Chystáte se dlabat dýně? Máme 10 tipů, díky nimž vám halloweenská dekorace vydrží déle

Velká vyřezaná dýně, další menší dýně, zapálené svíčky, lucerna Romolo Tavani / Shutterstock.com

Ačkoli jej mnozí Češi považují za americkou tradici, která v našich končinách nemá co dělat, Halloween je v Česku oblíbený. Tento původně keltský svátek se slaví 31. října a u nás je často spojován se strašidelnými dekoracemi a hlavně vyřezanými dýněmi, které zdobí snad každou verandu či balkon. Ty se však většinou brzy kazí, dužina začne plesnivět a dýně se bortí. Poradíme vám několik triků, jak si tuto dekoraci připravit, aby skutečně vydržela.

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Češi vyřezávání milují

Přestože se v Česku Halloween nepojí s koledováním sladkostí v kostýmech, některé tradice tohoto keltského svátku jsme převzali s velkou horlivostí. Jednou z nich je i vyřezávání strašidelné lucerny z mexické dýně, tzv. jack-o’-lantern.

Dýně se strašidelným výrazem a svíčkou uvnitř slouží poté jako děsivá dekorace na nejedné verandě, balkonu nebo zahradě. Jelikož jde ale o živou dekoraci, má tendenci po čase plesnivět. Poradíme vám proto několik triků, díky nimž vám letošní dýňová lucerna vydrží mnohem déle.

Několik dýní postavených v seně EvgeniiAnd / Shutterstock.com

I. Vyberte tu nejhezčí

Základem úspěchu je už výběr samotné dýně vhodné ke dlabání. Dýně by měla být co nejdokonalejší, bez otlačenin, strupů, černých skvrn a dalších viditelných poškození. Na první pohled by měla působit svěže, při poklepání zněle zvonit a neměl by z ní vycházet žádný hnilobný zápach. Ideální dýně by také měla mít úměrnou hmotnost, od pěti do maximálně 10 kilogramů. Velké dýně mají totiž tendenci dříve plesnivět a hroutit se.

Dýně nyní koupíte nejlevněji!

II. Zbytečně se jí nedotýkejte

Zamezit brzké zkáze můžete už při výběru a manipulaci s dýní při koupi. Jakmile si vyberete tu pravou, nechytejte ji za stopku, poškozený stonek výrazně zkracuje její životnost. Pokud chcete zvýšit její výdrž, dotýkejte se jí jen tehdy, pokud je to nezbytně nutné, tedy při koupi, vykládání z auta a při samotném vyřezávání. Mastnota z vašich rukou by totiž mohla urychlit proces hnití.

Žena omývá dýni ve dřezu Kamil Macniak / Shutterstock.com

III. Vykoupejte ji ve speciálním roztoku

Životnost dýně prodloužíte i koupelí ve speciální lázni z vody a bělidla nebo sava. Smíchejte jeden díl bělidla s deseti díly vody a dýni po dobu několika minut koupejte. Polévejte ji roztokem ze všech stran, aby byla pokryta celá slupka. Poté nechte dýni důkladně vyschnout. Tímto roztokem ji po vyřezání můžete také pravidelně rosit, aby vydržela co nejdéle.

IV. Čistota je základ

Než se pustíte do práce s dýní, důkladně si umyjte ruce mýdlem. Stejnou péči věnujte i nástrojům, které budete používat. V nejlepším případě je sterilizujte v pečící troubě nebo ponořením do vroucí vody. Jakákoli nečistota, kterou byste při práci se špatně ošetřenými nástroji do dýně zanesli, by totiž mohla zrychlit hnilobný proces.

Člověk vyřezává obličej na dýni kobeza / Shutterstock.com

V. Vyřezané části potřete vazelínou

Než dýni začnete vyřezávat, důkladně ji vydlabejte, zbavte všech vláken a semínek a nechte chvíli oschnout. Až vyřežete kýžené otvory, jejich okraje potřete vazelínou, olivovým nebo kokosovým olejem. Ty je perfektně zakonzervují a zamezí tak množení plísní.

Na vyřezávání si pořiďte vhodnou výbavu

VI. Vnitřek zakonzervujte lakem na vlasy

Ošetřit přitom nestačí pouze slupku, ale i dužinu dýně, která má tendenci k plesnivění. Vnitřní části dýně můžete proto nastříkat lakem na vlasy, který dužinu dokonale zakonzervuje a plesnivění oddálí.

VII. Do lucerny vložte sáčky se silikagelem

Malé sáčky, které najdeme třeba v krabici od nových bot, to je silikagel. Ten se do krabic umisťuje proto, že dokonale pohlcuje přebytečnou vlhkost a chrání tak výrobek před poškozením. Silikagel dokáže svůj objem zvětšit až o 40 %. Pokud vám doma několik sáčků přebývá, můžete je přihodit do dýně ke svíčce.

VIII. Použijte svíčku ve skle nebo na baterky

Aby dýně dlouho vydržela, namísto klasické voskové svíčky, která by mohla přispívat k rychlému vysychání, použijte svíčku elektrickou nebo alespoň tu hřbitovní ve skle. Vyzkoušet můžete také smotaný řetěz vánočních světýlek, která lucernu dokonale rozsvítí, ale nebudou přispívat k její zkáze.

Vyřezaná dýně venku před vstupními dveřmi DavidGraham86 / Shutterstock.com

IX. Umístěte ji pod střechu

Dýně nemá ráda sucho, ale zároveň na ni nesmí pršet. V obývacím pokoji nad radiátorem by proto nebyla úplně nejšťastnější. Raději ji dejte ven, ujistěte se však, že ji položíte na suché a stinné místo. Pokud něco urychluje proces hnití, je to vlhké prostředí, déšť a sluneční paprsky. To vše vede k množení plísní, a dýně tak brzy vezme za své.

Pohlídejte si akce na halloweenské dekorace

X. Ošetřujte ji sprejem z máty peprné

Vyřezanou dýni můžete během Halloweenu udržovat v kondici po domácku vyrobeným sprejem z máty peprné, která má protiplísňové účinky. Stačí smíchat mátové mýdlo s mátovým esenciálním olejem a směsí dýni pravidelně rosit.