Solární panely pro rodinný dům: Jaké mají výhody a na co si dát pozor?

Solární panely na střeše domu U. J. Alexander / Shutterstock.com

Sluneční energii už dávno nevyužívají jen komerční objekty. Nad úsporou peněz za elektřinu i vytápění přemýšlí většina domácností. Není tak překvapením, že čím dál více lidí využívá solární panely. Stačí dostatek místa na střeše, zahradě nebo terase a dají se využívat k vytápění i ohřevu vody. Pořizovací cena stále klesá a navíc můžete využít dotace. Přesto si předem zjistěte, jestli se vám tato technologie vyplatí, a pokud ano, instalační firmu vybírejte obzvlášť pečlivě.

Přečtěte si také

Čaj, mast nebo sirup z šeříku pomáhají při bolestech hlavy, stresu i špatném zažívání

Druhy solárních panelů a jejich využití

Nejprve si ujasněte, proč si chcete solární panely do domácnosti pořídit. Podle toho pak zvolte solární kolektory, fotovoltaickou elektrárnu nebo teplovzdušné panely. Všechny typy můžete využívat v libovolném rozsahu a také různě kombinovat. Vždy se ale poraďte s odborníky.

Solární kolektory jsou konstruovány tak, aby zachytily co nejvíce slunečního záření. Získanou energii pak přeměňují na teplo, které dále putuje do zásobníku s vodou nebo tepelného výměníku, odkud probíhá další distribuce.

Ušetřete za elektřinu s LED osvětlením

Další možností je fotovoltaická elektrárna, která vyrábí elektřinu a v případě propojení s baterií zajišťuje také její uchovávání. Kromě samotných panelů s fotovoltaickými články ji tvoří ještě další komponenty, konkrétně měnič, regulátor nabíjení, baterie a kabeláž. Dokáže tedy napájet bojler pro ohřev vody i jiné domácí spotřebiče.

Zatímco předchozí systémy mají smysl jen při častém používání, teplovzdušné panely si můžete pořídit i do rekreačního objektu. Umí ohřívat vzduch a foukat ho dovnitř budovy. Zajistí tedy výměnu vzduchu i tam, kde nemůžete každý den otevírat okno. Přitom znatelně snižují náklady na vytápění.

Muž instaluje solární panely na střechu Attasit saentep / Shutterstock.com

Proč si solární panely pořídit?

Jde o technologii, která má ekonomické i ekologické výhody. Využívá obnovitelný zdroj energie, šetří vaši peněženku, a dokonce může přispět k vaší energetické nezávislosti. Navíc je díky dotacím a klesajícím cenám dostupná téměř každému.

Spočítejte si návratnost investice

Nejjednodušší výpočet vypadá tak, že si porovnáte počáteční investici s cenou energie, kterou dokážete za rok ušetřit. Základem je zprůměrovat množství vyrobené energie a vynásobit ho současnou cenou. Raději ale počítejte i s inflací, zdražováním elektřiny a dalšími náklady. Navíc není jasné, jestli dokážete na sto procent využít vše, co vyrobíte.

Ještě výhodněji díky dotacím

Podle ministerstva životního prostředí vzrostl počet žádostí o dotace o celých 6 000 procent. Není divu, s dotačním programem Nová zelená úsporám můžete na fotovoltaickou elektrárnu s baterií získat až 150 tisíc korun. Zajímavé jsou také příspěvky na menší systémy, které nabízí Light verze programu. Abyste ale na příspěvek dosáhli, musíte splnit několik parametrů. Konkrétní informace najdete na webových stránkách programu.

Muž, žena a dítě se dívají na solární panel anatoliy_gleb / Shutterstock.com

Výběr instalační firmy

Do instalace solárních panelů se pochopitelně můžete pustit sami, ale pokud si nejste jistí, raději vyhledejte profesionály. Neodborná práce by se vám ve výsledku nemusela vyplatit. Kvalitní firmy zároveň poskytují předem i konzultace zdarma a poradí, které řešení je pro vás nejvhodnější. A to s ohledem na vaše potřeby, návratnost investic i čerpání dotací.

Pozor ale na podezřele výhodné nabídky a firmy bez ověřených pozitivních recenzí. Objevuje se čím dál více podvodníků, kteří vám s instalací nepomohou, zato by mohli ohrozit vaši bezpečnost. V každém případě sledujte web společnosti i recenze ve vyhledávačích a na sociálních sítích.