28. října se do Lidlu, Kauflandu a IKEA nežeňte! Kde můžete nakoupit?

Nákupní vozík u zavřené pokladny Rom Chek / Shutterstock.com

Den volna uvítá každý z nás, ne všechny obchody řetězců však zůstanou 28. října v den, kdy vznikl náš samostatný stát, zavřené. Jak jsou na tom s otevírací dobou naše nejoblíbenější české supermarkety a hypermarkety? Kde zůstanou prodejny zavřené a kam naopak můžete vyrazit na nákup?

Přečtěte si také

Těchto 10 věcí byste v obchodě nikdy neměli dělat. Vyhněte se trapasu i konfliktům

Kdy jsou zavřené obchody?

28. října nesmí podle zákona obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních otevřít. Pokud však přeci jen potřebujete skočit na menší nákup, dobrou zprávu je, že menší obchody, prodejny v nemocnicích, na čerpacích stanicích, na letištích a nádražích nebo v lékárnách, mohou zůstat otevřené a záleží na rozhodnutí provozovatele, jak s otevírací dobou naloží.

Albert a Coop

Pravidla jsou pro otevírací dobu obchodů 28. 10. daná jasně: Pokud má obchod prodejní plochu větší než 200 metrů čtverečních, musí mít 28. října zavřeno. V souladu se zákonem bude otevřený pouze hypermarket Albert DOC Mercury v Českých Budějovicích (od 9 do 18 hodin). 

Coop prodejny jsou na tom podstatně lépe, protože se jedná vesměs o menší prodejní plochy, mohou se provozovatelé rozhodnout, že nechají 28. 10 otevřeno. Před tím, než vyrazíte do místního Coopu ve vašem městě, doporučujeme podívat se na internetu na jeho otevírací dobu.

Tesco

Své velké supermarkety a hypermarkety musí na Den vzniku samostatného československého státu zavřít. Pokud však máte v okolí menší prodejny Tesco Express, ty mohou mít otevřeno ve standardní otevírací době.

Žena nakupuje na farmářském trhu AYA images / Shutterstock.com

Penny Market a Billa

Stejná situace nastane i v Penny Marketech a Billa prodejnách. Ve státní svátek 28. října si v nich nenakoupíte, protože všechny jejich provozovny přesahují 200 metrů čtverečních a zákon jim přikazuje v tento den zavřít.

„Našim zaměstnancům chceme dopřát den, během kterého si mohou odpočinout a oslavit státní svátek podle své libosti se svými blízkými. Zákazníkům budou všechny prodejny BILLA znovu dostupné v sobotu 29. října,“ upřesňuje Dana Bratánková, manažerka korporátní komunikace a tisková mluvčí BILLA ČR.

Výjimkou jsou Billa prodejny Letiště Václava Havla a Praha hlavní nádraží, tyto dvě prodejny mají běžnou otevírací dobu. Pro menší nákup si můžete zajet také na čerpací stanice Shell, kde najdete prodejny Billa Stop & Shop a můžete si sem skočit pro více než 1200 produktů Billa. Nakoupit tak, i v tento sváteční den, můžete – rohlíky, máslo, salám a mléko nejen na snídani.

Kaufland

Jak avizoval obchodní řetězec Kaufland na svých sociálních sítích, tak v jejich prodejnách bude o svátku všude zavřeno.

Globus

V hypermarketech Globus bohužel v pátek 28. října nenakoupíte.

Lidl

Do Lidlu 28. října nejezděte. Toho dne musí být všechny prodejny kvůli zákonu z roku 2016 uzavřeny, protože přesahují 200 metrů čtverečních.

Velkoobchody Makro

Oblíbený řetězec Makro, kam míří podnikatelé za velkými nákupy, bude mít 28. října otevřeno!

Žena si jde k výdejnímu pultu vyzvednout od muže balík nimito / Shutterstock.com

Jak bude otevřeno 28. 10. v prodejnách IKEA a JYSK?

28. října 2022, k velké nelibosti zákazníků, nenakoupíte ani nábytek a dekorace do domácnosti. Brány obchodů IKEA i JYSK zůstanou bohužel zavřené. Vzhledem k tomu, že se jedná hlavně u IKEA prodejen o cíl výletů, každý rok se najde spousta lidí, kteří to jedou risknout a tahají za vstupní dveře tohoto oblíbeného prodejce nábytku s vyhlášenou jídelnou i 28. října, bohužel marně. I nadále však můžete nakupovat online.

Otevírací doba v Baumax, Bauhaus, OBI, Hornbach

Ani kutily a stavitele nepotěšíme, 28. října ve velkých hobby marketech bohužel nenakoupíte.

Otevírací doba 28. října v Alza, Planeo a Datart

Během svátku 28. 10. budou uzavřeny pobočky Alza Děčín, Kladno, Brno-Lískovec, Frýdek-Místek a Příbram. Všechny ostatní pobočky zůstávají otevřené pro výdej objednávek. Naopak další obchod s elektronikou Planeo elektro bude podle manažera marketingového oddělení Dominika Dolejše zavřené a nebude fungovat ani výdej zboží na prodejně z eshopu. Také elektrospecialista Datart bude postupovat stejně. „Respektujeme a dodržujeme zákon o zákazu prodeje o státních svátcích, proto budou naše prodejny 28. října uzavřeny a nebudou fungovat ani jako výdejny pro e-shop. Považujeme to za pozitivní vzhledem k zaměstnancům, kteří si volný den zaslouží," sdělila mluvčí Datartu Olga Dolínková.