Naturální, biodynamické nebo veganské víno. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Střapec hroznů a dvě skleničky na stole, jedna s bílým vínem a jedna s červeným vínem Alexander Chaikin / Shutterstock.com

Udržitelnost a ekologie jsou dnes celospolečenskými tématy. Týkají se tedy i produkce vína, které už běžně seženete v biokvalitě, ale také veganské nebo biodynamické verzi. Všechny názvy nějakým způsobem evokují přírodu, ale co přesně znamenají? A kde takové víno za rozumnou cenu koupit?

Přečtěte si také

Vši opět berou školy a školky útokem, přípravky na léčbu dochází. Zbavit se jich můžete i sami vodkou nebo slivovicí

Nesířená bio vína

Pokud chcete organická vína vyzkoušet, nesířená jsou pro začátek ideální. A to z hlediska chuti, ceny i dostupnosti. Hodně se podobají klasickým vínům a když je budete pít v rozumné míře, bolest hlavy vám určitě nehrozí. Navíc máte téměř 100% jistotu, že pochází z kvalitních hroznů.

Jediný problém je v tom, že na lepší se rychle zvyká. Jakmile jednou ochutnáte bio víno, jen těžko se budete vracet k tomu, které siřičitany obsahuje.

Je libo sklenku Merlotu?

V čem spočívá kouzlo biodynamických vín?

Tato vína jsou produktem biodynamického zemědělství, které se vyznačuje holistickým přístupem k pěstování plodin. To znamená, že při pěstování bere v potaz celý ekosystém. Veškeré přípravy, sázení, sklizeň i zpracování tedy probíhají v souladu s přírodou. Vinaři pracují tak, aby okolnímu prostředí neškodili. Naopak podporují biodiverzitu a snaží se bez chemie vylepšovat kvalitu půdy. Jednotlivé aktivity plánují podle lunárního kalendáře a často dávají přednost samovolnému kvašení, které je typické pro naturální vína.

Naturální vína –⁠ bez chemických přísad

Přesná definice naturálního nebo také autentického vína zatím neexistuje, ale obecně se dá říci, že vzniká z biodynamicky nebo organicky vypěstovaných hroznů a při jeho výrobě se nepoužívají žádné konzervanty ani aditiva. Celý proces je maximálně šetrný a víno kvasí spontánně, bez přidaných kvasinek. Na výsledek si tedy vinaři i konzumenti musí počkat o něco déle, ale rozhodně se to vyplatí. Postupem času totiž vzniknou velmi zajímavé chutě a vůně.

Dva muži a dvě ženy si dávají víno na kopci při západu slunce Summer loveee / Shutterstock

Veganská vína – pouze z rostlinných surovin

Víno nesoucí označení "VEGAN" nesmí přijít do kontaktu s žádnými živočišnými produkty, které se při běžné výrobě používají překvapivě často. Jako čeřidla běžně slouží vaječné bílky, želatina, nebo dokonce rybí měchýře. Veganští vinaři používají rostlinné alternativy, zejména jíl, aktivní uhlí nebo rostlinné proteiny. Dosáhnou tak stejné čistoty a stability výsledného nápoje. Samozřejmě to znamená mírné navýšení ceny, ale rozdíl není nijak dramatický.

Které z organických vín vybrat?

Záleží jen na vašich preferencích, každé z těchto vín může být lahodné a velmi kvalitní. Navíc často splňuje více než jednu ze zmiňovaných charakteristik. Například bio vína většinou patří do kategorie veganských vín a naopak. Řadu z nich dnes koupíte i v běžných řetězcích, případně v online supermarketech, jako je například Kosik.cz nebo Rohlik.cz.