Akční ceny v únoru: Jaké potraviny byly v letácích nejčastěji a jaké nejvíce zlevnily?

Potraviny v nákupním koši v supermarketu Stokkete / Shutterstock.com

Zdražování sice stále nekončí, ale dobrou zprávou je, že některé potraviny v únorových akcích zlevnily. Nejvíce klesla průměrná akční cena rostlinného oleje a másla. A za nižší akční ceny se dalo sehnat také vepřové maso nebo některé druhy ovoce. Kolik jste mohli ušetřit? A co se ve slevových letácích objevovalo nejvíce?

Přečtěte si také

Tipy, jak umýt a vyleštit okna beze šmouh. Které čističe jsou nejlepší?

Ušetříme i za některé základní potraviny

Ze základních potravin jsme v únoru zaplatili méně za rostlinné oleje, a to až o 15 procent. Ze zhruba 48 zlevnily na 40 korun. A podobná čísla můžeme vidět i u másla, které se v únoru v akci prodávalo za 36,90, tedy o 13 procent levněji než v lednu. Důvodem je především nárůst dovozu z Polska a Německa.

Méně výrazný byl pokles ceny cukru nebo mouky. Vajíčka v akci stojí stále stejně, průměrně je seženete za 49,90 korun.

Kde najdete olej v akci?

Jak je to s vepřovým masem?

Podle analýzy letáků, kterou provádí nákupní rádce Kupi.cz je zajímavý i vývoj akčních cen vepřového masa. Zatímco vepřová pečeně zdražila ze 131 na 185 korun, vepřová kýta bez kosti naopak o sedm procent zlevnila. Akční cena za kilogram tak klesla pod 100 korun.

Nejvíce se v letácích objevovala Coca Cola a také prací prostředky. Shutterstock.com

Cena citronů v akci klesla, mango naopak zdražilo

Ovoce a zelenina jsou v zimních měsících obecně dražší, ale letos byl u některých druhů nárůst cen extrémní. Naštěstí se najde i ovoce, které v únorových akcích zlevnilo, jsou to například citrony. Zatímco v lednu se kilogram ve slevě nedostal pod 30 korun, nyní už je za tuto cenu běžně k sehnání.

Naopak zvýhodněná cena manga se téměř o 10 korun zvýšila. V lednu ho některé řetězce nabízely za méně než 20 korun za kilogram, v únoru to bylo až 30 korun. A levněji koupíte třeba i dětské ovocné kapsičky Hello.

V hlavní roli Coca Cola, pivo a prací prostředky

„Vůbec nejčastěji jsme mohli v akčních nabídkách najít Coca Colu nebo různé prací mycí prostředky. Tyto produkty se tedy nevyplatí bez akce nakupovat, stejně jako například sýry Lučina nebo některé značky piva. Tentokrát zlevňoval hlavně Braník. Z dětského sortimentu pak byly akčními stálicemi hlavně plenky Pampers nebo zmiňované ovocné kapsičky,“ komentuje akční letáky za Kupi šéfredaktorka Linda Michalčíková.