Ochutnejte zkamenělinu a dopřejte si dokonalý detox: Křemelina je pozůstatek z druhohor

Křemelina ve zkumavce, hrnku a na lžičce FotoHelin / Shutterstock.com

Lidé neustále využívají biologické pozůstatky pravěkého života, ať už jde o plyn nebo o ropu. Existují však i takové, které můžete konzumovat a podpořit s nimi své zdraví. Nemusíte olizovat zkamenělé schránky trilobitů, nabízí se vám křemelina. Někteří o ní ještě nikdy neslyšeli, přitom ji stále více lidí používá pro podporu svého zdraví. Kde se vlastně křemelina vzala a co dokáže udělat s vaším organismem?

Přečtěte si také

Velikonoční tvoření s malými dětmi: Hlavy z osení

Slyšeli jste o rozsivkách?

Jde o jednobuněčné fotosyntetizující organismy, které jsou na zemi déle než dinosauři. Můžete si je představit jako mikroskopické řasy, které žijí ve sladké i slané vodě. Po miliony let se usazovaly ve vrstvách sedimentů, kde zkameněly, abychom je nyní mohli využívat. Jako křemelina se označuje nezpevněná, sypká hornina, která je tvořená především schránkami rozsivek. Kromě částí rozsivek obsahuje také jílové materiály. Rozsivky jsou známé už z druhohor, konkrétně z období jury, které začalo zhruba před 200 miliony lety. Už tehdy se začaly v sedimentech usazovat a tento proces se děje dodnes. Žijí po celém světě a samozřejmě i u nás.

Nemůžete sehnat křemelinu? Zkuste jiný doplněk stravy v akci

Jakou má křemelina podobu?

Křemelina je velice jemnozrnný, práškovitý až jílovitý sediment. Když je čistá, má bílou barvu. Díky obsahu příměsí může být třeba také nazelenalá, šedá nebo hnědavá. Vysoce kvalitní křemelina obsahuje kolem 90 % oxidu křemičitého.

Důležitou vlastností pro využití je pórovitost, dosahující až 80 %. Objemová hmotnost vysušené křemeliny je 0,3–0,5 g/cm³, takže výrobky z ní vyrobené snadno plavou na vodě. Používá se dvěma způsoby, pro podporu lidského zdraví a v různých průmyslových odvětvích včetně výroby dynamitu. Díky svým přirozeným detoxikačním vlastnostem se používá v domácnostech a potravinářských výrobcích už několik desetiletí. Dlouho je propagována jako jeden z nejlevnějších a nejuniverzálnějších zdravotnických produktů na současném trhu.

Na co se užívá křemelina?

Užívejte ji ideálně ráno na lačný žaludek, případně i večer. Vhodné je začít 1 čajovou lžičkou denně u dospělých a půlkou čajové lžičky u dětí. Postupně můžete množství navýšit až na 1–2 polévkové lžíce. Kúra by měla trvat ideálně alespoň 3 měsíce. Prášek se pochopitelně nekonzumuje jen tak, nejlepší volbou je rozpustit ho ve vodě, v ovocné šťávě nebo si ho třeba můžete přidat i k cereáliím. Má neutrální až lehce zemitou chuť, ta souvisí především s místem, kde se křemelina těžila.

Křemelina v misce Anna Hoychuk / Shutterstock.com

Zdravotní výhody křemeliny

Detoxikuje vaše tělo: Křemelina potravinářské kvality zabíjí parazity v těle, kteří by jinak mohli přispět k onemocnění. Pomáhá také udržovat čistou krev, za což je zodpovědný oxid křemičitý. Ten funguje podobně jako antioxidanty, které se nacházejí v potravinách. Minerál se v krevním řečišti rozkládá na koloidní formu a bojuje proti volným radikálům. Konzumace křemeliny čistí trávicí trakt a omezuje plynatost, navíc podporuje zdraví jater. Oxid křemičitý může také pomoci při detoxikaci těžkých kovů. Jeho užívání může snížit koncentrace hliníku v gastrointestinálním traktu.

Může pomoci při hubnutí: Jelikož zbavuje tělo nepotřebných látek, může přirozeně podpořit váš proces hubnutí.

Pomáhá s artritidou: Křemík je nezbytný pro zachování zdraví kostí, pojivových tkání a kloubů, jejichž zhoršení může vést k artritidě. Obsažený oxid křemičitý napomáhá kostnímu metabolismu a tvorbě kloubů, což jsou procesy, které pomáhají předcházet osteoporóze. Podporuje také syntézu kolagenu a hraje zásadní roli v mineralizaci kostí.

Může pomoci snížit hladinu cholesterolu: Dokáže účinně snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a tím podpořit zdraví našich cév a kardiovaskulárního systému.

Posiluje zdraví kůže, nehtů a zubů: Přirozená schopnost zabíjet parazity z ní dělá dobrý doplněk k zubním pastám, exfoliátorům a peelingům na pokožku. Funguje podobně jako bentonitový jíl, vysušuje toxiny v pokožce a činí ji hladkou a pružnou. Oxid křemičitý, který obsahuje, přispívá ke zdraví nehtů a zubů. Zajímavější je, že také pomáhá s využitím vápníku a přispívá k pevnějším nehtům a zubům.

Pomáhá léčit candidu: Candida je jednou z nejčastějších plísňových infekcí. Křemelina může pomoci vyplavit tuto houbu z těla. Jednoduše si můžete vzít jednu čajovou lžičku prášku z křemeliny, jednou ráno a jednou večer. Před konzumací ji můžete přidat do jakékoli tekutiny. Tato léčba může také pomoci při léčbě svrabu. Křemelinu si můžete přidat do koupele a vykoupat se v ní.

Žena drží světlý cocktail Valentin Finaev / Shutterstock.com

Léčí akné: Její exfoliační vlastnosti mohou pomoci při léčbě akné a jizev po něm. O oxidu křemičitém je známo, že podporuje zdraví pokožky, a když používáte křemelinu lokálně, přinese vaší pokožce řadu výhod. K tomuto ošetření pleti stačí smíchat jednu čajovou lžičku křemeliny s pár kapkami vody. Vytvořte pastu a naneste ji na obličej. Nechte působit asi 15 minut, než si obličej opláchnete vlažnou vodou. Opakujte jednou denně.

Může podpořit růst vlasů: Oxid křemičitý může stimulovat růst vlasů, a dokonce se používá při léčbě k prevenci plešatění. Je to především proto, že 90 % našich vlasů tvoří oxid křemičitý. Užívání jedné čajové lžičky křemeliny každý den vám může zajistit silné a zdravé vlasy.

Může eliminovat vši: Křemelina propíchne exoskelet vší a zabije je. Je často považována za bezpečnou a účinnou léčbu těchto parazitů. Pro tuto léčbu můžete smíchat lžičku křemeliny s trochou tea tree oleje. Směs vmasírujte do pokožky hlavy, nechte ji na vlasech přes noc a ráno si vlasy umyjte jako obvykle. K odstranění zbytků hnid nebo vajíček můžete také použít hřeben na vši. Proces opakujte dva až tři dny.

Už víte, s čím si křemelinu smícháte pro lepší užívání?

Zázrak, který se nesmí vdechnout

S jejím perorálním nebo povrchovým použitím nejsou spojeny žádné zdravotní problémy. Jediným nebezpečím je vdechnutí, na které byste se měli dávat velký pozor, proto je vhodné křemelinu nejprve rozpustit v tekutině nebo z ní udělat pastu, abyste vdechnutí zabránili. Používejte ji tak, abyste ji nezvířili a nevdechli ani v malém množství ve vzduchu. Obzvláště astmatikům by mohla způsobit plicní potíže. Pokud ji užíváte bezpečně, pro vaše tělo bude velkým přínosem.