Ceny adventních kalendářů 2023. Na kolik vás vyjde předvánoční mlsání?

Nabídka adventních kalendářů v obchodě Lena Ivanova / Shutterstock.com

Vánoce se kvapem blíží. Jednou z populárních vánočních tradic je pořízení adventního kalendáře, jehož okénka mohou skrývat čokoládové bonbony, čaje, ale i drobné hračky, kosmetiku či alkohol. Na kolik vyjdou vybrané adventní kalendáře, který je nejdražší, který nejlevnější a jak se ceny liší oproti loňskému roku, vám prozradí tento článek.

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Historie adventních kalendářů

Z adventního kalendáře se před Vánoci těší děti i dospělí. Věděli jste ale, že tato tradice sahá až do roku 1851, kdy vznikl úplně první kalendář spjatý s adventem? Tehdejší verze ovšem nebyla plná čokolád, ale spíše připomínala umělecké dílo.

Spíše náhodou jej vyrobil tiskař Gerhard Lang z Maulbronnu, který se později tisku kalendářů začal věnovat naplno. Pod okénky následujících verzí se začaly skrývat nejrůznější obrázky, verše či citace z bible. Adventní kalendáře od té doby slaví úspěch po celém světě a každoročně se jich v obchodech objevuje velké množství.

Adventní kalendáře od Kinder Lena Ivanova / Shutterstock.com

Kdy se začínají prodávat adventní kalendáře?

Když se v říjnu projdete svým oblíbeným supermarketem, pravděpodobně si všimnete prvních vlaštovek v podobě vybraných adventních kalendářů. Mezi oblíbené značky patří Carla, Chocoland, ale také Kinder, Orion, Milka či Lindt. Kalendáře bývají zpočátku v prodeji za plnou cenu, v průběhu listopadu už ale můžeme při jejich nákupu výrazně ušetřit.

Nákupem adventních kalendářů letos spotřebitelé oproti běžné ceně průměrně ušetří 25 %, což je o 4 % více než loni. U adventních kalendářů značek Carla, Chocoland a Kinder letos výrazně narostla výše slevy, a to na 30 %.

Vánoční punč
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Vánoční punč

Vánoční punč je horký nápoj plný voňavého koření, který během chvilky vykouzlí tu správnou vánoční atmosféru. Připravte si jej doma a vychutnejte se svými blízkými.

Vánoční punč

Kolik stojí adventní kalendáře?

Pokud i vy nedočkavě vyhlížíte slevu na adventní kalendář od své oblíbené značky, možná právě nastal váš čas. Adventní kalendáře se v akčních letácích objevují stále častěji. Všeobecné zdražování se však letos bohužel nevyhnulo ani tomuto zboží. Data Kupi.cz ukázala, že průměrná cena se meziročně zvýšila o 11 Kč, což je rozdíl necelých 8 %. V akci se zatím neobjevily kalendáře Jojo a Merci.

V minulém roce se v akci poprvé objevil adventní kalendář Kinder Bueno, který je zatím letos v akci za 214,90 Kč v řetězci Tesco. Průměrně se nejvíce zvýšila cena u adventního kalendáře Lentilky Orion, a to dokonce o 21 %. Podobnou akční cenu si zachoval kalendář Lindt 115 g za 156,37 Kč či kalendář Kinder 184 g za 211,68 Kč.

Adventní kalendář Mon Cheri Kupi.cz

Kolik stojí nejdražší adventní kalendář? A co naopak nejlevnější?

Jedním z nejdražších kalendářů, které se objevují na stránkách akčních letáků, je adventní kalendář Lindt 170 g, který běžně vyjde na necelých 300 Kč a v akci pak na 227 Kč. Mezi dražší značky patří i adventní kalendář Haribo 300 g za 209,90 Kč či kalendář Lentilky Orion 193,9 g za 195 Kč.

Ačkoli některé kalendáře oblíbených výrobců cukrovinek vyjdou až na několik set korun, v obchodech seženete i kalendář za 22 Kč, a to adventní kalendář Chocoland 50 g. Pokud chcete ušetřit, sáhnout můžete i po kalendáři Carla 75 g za 34,90 Kč.

Vyzkoušejte letos i jiné druhy adventních kalendářů

V nabídce obchodů nenajdeme pouze kalendáře s čokoládami, ale také mnohé další. Pro kávové či čajové nadšence jsou k dispozici kalendáře s různými druhy oblíbených nápojů. Chcete-li se vyhnout sladkostem, můžete dětem pořídit adventní kalendář LEGO City za akční cenu 479 Kč.

Svou drahou polovičku určitě potěšíte také kosmetickým kalendářem. V drogerii DM nabízí některé druhy adventních kalendářů za stejné ceny jako minulý rok, jiné naopak zdražují. Například adventní kalendář Trend IT UP vyjde na stálých 699 Kč, ale kalendáře Balea zdražily meziročně o 20 Kč.

Zdroje: cs.wikipedia.org, novinky.cz, narodnipokladnice.cz, kupi.cz