Češi mají doma miliony starých mobilů. Většinou nevědí, co s nimi

Osm různých starých mobilních telefonů Santi S / Shutterstock.com

Češi používají jeden mobilní telefon průměrně tři a půl roku. Co se s ním děje potom? Většinou nám zůstane ležet doma, méně často ho prodáme nebo darujeme. Na recyklaci ale putují jen pouhá 2 procenta přístrojů. V čem je problém? A jak s tímto elektronickým odpadem naložit?

Přečtěte si také

Počet podvodů u samoobslužných pokladen narůstá. Zloději si našli způsob, jak je obelstít

Pro všechny případy

Podle průzkumu projektu Remobil mají Češi doma až 12 milion nepoužívaných mobilních telefonů. Jeden funkční smartphone v záloze se určitě může hodit. Spousta lidí ale skladuje více než 10 let staré přístroje, které jsou mnohdy i poškozené.

Buď neví, jak je recyklovat, nebo mají obavy, že někdo zneužije jejich citlivé údaje. Případně mají s telefonem spojené hezké vzpomínky.

„Ze zkušenosti víme, že mnozí si mobilní telefony nechávají, protože věří, že mají ještě nějakou cenu a někdy je zase využijí. Realita je ovšem taková, že tyto přístroje jsou často již nepoužitelné z důvodu závad a mladší generace si obvykle stejně vyprosí nové modely. Důvodem ale může být i prostá nostalgie,“ vysvětluje mluvčí společnosti Vodafone Charlota Dědková.

Ruka vhazující starý mobil do kontejneru V.stock / Shutterstock.com

Jak mobilní telefony recyklovat?

Na každého Čecha připadá 15,7 kilogramu elektronického odpadu ročně a právě vysloužilé mobily jsou jednou z jeho hlavních složek. Dají se recyklovat hned několika způsoby a poměrně efektivně. Využitelných je až 90 % materiálu, zejména kovu a plastu. Zatímco kov pak míří na recyklaci, plast se využívá hlavně energeticky. Je ale nutné odnést telefon do některé z prodejen elektroniky nebo k operátorovi, případně vyhodit do speciálního kontejneru na elektroodpad.

Mnoho lidí to bohužel stále neví, proto vznikají různé projekty, které ohledně tohoto tématu šíří osvětu. Jedním z nich je i kampaň společnosti T-mobile s názvem Zrecyklujte. „Ve všech našich prodejnách je možné nadbytečné mobily odevzdat a my následně zařídíme jejich recyklaci. Informovanost o problematice elektroodpadu, recyklaci, ekologické stopě výroby elektrozařízení i o tom, kde všude je možné vysloužilé zařízení odevzdat, je ale velmi nízká,“ říká Martin Orgoník, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti v T-Mobile.

Celosvětový problém

Podle dat společnosti Deutsche Telekom není nízký počet recyklovaných mobilních telefonů jen českou záležitostí. Naopak jde o globální problém, kterého si společnost všimla na všech 36 trzích, kde působí. Jen za rok 2019 vzniklo tímto způsobem 53,6 miliardy kilogramů materiálu, který by bylo možné recyklovat a dále využít. V reálu ale tento proces čeká pouze 17 procent mobilních telefonů.