Low carb Vánoce? Hostina pro příznivce nízkosacharidové stravy

Řízky se zeleninovým salátem na talíři Canva

Nízkosacharidová strava má spoustu příznivců, protože je poměrně snadno dlouhodobě udržitelná. Víte, že ochudit se o lahodné pokrmy při ní nemusíte ani o Vánocích? Přinášíme inspiraci na low carb vánoční hostinu – protože i štědrovečerní menu v nízkosacharidové podobě vás může příjemně překvapit.

Přečtěte si také

Zázvor a jeho účinky na zdraví: Zmírní bolest v krku a zlepšuje trávení. V jaké formě ho konzumovat?
Zázvor a jeho účinky na zdraví: Zmírní bolest v krku a zlepšuje trávení. V jaké formě ho konzumovat?

Když se řeknou Vánoce a jídlo, většina z náš si představí kapra a bramborový salát, možná i nějaké to cukroví. Ale co to letos udělat jinak? Také low carb Vánoce mohou překvapit chutí.

Pokud patříte mezi vděčné LC strávníky, nebo se mezi ně chcete zařadit, vyzkoušejte naše recepty. Nízkosacharidové vánoční menu směle konkuruje tomu běžnému.

Vánoční salát

Myslíte, že bramborový salát můžete připravit bez brambor? Kdepak – takhle by to samozřejmě nebyl bramborový salát. Ale pokud se jeho chuti chcete přiblížit, zkuste náš recept na vánoční salát. Low carb salát je chutný a potěší všechny milovníky tradičního vánočního menu – je totiž lahodný a dokonalý! Potřebujete:

  • 1 středně velký celer
  • 1 větší tuřín (nebo ředkev vodnici)
  • 1 mrkev
  • 1 větší červenou cibuli
  • 1 hrnek hrášku
  • 1,5 balení zakysané smetany (285 g)
  • 4 vejce
  • kyselé okurky
  • sůl a pepř
  • lžičku hořčice bez cukru
  • kvalitní majonézu (nejlépe domácí)

Vašemu salátu dodají skvělou chuť i kyselé okurky

Jak na přípravu salátu? Postup jistě dobře znáte. Kořenovou zeleninu uvařte doměkka, vejce natvrdo. Vše si postupně nakrájejte na drobné kostičky a vložte do mísy. Přidejte kyselé okurky, cibuli, sůl a pepř, smetanu, majonézu a hořčici. Dochuťte, promíchejte a nechte odpočinout v lednici do dalšího dne. Pokud máte rádi šunku, můžete nějakou kvalitní přidat. Hotovo! Podávejte s rybou, low carb řízky nebo si pochutnejte jen tak.

Tip: Praktické mísy s víkem a další pomocníky do kuchyně nejen na salát najdete v prodejnách Tescoma, Orion a Kitos.

Rodina při štědrovečerní večeři, žena podává mísu muži Canva

Kuřecí řízečky

Najít vhodnou alternativu trojobalu může být oříšek. I přesto můžete řízečky obalit – máme pro vás tip. Chcete-li si k vánočnímu salátu naservírovat kuřecí maso, pak zvolte náš recept. Kuřecí řízky můžete připravit kdykoli a při jakékoli příležitosti. Přpravte si:

  • kuřecí prsa
  • 1 vejce
  • 2 lžíce smetany
  • mix na obalování: trochu mandlové mouky, mleté lněné semínko, psyllium, strouhaný parmezán
  • sůl a pepř

Kuřecí prsa omyjte, osolte a opepřete. Maso rozdělte na menší řízečky. V talíři si rozmíchejte vejce se smetanou a v dalším smíchejte sypké suroviny. Poté obalujte – nejprve ve vejci, poté maso opatrně obalte v sypké směsi. V ideálním případě pak rovnou smažte na ghí.

Ghí je zázračná surovina, kterou v kuchyni potřebujete!

Krémová polévka s lososem

Lohikeitto je polévka původem z Finska. Krémovou polévkou můžete nahradit tu naši klasickou rybí. Milovníci čerstvého rybího masa zajásají a 100% si pochutnají. Sváteční menu může začínat voňavě a delikátně. Potřebujete:

  • 250 g lososa včetně kůže (ideálně navíc třeba hlava nebo odřezky)
  • 900 ml vody
  • 1 bobkový list
  • 6 kuliček nového koření
  • 25 g másla
  • 100 g pórku
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 150 g mrkve
  • 300 g ředkve, kedlubny nebo tuřínu
  • 60 g tučné zakysané smetany
  • 30 g smetany na šlehání
  • ocet podle chuti
  • čerstvý kopr nebo hladkolistou petržel
  • sůl a pepř
Polévka Lohikeitto s lososem, koprem a kořenovou zeleninou v misce Canva

Rybu zbavte kůže a kostí. Maso nakrájejte na drobné kostky a odložte. Zbylé odřezky vložte do vody s bobkovým listem a novým kořením. Svařte a po 20 minutách slijte. Mezitím orestujte pórek, mrkev a celer spolu se zvolenou zeleninou. Orestovanou zeleninku zalijte rybím vývarem a ochuťte.

Až zelenina změkne, část odeberte a rozmixujte dohladka se zakysanou smetanou. V čiré polévce krátce povařte lososa – pouze velmi rychle a na nízkou teplotu, abyste rybu nerozvařili. Přilijte rozmixovanou zeleninu se smetanou a promíchejte. Na závěr můžete dochutit smetanou, pár kapkami octa a kořením – je čas podávat. Ozdobte bylinkami a nechte si chutnat.

Tip: Na štědrovečerní stůl patří sváteční dekorace. Už máte vybráno? Vánoční hvězdu koupíte v akci v Tescu za 79,90 Kč nebo v OBI za 69 Kč.

Atraktivní vánoční dekorace různých tvarů a velikostí najdete v akčních letácích Tesco (48,90 Kč), Rossmann (34,90 Kč) a Billa (59,90 Kč). Další vánoční ozdoby a detaily, které rozzáří nejen váš stůl, hledejte na Kupi.cz.