována nebo dovážena.

Podzimní sezónní zelenina je bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky, které podporují naše zdraví a imunitu. Pokud ji navíc koupíte na farmářských trzích nebo od místních pěstitelů, pomůžete i lokální ekonomice a životnímu prostředí, protože snížíte dopravní náklady a emise.

Proč dát šanci krémovým polévkám?

Zeleninové krémy si snadno oblíbí i zarytí odpůrci polévek. Jejich příjemná konzistence je ideální na podzimní a zimní období. Mohou dokonce nahradit celý hlavní chod – tak syté totiž jsou. Přinášíme neotřelé recepty, na kterých si pochutná celá rodina.

1. Recept na petrželový krém

Na petrželovou polévku budete potřebovat:

  • zeleninový vývar
  • nakrájenou petržel
  • bramboru
  • petrželovou nať
  • smetanu
  • krutony a bylinky
Dýňová polévka se smetanou

Dýňová polévka se smetanou

Tuto dýňovou polévku si určitě oblíbíte nejen pro její rychlou přípravu, ale i pro dokonalou chuť. Stačí vám dýně Hokkaidó, pár základních surovin, které jsou snad v každé domácnosti, a mixér. Podle našeho videoreceptu zvládne připravit tuto dokonalou podzimní polévku úplně každý.

Časová náročnost: 45 min Obtížnost: Snadný
Dýňová polévka se smetanou

Jak uvařit petrželový krém?

Krém z petržele je mírně nasládlý a výtečně jemný. Jeho chuti okamžitě propadnete, vyzkoušejte třeba náš recept.

  1. K přípravě potřebujete zeleninový vývar, nakrájenou petržel, špetku nati a bramboru. Vše pomalu vařte do změknutí zeleniny, dokud nepřijde ten pravý čas směs rozmixovat dohladka.
  2. Můžete přidat tučnou smetanu na zjemnění. Krém ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte s krutony.
Bramborový krém v misce, vařečka Kritchai7752 / Shutterstock.com

2. Recept na krémovou bramborovou polévku

Budete potřebovat:

  • zeleninový vývar
  • brambory
  • majoránku
  • smetanu
  • bylinky

Jak na to?

Představte si krémovou polévku, která připomíná bramborovou kaši. Milovníci brambor a jejich chuťové pohárky zajásají – bramborový krém je přesně pro ně!

  1. Nenáročná příprava jistě zaboduje i u vás v kuchyni. Opět dejte vařit nakrájené brambory do zeleninového vývaru.
  2. Můžete přidat špetku majoránky. Krémové konzistence dosáhnete důkladným rozmixováním a přidáním lžíce smetany.
  3. Také bramborový krém můžete ozdobit bylinkami dle chuti.
Mrkvový krém se smetanou a kousky mrkví, česnek Pixel-Shot / Shutterstock.com

3. Recept na krémovou mrkvovou polévku se zázvorem

Ingredience:

  • několik mrkví
  • cibuli
  • máslo
  • vývar
  • šlehačku
  • čerstvý zázvor
  • strouhaný čedar
Polévka z pečeného lilku

Polévka z pečeného lilku

Polévka z pečeného lilku vás příjemně zahřeje a zároveň i zasytí. Díky předpečení získá zelenina mnohem výraznější chuť, kterou pak skvěle doplní dokřupava opečený toust s pomerančovou gremolatou.

Časová náročnost: 45 min Obtížnost: Snadný
Polévka z pečeného lilku

Postup:

Mrkvový krém je dalším hřejivým adeptem na příjemný podzimní oběd nebo večeři.

  1. Připravte si několik očištěných středních mrkví, cibuli, máslo, vývar a šlehačku. V tomto případě začněte osmahnutím cibulky na másle. Poté vsypte nakrájenou mrkev a jemně zamíchejte.
  2. V dalším kroku přidejte horký vývar a šlehačku a nechte vše povařit na mírném ohni do změknutí mrkve.
  3. Před mixováním přihoďte ještě trochu strouhaného zázvoru, který polévce dodá šmrnc.
  4. Polévku můžete podávat se strouhaným čedarem pro ještě lahodnější chuť.
Řepový krém se smetanou, lžíce, utěrka Darya Andrievskaya / Shutterstock.com

4. Recept na řepovou polévku

Suroviny:

  • červená řepa
  • vývar
  • smetana ke šlehání
  • čerstvý křen

Návod:

Také na krému z červené řepy si pochutná celá rodina.

  1. Pokud nemáte trpělivost syrovou řepu čistit, můžete ji koupit již předvařenou a budete mít o starost méně – v takovém případě povařte jen krátce.
  2. Na řepný krém potřebujete opět vývar, nakrájenou červenou řepu, šlehačku a čerstvý strouhaný křen.
  3. Řepu povařte ve vývaru do změknutí a výslednou polévku rozmixujte se lžící smetany.
  4. Zbytek smetany použijte na vytvoření husté šlehačky. Ta poslouží jako ozdoba spolu se strouhaným křenem. Můžete podávat… a vychutnat si příjemnou chuť červeného krému.

Zdroje: Apetit.cz, Vitalvibe.cz, Fresh.iPrima.cz, autorský text Venduly Jelínkové