Zatímco veřejnost šílí z drahých paprik, ceny másla, oleje a vepřového masa potichu klesly

Člověk v obchodě drží jednu červenou a jednu žlutou papriku TanyaKim / Shutterstock.com

Veřejnost se na sociálních sítích poslední dobou baví posty a kolážemi, které se točí kolem cen paprik. Někteří jsou doslova šokovaní aktuálními cedulkami v supermarketech 140 korun za kilo u paprik, přitom zapomínají, že se jedná o sezónní zeleninu, která se do Česka v zimních měsících převážně dováží, a že ceny u těchto potravin stoupají každoročně. Nicméně už se tak vášnivě nedebatuje o cenách, které řetězce v únoru u mnoha základních potravin snížily.

Přečtěte si také

Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

Kdo se diví ceně paprik v zimě, měl by si pustit pohádku 12 měsíčků

Ceny potravin jsou velkým tématem jak mezi lidmi na sociálních sítích, tak také v politických kruzích. V posledních dnech společností nejvíce rezonuje cena papriky, jež stoupla a běžně dnes v supermarketech Češi nakoupí kilo červené papriky za 140 korun.

Podle dat nákupního rádce Kupi, který 10 let shromažďuje data z akčních letáků u nás i v zahraničí, vychází, že nejvýhodněji koupíte červenou papriku kapii v aktuálních akcích v obchodě BILLA za 69,90 Kč / 1 kg (akce platí do 7. 3. 2023), řetězec Penny pak stejnou položku promuje v akčním letáku za 89,80 Kč / 1 kg (platí do 8. 3. 2023). Přitom klasická červená paprika byla v akci letos naposledy v Makru 21. února za cenu 138 Kč / 1 kg.

Graf vývoje akční ceny červené kapie papriky

Graf s vývojem akčních cen papriky červené kapie Kupi

Lidé však zapomínají, že v našich zeměpisných šířkách běžně v zimních měsících paprika neroste, a tudíž ji musíme dovážet. Ceny energií ženou nahoru náklady na pěstování i zahraniční pěstitele a někteří v důsledku toho pozastavili nebo omezili produkci na zimu mnohem více než v předchozích letech. Proto není divu, že do Česka se dováží za vyšší ceny než třeba v loňském roce. „Došlo k odstavení velké plochy skleníků po celé Evropě, především v Holandsku,“ komentuje situaci Renata Maierl z řetězce Kaufland.

„Při současných cenách energií je pěstování zeleniny ve sklenících u nás takřka nemožné, cena zeleniny by byla tak vysoká, že by ji nikdo už nekoupil. V tuto chvíli je zelenina hůře dostupná v celé Evropě,“ sdělila pak redakci Seznam Zpráv tisková mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová.

Paprika v akci!

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v roce 2021 byla ČR soběstačná v pěstování zeleniny pouze z 32,8 %. Podle Zuzany Přibylové ze Zelinářské unie je tedy ČR v zimě zcela závislá na dovozu, kvůli čemuž ale cenu zároveň zvyšuje drahá doprava. Tomáš Maier z České zemědělské univerzity vysvětluje, že v zimě je růst cen papriky naprosto běžný a můžeme ho sledovat každý rok.

Kdy nastane pokles cen u paprik?

S největší pravděpodobností budou ceny paprik klesat stejně, jako tomu bylo v minulých letech – s nástupem teplejší sezóny. „Dle mého cena ještě tak měsíc poroste, v květnu už cena nepochybně zamíří dolů. Bývá to tak pravidelně každý rok,“ říká optimisticky Maier. Za pravdu mu dávají i další lidé „z oboru“.

Tabulka, ve které jsou porovnány akční ceny cukru, másla, mléka, vajec, mouky a rostlinného oleje v lednu a únoru Kupi
Levnější máslo se hodí

Kupte se slevou Máslo.

Porovnat slevy

Během února se snížily akční ceny některých základních potravin

Zatímco se většina lidí hroutí nad cenami paprik, u jiných potravin cena klesá. Z dat největšího nákupního rádce Kupi vyplývá, že v únoru nejvíce cena klesala v akcích u másla, oleje a vepřového masa. Zatímco kostka másla se v lednu prodávala v akcích za cenu přes 42 korun, v únoru už byla průměrná cena jen necelých 37 Kč. U rostlinného oleje je rozdíl mezi lednem a únorem v akčních letácích největších řetězců o více než sedm korun.

Kupte vepřovou kýtu v akci

Za 10 vajíček zaplatíme v akci stejně jako na začátku tohoto roku. Oproti tomu až o 10 % levněji koupíme v akci oproti lednu i citrony, které začátkem roku stály v průměru v akci přes 30 Kč / 1 kg, zatímco v únoru je v akčních letácích najdeme běžně pod 30 Kč. Levněji dnes koupíme také vepřovou kýtu bez kosti, jejíž cena se snížila průměrně o sedm procent oproti lednu a v akci jsme ji mohli koupit v únoru i pod 100 Kč za kilo. Aktuálně vepřovou kýtu bez kosti nabízí v akčním letáku řetězce Billa a Tesco za 109,90 Kč / kg.

Ceny vepřového masa v akci Kupi