Jak si doma vyrobit nahřívací polštářek, který zachrání věčné zmrzlíky i ty s bolavými zády

Žena si dává na zátylek nahřívací polštářek New Africa / Shutterstock.com

Nahřívací polštářky do mikrovlnky každoročně s příchodem podzimu a studených dnů získávají čím dál větší pozornost. Jsou totiž ideální pro děti i dospělé na prohřátí, ale také na zmírnění bolestí zad a krční páteře, kloubů, namožených svalů nebo menstruačních křečí. A co je úplně nejlepší, za zlomek ceny si je doma snadno zvládnou vyrobit i úplní začátečníci. Máme pro vás jednoduchý návod krok za krokem i pár tipů na to, čím polštářky naplnit.

Přečtěte si také

Obchodníci bijí na poplach. Krádeže na samoobslužných pokladnách jsou větší problém, než jste možná tušili

Výhody nahřívacích polštářků

Nahřívací polštářky jsou všestranným pomocníkem a první pomocí na řadu neduhů a problémů, které si vyžadují „léčbu“ suchým teplem. Stačí chvilka v mikrovlnce a rázem máte obklad na bolavá záda, bedra, břicho, hlavu a krční šíji (například při migrénách) nebo obličej.

Polštářky s větší výplní, jako jsou fazole či třešňové pecky, mohou také sloužit k masážím, některé mají dokonce i pěkných pár kilo a poslouží jako zátěžové předměty ulevující od stresu a úzkosti. Zkuste si jeden takový dát po náročném dni na ramena a uvidíte, že vám příjemný tlak spolu s teplem rychle zlepší náladu.

  • Tip: Nahřívací polštářky do mikrovlnky koupíte i v obchodech, cena se liší podle velikosti a výplně. Menší kousky obvykle stojí kolem stovky až dvou. Větší na bedra či ramena (cca 50 x 20 cm) začínají na 300–400 Kč.
Dítě si drží nahřívací polštářek na břichu Iryna Mylinska / Shutterstock.com

Návod na výrobu nahřívacího polštářku

Budete potřebovat:

  • Látku: Volte měkkou, příjemnou 100% bavlnu. Klidně na to využijte staré oblečení nebo povlečení. Velikost pak záleží čistě na vás a na tom, jak velký polštářek budete chtít.
  • Náplň: Existuje celá řada možností. Nejčastěji se dovnitř dává například tvrdá pšenice, pohankové (jsou tvrdší) nebo špaldové (měkčí) slupky, skvělá je také rýže či fazole (můžete takto prakticky zužitkovat i ty po expiraci). Nejlepší vlastnosti pro udržení tepla mívají sušené pecky – často se dávají třešňové nebo meruňkové (dávejte jen pozor, aby byly dostatečně vysušené). Pro malé děti jsou zase optimální lněná semínka, která jsou velmi drobná a oblá.
  • Bylinky: Nejsou nutné, máte-li ale některé své oblíbené, klidně si během nahřívání dopřejte i chvilku aromaterapie. Skvělou volbou budou sušené květy levandule nebo heřmánku, dále rozmarýn, meduňka, verbena či máta.

Postup:

  1. Nejprve z látky vystřihněte dva stejně velké kusy a vždy si nechte cca 1,5 cm rezervu po celém obvodu na sešití okrajů: čtverec, obdélník (chcete-li na bedra či ramena, volte délku alespoň 50–60 cm) nebo pro děti nějaký veselejší tvar.
  2. Poté látku naruby sešijte po 3/4 obvodu k sobě – dostatečný kus nechte prozatím nesešitý, aby šlo vzniklou kapsu převrátit a dovnitř nasypat obsah.
  3. Polštářek nikdy neplňte tvrdou výplní a bylinkami úplně, měl by se dát snadno ohýbat. Obilniny, luštěniny či pecky by se uvnitř měly mít možnost sypat.
  4. Na závěr sešijte zbývající část a hurá na první testování.
Nahřívací polštářek položený na sušených třešňových peckách Iryna Mylinska / Shutterstock.com

Jak polštářek používat?

Dejte ho na pár minut (1 až 2 min. podle velikosti a tloušťky náplně) do mikrovlnky na cca 700 W. Polštářek se musí nahřívat rovnoměrně. Během ohřevu proto kontrolujte, zda se otáčí. Nahřívat můžete pozvolna také na topení, bude to ale trvat déle. Poté přiložte na libovolné místo na těle a užívejte si uklidňující hřejivý pocit.

Obdobně lze polštářek proměnit v chladivý zdroj, stačí ho dát do ledničky a počkat. Takto ho využijete například jako obklad na pohmožděniny a zranění, případně v létě na spáleniny od sluníčka.

  • A na závěr ještě jeden tip: Budete-li polštářek používat často, pak na něj doporučujeme ušít o trochu větší povlak, který bude možné sundávat a prát.

Zdroje: prozeny.cz, tchiboblog.cz, jaktak.cz