České klasiky, které cizincům nechutnají: Nudle s mákem, dršťky i lovečák. Souhlasíte s hodnocením?

Žena nabízí druhé ženě talíř s jídlem, ta jej odmítá Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Zabijačkové pochoutky, aromatické sýry i pokrmy z vnitřností. Ale mezi nimi i některé naše nestárnoucí klasiky, moučníky či uzeniny. Uživatelé z celého světa na prestižním serveru TasteAtlas hodnotili česká jídla a vznikla z toho „černá listina“ těch nejhorších z nich. Schválně, dáváte světu s hodnocením za pravdu, nebo nedáte na naše tradiční pokrmy dopustit?

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Zabijačkové pochoutky to projely na plné čáře

Že se na seznamu objevily, asi nikoho nepřekvapí. I u nás v Česku patří pokrmy obsahující vepřové vnitřnosti k těm, které buďto milujete, nebo nenávidíte. A evidentně nezaujaly ani cizince a turisty. Mezi nejhůře hodnocenými jídly se tak umístila tlačenka, jelita či jitrnice nebo dršťková polévka.

  • V roce 2022 server TasteAtlas na svém facebookovém profilu dokonce uvedl, že z masových jídel je tlačenka druhý nejhůře hodnocený pokrm na celém světě.

Vánoční hostina v Česku? Ne, prosím!

S podobným nepochopením se setkaly i tři naše tradiční vánoční speciality, bez kterých si spousta domácností neumí představit štědrovečerní tabuli. A co hůře, všechny se dokonce umístily v první desítce. Na vrcholku seznamu se hned za sebou objevil houbový kuba s kroupami, rybí polévka s jikrami a „vítěz“ celého pomyslného žebříčku, Třeboňský kapr.

Zabijačkové pochoutky na talíři, vedle sklenice sádla a chléb hsunny / Shutterstock.com

Evergreeny našich jídelen a restaurací

V nás tato jídla vyvolávají vzpomínky na školní jídelny a stravovací podniky průměrné kvality, v cizincích s jistotou nejnižší hodnocení. Na listinu nejhorších se tak dostaly i takové klasiky, jako je katův šleh, utopenci s cibulí, sekaná, čočka na kyselo, nebo tři sladká (hlavní) jídla: buchtičky se šodó a rýžový nákyp, který skončil na devátém místě, či nudle s mákem, které byly dokonce čtvrté nejhorší.

Kdysi se považovalo za nutričně bohaté a chutné jídlo, dnes je spíše skromnou oblíbenou dobrotou, kterou si vychutnáte jako sladký hlavní chod nebo sytý dezert,“ píše o našich nudlích s mákem server TasteAtlas s tím, že je tento pokrm považovaný za tradiční nejen u nás v Česku, ale i v Polsku, Maďarsku nebo Rakousku.

Buchtičky s krémem
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Buchtičky s krémem

Dezert jako hlavní chod? V české kuchyni úplně s klidem, protože buchtičky s krémem miluje každý! Mrkněte se, jak si upéct ukázkové dukátové buchtičky a ještě si připravit vanilkový krém se žloutky.

Buchtičky s krémem

Lahůdky zatracované neprávem?

Napříč žebříčkem si nízké hodnocení vysloužily i mnohé potraviny a pochutiny. Ve světě například nechutnají tvarůžky ani jihočeská niva, pomazánkové „máslo“, lovecký salám, škvarky, kmín jako koření, mák nebo hořické trubičky.

A u sladkého ještě zůstaneme. Zatímco třeba české koláče, perníky nebo vdolky si v podobných žebříčcích vedou velmi dobře, takový mazanec, velikonoční beránek, jidáše a litá bublanina s ovocem pohořely a cizince nenadchly.

Velikonoční mazanec Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

K nejhorším nápojům patří zejména alkohol

Součástí padesátky nejhůře hodnocených českých pokrmů byly také naše nápoje. Tipnete si, který z nich to „vyhrál“? Z tekutých položek získal nejnižší skóre Tuzemák Božkov, následovaný pivem Starobrno. Oba alkoholické nápoje se vedle štědrovečerních jídel a zabijačkových specialit umístily v první desítce.

Zahraniční turisty a konzumenty nezaujalo ani Znojemské pivo, Černá Hora nebo Březnický ležák, z vín Muškát moravský, a dokonce ani Becherovka. Z nealka si ne příliš dobré hodnocení vysloužil například heřmánkový čaj nebo žinčice, která je ale spíše typickým nápojem sousedního Slovenska.

Zdroj: tasteatlas.com