Květinářství hlásí zdražení. Připlatíme si za gerbery i chryzantémy

Nabídka různých květin v květinářství SergeiShimanovich / Shutterstock.com

Zdražování, které se v posledních měsících skloňuje na všech frontách, se bohužel nevyhnulo ani květinářstvím. Cenovky květin se od nového roku vyšplhaly někdy i na dvojnásobek. Z řezaných nejvíce zdražily chryzantémy a gerbery, které jsou oblíbené především na jaře. Hlavním původcem zvyšujících se cen je podle prodejců zdražování energií a absence lokálních pěstitelů.

Přečtěte si také

Lebedu nebudete ze záhonu už nikdy vytrhávat! Poslouží jako výborná náhrada špenátu i lék proti kašli

Na vině jsou ceny energií

Ceny řezaných i sázených květin stále stoupají. Na Valentýna se třeba v Praze prodávala jedna růže bezmála za 150 Kč. Na vině jsou stále se zvyšující ceny energií a nedostatek lokálních pěstitelů.

V důsledku pandemie navíc pěstitelé v obavě z nedostatečného odbytu sázeli mnohem méně, a proto nyní květiny v obchodech chybí. Obchodníci v Nizozemsku, odkud většina řezaných květin do Čech putuje, jsou si navíc dobře vědomi termínů místních svátků a kolem těchto dat ceny záměrně zvyšují. Před Valentýnem, Mezinárodním dnem žen či Dnem matek tak ceny květin pravidelně stoupají .

Přivolejte jaro

Holandští pěstitelé končí

Zdražení přitom neodpovídá poptávce, zdražují se téměř všechny druhy květin. Například chryzantémy zdražily pětinásobně, stejně tak se zvýšila cena gerber či tulipánů. Naopak jsou květiny, jako jsou žluté růže, jejichž cena se víceméně nemění.

Jedním z důvodů globálního zdražování může být i fakt, že množství holandských obchodníků kvůli krizi ukončilo činnost. Celosvětově nejprodávanější valentýnskou růži Red Eagle letos zákazníci sháněli zbytečně. Její jediný pěstitel, nizozemská firma Arend Roses, v říjnu oznámil přerušení činnosti. Produkci přitom firma měla obnovit letos na jaře.

Kytice rudých růží Anett / Shutterstock.com

Nejvíce zdražily rudé růže

Zdražování se nejvíce dotklo červených růží. Během Valentýna jejich cena stoupne i na dvojnásobek. „Nejvíce zdražují červené růže, ale například žluté nezdražují vůbec,“ uvedl Jiří Hemerle, zakladatel a šéf online květinářství Florea.cz.

Zdražování energií představuje další tlak na nárůst cen. „Někteří pěstitelé omezili teplotu ve svých sklenících, nebo zmenšili plochu, na které květiny pěstují, takže letos vyroste méně květin. To všechno převis poptávky nad nabídkou ještě prohlubuje,“ dodal Hemerle. Výpadek holandské produkce nemají afričtí pěstitelé šanci dorovnat.

Zákazníci kupují menší kytice

Současné ceny nutí zákazníky vybírat v květinářstvích menší kytice. Vedou drobnokvěté druhy, které mají bohatší květenství a kytice je díky nim bohatší i za nižší cenu. Tulipán momentálně vychází na 29 až 35 Kč, gerbera na 49 až 55 Kč, růže se pohybují od 79 Kč do 100 Kč.

Řešením by přitom mohlo být zvýšení nabídky od místních pěstitelů, kterých je však stále málo. Nejvíce ceny pociťují malá květinářství, která nemohou počítat s výhodou množstevních slev a zákazníci zde květiny kupují především na základě ceny.