Bramborové chipsy letos slaví 170 let. Vznikly omylem jako pomsta zákazníkovi

Žena jí bramborové chipsy Krakenimages.com / Shutterstock.com

Stačila jedna stížnost strávníka a zlomyslnost jeho kuchaře a svět dostal milovanou (i zatracovanou a nezdravou) křupavou pochoutku. Znáte historii smažených chipsů? Máme pro vás několik zajímavostí. Mimo jiné prozradíme, jaký je rozdíl mezi chipsy a českými brambůrkami i to, zda je neprůhledný nafouklý sáček plný vzduchu vždy pouze marketingovým trikem.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Jak vznikly chipsy?

Legend o vzniku chipsů existuje hned několik, nejčastěji se jejich úplně první příprava připisuje americkému kuchaři, smíšeného afroamerického a indiánského původu, jménem George Speck, který si říkal též George Crum.

Ten pracoval v restauraci Moon's Lake House v lázeňském městě Saratoga Springs, kam 24. srpna 1853 zavítal i jeden bohatý host, který si objednal obyčejné smažené brambory. Donesený pokrm ovšem nebyl podle jeho chuti, a tak brambory hned několikrát vrátil do kuchyně s tím, že jsou moc silné a nepropečené. Až Crumovi došla trpělivost.

Aby dal nespokojenému zákazníkovi za vyučenou, schválně prý nakrájel brambory na co nejtenčí plátky, které pak usmažil ve vrstvě sádla. A jako vrchol své pomsty je ještě přesolil. Namísto očekávané reakce se ovšem ke svému překvapení dočkal jen slov chvály a smažené chipsy se brzy staly jeho nejprodávanější, vyhlášenou delikatesou.

Autor chipsů George Crum German Vizulis / Shutterstock.com

Příchutě chipsů hýbou světem

Postupně si jeho pochoutku oblíbil celý svět a brambory se začaly smažit a prodávat ve velkém, ve Spojených státech zhruba od počátku 20. století. Po různých menších výrobcích a prodejcích se první celonárodně známou americkou značkou chipsů stala Lay's, kterou založil Herman Lay v roce 1932. Populární je dodnes.

Velké oblibě se těší smažené lupínky i ve Velké Británii. Odtud zase údajně pochází průkopník v jejich ochucování, které je dnes jedním z důvodů, proč jsou chipsy tak neodolatelné a hojně konzumované. Joe „Spud“ Murphy, irský zakladatel firmy Tayto, začal prý jako první vyrábět a prodávat chipsy se sýrovou a cibulovou příchutí. Později se k typickým britským chipsům přidaly ty octové.

Mrkvové chipsy
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Mrkvové chipsy

Mrkvové chipsy jsou zdravější variantou klasických brambůrků, zkuste je proto připravit svým dětem jako alternativu. Jistě si je oblíbí. Navíc je tento recept velmi rychlý a jednoduchý, vaše děti se tedy mohou zapojit do přípravy také.

Mrkvové chipsy

A které příchutě vedou u nás v Česku? Podle technoložky Renaty Svobodové, která pracuje v továrně na chipsy, kupujeme i přes bohatou nabídku různých chuťových variant nejvíce klasické solené, případně paprikové nebo slaninové. „Češi jsou závislí na soli. Pak s odstupem je paprika a slanina. Jako český národ máme raději silnější chipsy, němečtí spotřebitelé zase preferují tenčí,“ uvedla Svobodová v rozhovoru pro Český Rozhlas.

Člověk konzumuje chipsy Aquarius Studio / Shutterstock.com

Je vzduch v sáčku jen chytrý reklamní trik?

Původně se smažené bramborové lupínky balily do voskovaného papíru, později do celofánu a následně do neprůhledného sáčku s tenkou vrstvou hliníku, který má zajistit delší trvanlivost a čerstvost. Kvůli němu jsou ovšem chipsy typickým produktem, do kterého během nákupu nevidíme. Není tak divu, že se spolu s nadměrným množstvím vzduchu staly terčem mnoha posměšných vtipů i rozhořčených komentářů spotřebitelů, kteří se cítí být tímto krokem oklamáni. Důvod je ale jinde.

„Někteří spotřebitelé říkají, že sáčky nafukujeme, aby vypadaly větší, ale to není pravda. Sáček je plněn dusíkem, aby se zabránilo styku brambůrek se vzduchem. Pokud by sáček dusíkem plněn nebyl, došlo by po kontaktu se vzduchem ke žluknutí tuku, v němž jsou brambůrky smažené,“ vysvětlil pro Vitalia.cz ředitel továrny Bohemia Chips Miloš Cikrt s tím, že ochranná atmosféra pomáhá udržovat chipsy déle čerstvé, křupavé a nepodrcené.

Chipsy vs. brambůrky. Jaký je v nich rozdíl?

V našich obchodech narazíme jak na bramborové chipsy, tak na tradiční české brambůrky. Rozhodně se nejedná o synonyma. Mezi oběma produkty jsou velké rozdíly.

Při výrobě chipsů totiž brambory jakékoliv odrůdy prochází procesem blanšírování, tedy proplachováním horkou vodou. Tím se zbaví přebytečných škrobů a cukrů (způsobujících hnědnutí lupínků při smažení), zároveň ale také své typické chuti. A proto se musí následně vydatně solit a dochucovat.

Člověk loupe brambory VITALII BORKOVSKYI / Shutterstock.com

Brambůrky se naproti tomu před smažením pouze oplachují ve studené vodě. Zachovávají si tak svou bramborovou chuť a mnozí výrobci si díky tomu mohou dovolit je prodávat nesolené nebo jen mírně dochucené. Tradiční brambůrky se také mohou vyrábět pouze z určitých odrůd s ideálním obsahem škrobů a cukrů (protože se nevymývají) a velmi často se balí do průhledného sáčku.

Dávají tak najevo nejen svou kvalitu, ale i větší čerstvost. Pokud si chcete pochutnat na českých brambůrkách, pak sáhněte po značkách Cyrilovy, Hobžovy nebo Originální hospodské.

Zdroje: toprecepty.cz, irozhlas.cz, vitalia.cz, magazin.aktualne.cz