Potravinářská inspekce otestovala kloubní výživy, polovina jich klame spotřebitele

Člověk si v lékárně čte složení doplňku stravy Gorodenkoff / Shutterstock.com

Kupujete pro rodiče a prarodiče doplňky stravy na klouby nebo sami nějaké užíváte? Pak se pořádně podívejte na značku, kterou vybíráte. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž testovala výrobky určené pro kloubní výživu a polovina hodnocených vzorků kontrolou neprošla. Klamaly zákazníky o svém složení a uváděly vyšší obsah účinných látek, než skutečně měly. O které doplňky stravy konkrétně šlo a jak byly falšované?

Přečtěte si také

Jarní kolo Sbírky potravin vyneslo neuvěřitelných 467 tun zboží. Jak sobota probíhala v jednotlivých prodejnách?

Složení je při výběru doplňků stravy rozhodující

Doplňků stravy pro podporu kloubů a zdraví pohybového aparátu existuje na trhu celá řada, zároveň se již v minulosti potvrdilo, že mnoho výrobců tyto přípravky falšuje a na jejich obal si připisuje vyšší hodnoty některých látek s fyziologickým účinkem na klouby a pojivovou tkáň. Když se potom spotřebitelé podle složení orientují při nákupu a užívání doplňků stravy, dochází k jejich klamání.

„Nabízené doplňky stravy se liší obsaženými látkami, formou i způsobem užívání a cenou, přičemž spotřebitelé si vybírají doplňky stravy s ohledem na obsah deklarovaných složek a jejich očekávané účinky. Prodej těchto produktů je mj. často podporován cílenou reklamou,“ přiblížil záměr testování v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Model kolenního kloubu, doplňky stravy Victor Moussa / Shutterstock.com

Polovina výrobků si ve složení přilepšovala

A jak se ukázalo, kontrola byla i tentokrát namístě. Inspektoři odebrali celkem 12 vzorků doplňků stravy a podrobili je hodnocení v laboratoři. Celkem šest z nich nevyhovělo požadavkům právních předpisů, neboť laboratorní rozbor potvrdil nižší obsah látek jako chondroitin sulfát, glukosamin sulfát, kolagen nebo vitamíny, než bylo deklarováno na obale.

Doplňky stravy na klouby, které neprošly kontrolou

  • Ortho Help Complete tablety (výrobce MedicProgress): obsah látky chondroitin sulfát byl nižší, než bylo uvedeno na obalu.
  • Arthrocan Kolagen Forte Vitamin Komplex+ tablety (výrobce Annabis): výrobek obsahoval méně vitamínu D, než bylo uvedeno na obalu.
  • Riva-Flex tekutý doplněk stravy (výrobce Roxia Pharma): obsah glukosamin sulfátu v doplňku stravy byl nižší, než bylo uvedeno na obalu.
  • Atlet ProDrink tekutý doplněk stravy (výrobce Bioveta): obsah vitamínu C (kys. askorbové) v doplňku stravy byl nižší, než bylo uvedeno na obalu.
  • Flextor klouby tablety (výrobce ADVANCE nutraceutics), doplněk stravy obsahoval podstatně méně chondroitin sulfátu, než bylo uvedeno na obalu.
  • Kloubin kapsle (výrobce Green Farm Laboratories), doplněk stravy obsahoval podstatně méně vitamínu D, chondroitin sulfátu a glukosamin sulfátu, než bylo uvedeno na obalu.

U kloubní výživy dochází ke klamání často

S kontrolovanými osobami zahájí potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty. „Při stejně zaměřené kontrolní akci v roce 2021 laboratorní hodnocení potvrdilo nevyhovující parametry u sedmi z 10 odebraných vzorků. Z důvodu opakovaně neuspokojivých výsledků budou kontrolní akce v daném segmentu pokračovat i v budoucnu,“ doplnil Kopřiva.

Člověk si sype doplňky stravy z lahvičky do dlaně wichayada suwanachun / Shutterstock.com

Které kloubní výživy vyhověly?

Pro úplnost ještě dodáme, že zbylých šest hodnocených vzorků po stránce deklarovaného složení prošlo a v kontrole inspektorů vyhověly. Jednalo se o doplňky stravy a kloubní výživy těchto značek: Geloren Active želé s příchutí pomeranče; Extrifit Elastor kapsle; Arthrona 1000-C tablety; GS Condro Diamant tablety; Profi Chondro Klouby + Kosti tablety; a Czech Virus Joint Max Ultimate Blend rozpustný prášek Tropical.

Tip: Kloubní výživy jsou oblíbeným vánočním dárkem

Doplňky stravy určené na podporu kloubů a pohybového aparátu nepatří k nejlevnějším a dárky „pro zdraví“ jsou pod stromečkem všeobecně velmi oblíbené. Pokud chcete udělat radost svým blízkým nebo nakoupit pro sebe do zásoby, mrkněte se právě teď do akčních letáků lékáren a drogerií. Třeba na Kupi.cz, kde je najdete přehledně všechny na jednom místě.

V akci právě najdete například kostičky Colafit ve velkém tříměsíčním balení (150 ks) od 639 Kč; tablety Dr. Max Complex 6 Aktiv (270 ks) za výhodnějších 899 Kč; nebo doplněk stravy na klouby Maxima Triple Blend Alavis (700 g) za akčních 1199 Kč.

Značky jako Kamzík, Klokan, Proenzi či GS Condro také nabízí různá limitovaná vánoční balení a výhodné větší sady.

Zdroj: szpi.gov.cz, potravinynapranyri.cz