Otevírací doba obchodů na státní svátek 17. listopadu

Muž se ženou nakupují dárky v nákupním centru Ivanko80 / Shutterstock.com

V pátek si užijeme den volna navíc. Připadá na něj totiž státní svátek a výročí sametové revoluce. Chystáte se prodloužený víkend využít na vánoční nákupy a zajímá vás, které obchodní domy budou mít otevřeno? Nemusíte mít strach, dle běžné otevírací doby otevře většina z nich a nákupu dárků tedy nic nebrání.

Přečtěte si také

Neoddělitelná víčka neminou ani Kofolu. Konkurence je už zavedla

O kterých svátcích bývá v Česku zavřeno?

Vánoce se kvapem blíží a zákazníci využívají každou volnou minutu, aby doplnili svůj seznam vánočních dárků. Nejinak tomu zřejmě bude i o tomto prodlouženém víkendu, který si užijeme díky pátečnímu svátku, kdy slavíme Den boje za svobodu a demokracii.

Co se týče zákona, v Česku jsou zákazem prodeje o státních svátcích dotčeny provozovny s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních. Ty musí zavřít například na Nový rok, o Velikonočním pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. 17. listopad je však z tohoto seznamu vyjmut a obchody tak mohou zůstat otevřené. Přehled všech svátků a otevíracích dob najdete v přehledu nákupního rádce Kupi.cz.

Žena nakupuje v lékárně Gorodenkoff / Shutterstock.com

Zákazníci už se ve svátcích lépe orientují

Otevřeno mohou mít za každé situace nejen prodejny do 200 metrů čtverečních, ale také lékárny, čerpací stanice a na nich umístěné obchody (například Billa), prodejny na letištích a nádražích a prodejny se zdravotnickými potřebami.

Zákazníci už se navíc podle obchodníků v otevíracích dobách na státní svátky poměrně dobře orientují. „Nestává se ani to, že by k nám zákazníci zcela nechodili v domnění, že máme zavřeno. Dopad na návštěvnost je v tomto ohledu minimální," řekla pro ČTK marketingová manažerka Luxoru Klára Unzeitigová.

Otevřeno bude mít Globus, Penny i Albert

Pokud se chystáte užít si o víkendu pozdní svatomartinské hody nebo zkrátka jen potřebujete udělat klasický nákup, váš oblíbený supermarket vás pravděpodobně nezklame. „Otevírací doba všech obchodů a hypermarketů Globus je dne 17. listopadu standardní, jak jsou zákazníci zvyklí," potvrdila mluvčí společnosti Aneta Turnovská.

V klidu si nakoupíte i v supermarketech Billa, Lidl, Kaufland či Tesco. Některé pobočky menších obchodů jako jsou COOP však mohou zavřít dobrovolně, konkrétní otevírací dobu si proto pro jistotu zkontrolujte den dva předem přímo ve svém obchodě.

Žena je u samoobslužné pokladny v IKEA l i g h t p o e t / Shutterstock.com

IKEA očekává nápor jako o víkendu

Na tento pátek očekávají obchodníci výrazně vyšší návštěvnost. „Vzhledem k tomu, že letos 17. listopad předchází víkendu, očekáváme návštěvnost podobnou jako o víkendech, která je tradičně vyšší než v pracovní dny, “ řekl mluvčí Ikea Petr Šašek. Pobočky IKEA by budou mít otevřeno klasicky 10.00 do 20.00.

Stejný zájem čeká i síť obchodů Albert. „Páteční nákupy uskuteční větší část zákazníků mimo velká sídla v prodejnách, které jsou blízko turistickým destinacím či chalupám, kde budou trávit rodiny prodloužený víkend," odhaduje mluvčí Albert Jiří Mareček.

Zákazníci nakupují suroviny na cukroví i dekorace

Podle obchodníků už zákazníci začali nakupovat na Vánoce. Jak uvedl mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík, největší zájem prodejce zaznamenal u surovin na pečení a vánočních dekoracích, jako jsou ubrousky, svíčky či různé figurky. Podle Anety Turnovské z hypermarketu Globus jsou v popředí zájmu též hračky a kosmetické výrobky, které zákazníci nakupují ve velkém.

Jak bude mít otevřeno 17. listopadu Alza, Datart nebo PLANEO?

Bez problému si nakoupíte dárky i v elektru. „Nejen státní svátek, ale také slevová akce Black Friday přiláká zákazníky do prodejen Datart,” odhaduje též mluvčí elektra Datart Petra Psotková. Také elektro s úsměvem PLANEO bude mít všechny své prodejny otevřeny a můžete si tak předčasně nakoupit se speciálními slevami vánoční dárky. Otevřeno bude mít i jednička na poli prodeje elektroniky, Alza.cz. Své nákupy si můžete vyzvednout na prodejně v Praze Holešovicích, dalších 47 prodejnách či více než 3 000 Alzaboxech.

Žena v kulichu si čichá k vánočnímu stromku Oleggg / Shutterstock.com

Otevírací doba v hobby marketech 17. listopadu

Pokud patříte ke skutečným milovníkům vánočních dekorací a vánoční stromeček se u vás každoročně rozsvěcí už v průběhu listopadu, pro ten pravý se můžete vydat už tento pátek. Na výročí sametové revoluce 17. listopadu totiž budou mít otevřeno i pobočky hobbymarketu Hornbach, Bauhaus či OBI.

Zdroje: zpravy.aktualne.cz, ceskenoviny.cz, e15.cz