Kakaové pečení se letos prodraží. Cena Granka meziročně stoupla o 50 %

Červený hrnek s bílými puntíky s vánočními dekoracemi parasolia / Shutterstock.com

Průměrná akční cena instantního kakaa v tuzemských obchodních řetězcích během října meziročně stoupla skoro o padesát procent. Jednokilové balení se aktuálně prodává za zhruba 227 korun. České domácnosti na to nyní doplatí o to víc, že koncem listopadu a počátkem prosince tradičně začíná oblíbená sezóna pečení.

Přečtěte si také

Jak vyčistit zavařovací sklenice od etiket a zbavit víčka zápachu? Vše potřebné máte doma

Zvýšení ceny kakaa

Milovníci sladkého si během letošního podzimu a zimy pořádně připlatí. Čtyřistagramové balení instantního kakaa Granko Orion v říjnu v průměru stálo okolo 90 korun. Ještě loni ale takové balení vyšlo pouze na 60 korun. Stojí za tím i cenový nárůst kakaa na newyorské burze, který je meziročně vyšší o 60 procent.

Pokud se podíváte na Kupi.cz na cenu Granka, uvidíte přehledný graf, který odhaluje, jak stoupala jeho cena v čase. Jestliže se od srpna držel akční cena za 16 korun za sto gramů, od prosince je to už přes 20 korun. Podobné zdražení od prosince čeká i holandské kakao od Dr. Oetkera. Jeho nejnižší akční cena byla 25 korun, od začátku prosince to ale bude rovných třicet korun. Ke změně ale zatím nedojde u kakaa holandské Kávoviny, tam se i v prosinci počítá s nejnižší akční cenou 20,90 Kč, pokud ale zajdete do Alberta, vyjde vás na 24,90. Od konce listopadu se do akčních cen dostalo i kakao na pečení Orion, v Kauflandu ho teď prodávají také za 24,90 Kč.

Nejdražší kakao za posledních 44 let

Kakao letos zdražilo hlavně kvůli vyšší poptávce a z důvodu suchého počasí v zemích, které se řadí mezi největší producenty kakaa na světě. Pěstování kakaa je velmi náročné, neboť vyžaduje stálou teplotu i ochranu před větrem, což se letos podle analytiků agentury Bloomberg v mnohých státech nepodařilo.

Výrazně nižší produkce kakaa se očekává hlavně v případě Pobřeží slonoviny. Tento stát totiž stojí až za 40 procenty světové produkce. Odborníci ze společnosti Spherical Insights navíc očekávají, že v letech 2023 až 2030 každý rok poptávka po kakau průměrně vzroste o 4,37 procenta, což se do konečných spotřebitelských cen taktéž propisuje.

Plechová dóza s nápisem Granko Mino Surkala / Shutterstock.com

Zdražil i cukr

Nezávislé testy ukazují, že instantní kakao se z více než tří čtvrtin skládá z cukru. I tato komodita ale v posledních měsících citelně zdražila, což se na konečných cenách instantního kakaa v tuzemských řetězcích taktéž podepsalo.

Podobně jako u kakaa svou roli na zdražení cukru měla nepříliš povedená úroda cukrové řepy i třtiny. Analytici ale upozorňují i na masivní nárůst poptávky po cukru, a to zejména v rozvíjejících se zemích, kde jsou sladké nealkoholické nápoje mnohdy levnější i než pitná voda.

Pokud prolistujete akčními letáky na Kupi.cz, zjistíte, že nejlevnější cukr v akci najdete TTD krupice za cenu 19,90 za 1 kg v Albertu. Cukr TTD moučka nabízí Košík za 29,90, JIP CC Cash & Carry dokonce za 26,90 Kč. Cukr moučka Cukrovar Vrbátky potom stojí v Bille také 29,90 Kč. Pro cukr moučka Korunní v akci si můžete zajít v akci do Tesca za 27,90 nebo do Flopu za 29,90 Kč.

Low carb kakaové kuličky s proteinem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Low carb kakaové kuličky s proteinem

Low carb kakaové kuličky s proteinem oceníte, pokud se vy nebo vaši blízcí stravujete nízkosacharidově. Jedná se o cukroví, které skvěle chutná i přesto, že neobsahuje ani špetku cukru. A navíc je máte hotové za pár minut.

Low carb kakaové kuličky s proteinem

Mikulášská nadílka

Zdražení se dotklo i tradiční mikulášské nabídky. Akční cena u mikulášského balíčku se meziročně zvýšila o 21 %, mikulášského perníku o 16 % a u čokoládového Mikuláše o 14 %. Mírné zdražení potkalo i adventní kalendáře.

„Obchody reagují na blížící se svátek sv. Mikuláše již tradičně rostoucím počtem akcí na čokoládové mikulášské figurky, perníky, adventní kalendáře nebo sušené ovoce a oříšky. Oproti loňsku však ubyl počet akcí na již hotové mikulášské balíčky. Nejlevnější čokoládové Mikuláše v letácích najdeme již od 15 Kč,“ říká k aktuální nabídce v obchodních řetězcích Monika Kopčilová, datová analytička Kupi.

Pokud budou chtít čeští cukráři při letošním pečení ušetřit, budou muset za instantní kakao najít alternativy. Oblíbené Granko kuličky, čokoládové lanýže, košíčky nebo třeba kakaové pracny se pro letošní rok mohou stát zvláštností.

Zdroje: bloomberg.com, sphericalinsights.com, idnes.cz