Co jsou adaptogeny? Nový trend ve zdravé výživě, který umí zázraky

Adaptogeny na stole marilyn barbone / Shutterstock.com

Také zrovna hledáte způsob, jak posílit své zdraví? Nedostatek slunce a pohybu v zimním období může negativně ovlivnit náš imunitní systém i celkovou kondici. Jedním ze zaručených způsobů, jak prospět svému tělu, jsou adaptogeny. Jde o rostlinné látky, které stimulují a posilují náš organismus.

Přečtěte si také

Řepa, kurkuma i cibulové slupky: Nabarvěte velikonoční vejce přírodním způsobem

Co jsou adaptogeny?

Mnoho rostlinných adaptogenů je známých už velmi dlouhou dobu – pracuje s nimi tradiční čínská medicína nebo indická ajurvéda. Pojem adaptogeny použil jako první ruský vědec Nikolaj Lazarev a definoval je následovně:

  • Adaptogeny mají minimální nebo žádné negativní účinky na organismus.
  • Zvyšují odolnost organismu díky širokému spektru fyzikálních, chemických a biochemických reakcí. Pokud má látka pouze specifické účinky, nejde o adaptogen.
  • Adaptogenní látky zvyšují odolnost organismu, pomáhají udržovat homeostázu a rovnováhu hormonálního systému.
Adaptogen, který jistě znáte i vy

Na co můžete adaptogeny použít?

Adaptogeny mají široké pole působnosti a vstupují do spousty reakcí. Můžeme vypíchnout jejich zmiňované antioxidační účinky, podporu biosyntézy a urychlení metabolismu i látkové výměny. Pomáhají také při hojivých procesech a zpomalují stárnutí buněk.

Dále by měly uklidňovat nervovou soustavu, dokážou vybalancovat hormonální systém a pomáhají při boji s patologickými stavy včetně rakoviny. Při onkologické léčbě snižují výskyt nežádoucích reakcí na ozáření nebo podání cytostatik.

Pomáhají i sportovcům se zlepšením jejich výkonů, a přitom nejde o žádné zakázané nebo nebezpečné látky. Při zranění zmírňují riziko zánětu. A v neposlední řadě je lze využít i při poruchách potence či ztrátě libida.

Kustovnice čínská v misce Dionisvera / Shutterstock.com

Adaptogenní houby

Adaptogenní houby jsou už poměrně známé – nadrcený prášek nebo čaj můžete koupit už v každé větší prodejně zdravé výživy.

  • Asi nejoblíbenější je reishi, která pomáhá v boji proti nádorům a zpomaluje stárnutí organismu. Obsahuje osm esenciálních aminokyselin, spoustu železa a dalších zdraví prospěšných látek. Její pravidelné užívání by vám mělo zajistit vitalitu až do vysokého věku.
  • Mezi další léčebné houby řadíme chagu, která také zpomaluje stárnutí a je silným antioxidantem.
  • Sportovci zase ocení houbu cordyceps, která podpoří jejich vitalitu i vytrvalost.

Bylinné adaptogeny

  • Asi nejznámějším adaptogenem vůbec je ženšen pravý, o jehož účincích bylo napsáno mnoho. Podle uživatelů jde o nejsilnější ze všech adaptogenů. Ženšen vám pomůže zlepšit paměť a pocítíte klid, protože pomáhá v boji se stresem.
  • Velmi dobře sehnatelný je také maca prášek z Peru, který byl běžnou součástí jídelníčku tamních obyvatel. Upravuje libido a pomáhá stabilizovat pohlavní systém. V současné době trápí spoustu párů neplodnost. Užívání prášku maca jim může pomoci na cestě za vysněným potomkem.
  • Jako další rostlinné adaptogeny můžeme jmenovat například klanoprašku čínskou, bazalku posvátnou, kustovnici čínskou nebo gynostemu pětislitou.
  • Na seznamu potenciálních adaptogenů je však spousta dalších rostlin, které jsou podrobovány důkladnému zkoumání, takže se jejich počet bude určitě ještě rozšiřovat.
Ženšen na talíři QinJin / Shutterstock.com

Univerzální lék?

Všechny zmíněné účinky jsou samozřejmě skvělé. Adaptogenům nejde v žádném případě upřít prospěšnost pro naše zdraví, ale je třeba si uvědomit zásadní věc – jejich užívání vás nespasí.

V první řadě musíte myslet na zdravý životní styl – jíst adekvátní množství kalorií, udržovat si zdravou hmotnost a dbát na svoji fyzičku. Teprve až budete mít splněno, přidejte pověstnou třešničku na dort. Špatné návyky totiž žádný adaptogen nevyváží.