Nadýchaná slast: Domácí čokoládové lanýže, recept krok za krokem

Čokoládové lanýže v plechové dóze Kupi.cz

Dokonale jemná našlehaná náplň z lahodné hořké čokolády, zahalená do tenoučké krusty kakaového prášku, tak přesně takové jsou čokoládové lanýže z našeho videoreceptu. I když to zní složitě, příprava je zcela jednoduchá. Lanýže můžete obalit nejen v kakaovém prášku, ale také v kokosu nebo sekaných mandlích.

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Nepečené cukroví: Čokoládové lanýže

Příběh luxusní čokoládové pochoutky se začal psát na konci 19. století. Recept na hrbolaté kuličky vznikl tak trochu z nouze. V podhorském regionu Savojsko místní cukrář čelil velké poptávce a došly mu suroviny na pralinky. Aby uspokojil o svátcích poptávku svých zákazníků, smíchal smetanu, vanilku a kakao. Kuličky pak obalil v čokoládě a kakaovém prášku. Protože připomínala vzácné houby, pojmenoval je truffe au chocolat, čokoládový lanýž.

Lanýže jsou často vyrobeny z pražených ořechů, jako jsou lískové, mandle nebo vlašské ořechy, a jsou pokryty vrstvou čokolády. Tato kombinace textur – krémové uvnitř a křupavé vnější vrstvy – poskytuje skvělý kontrast. Někteří výrobci přidávají do směsi i další ingredience, jako jsou sušené ovoce, kandované skořápky nebo koření, což dodá lanýžům ještě víc charakteru a složitosti chuti.

Ingredience

  • Hořká vysokoprocentní čokoláda 300 g
  • Smetana 120 g
  • 30 g másla
  • 20 ml likéru
  • kakaový prášek, nasekané ořechy a kokos na obalení

Tip: Ideální na tento recept je Figaro hořká čokoláda, která obsahuje nejméně 43 % kakaové sušiny, pro ještě lepší chuť doporučujeme Figaro extra hořkou 65% čokoládu.

Postup

  1. Nalámejte čokoládu na malé kousky.
  2. Připravte si vodní lázeň.
  3. Do hrnce vložte čokoládu a zalijte ji horkou smetanou. Míchejte směs neustále, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a nevznikne hladká hmota.
  4. Nakonec přidejte máslo a likér (ten se může vypustit a místo něj můžete použít vanilkový extrakt). Míchejte, dokud se všechny ingredience spojí do homogenní směsi.
  5. Směs dejte do skleněné mísy a nechejte ideálně 24 hodin v chladničce. Doba se může zkrátit, ale vždy pracujte s hmotou, až je skutečně dobře ztuhlá.
  6. Po vyjmutí z lednice vytvarujte malé lanýže podle vlastního gusta. Můžete použít lžičku nebo ruce.
  7. Pokud máte rádi různorodost, můžete lanýže obalit v kvalitní kakau nebo posypat strouhanou čokoládou, ale dá se také obalovat v kokosu nebo plátcích ořechů.
  8. Hotové čokoládové lanýže podávejte na pěkném talíři a ozdobte podle své fantazie. Mohou být skvělým doplňkem k čaji, kávě nebo dokonce jako originální dárek, když je dáte do dárkové krabičky nebo dózy.

Nyní máte v rukou recept na vytvoření domácích čokoládových lanýžů. S trochou lásky a tvořivosti si můžete dopřát výjimečnou chuťovou orgii. Připravte se na vlnu pochval od svých blízkých, ať už se rozhodnete tuto sladkou lahůdku sdílet, nebo si ji užít jen pro sebe. Dobrou chuť!

Čokoládové lanýže v plechové dóze Kupi.cz

Zdroj: Kupi.cz