Papírové obaly nemusí končit v odpadu. Jak je znovu využít?

Žena probírá krabice ve skříni, na pracovním stole má notebook, hrnek a další krabice Canva

Stále více Čechů nakupuje na e-shopech, kterých je u nás už více než 50 tisíc. Kontejnery na papír tedy doslova praskají ve švech a před Vánoci se situace ještě zhoršuje. Málokdo totiž ví, jak papírové krabice a výplňové materiály poslat dál nebo znovu využít. Možností je přitom hned několik. Minulý rok například vznikla databáze internetových obchodů, které mají o použité obalové materiály zájem.

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Třídění nestačí

Češi průměrně ročně použijí 150 kg papíru a celých osmdesát procent z toho dokážou vytřídit. Čísla týkající se dalšího využití však zdaleka tak vysoká nejsou, proto bychom neměli s papírovými obaly plýtvat.

Pokud už dojde k recyklaci, znovu může papír sloužit jedině po přidání primární suroviny, nejčastěji nebělené dřevěné buničiny. Stejně se ale dá použít maximálně sedmkrát a mnohdy ani to ne. Nejproblematičtější jsou z tohoto hlediska roličky od toaletního papíru a plata na vejce, oba tyto produkty většinou putují rovnou do spaloven.

Máte zásoby na Vánoce?

Kam s ním?

Krabice i výplně se dnes vyrábějí pro opakované použití, neměly by tedy hned končit v popelnici, a to ani ve speciálním kontejneru na papír. Pokud je nějakým způsobem nesbírá sám e-shop a vy je také dále nepotřebujete, pomůže vám webová stránka a mobilní aplikace Kam s ním. Najdete v ní už přes 150 e-shopů a další rychle přibývají. Na více než 100 tisíc míst po celé České republice můžete přinést jak kartony, tak papírové a plastové výplně.

Další možností jsou například skupiny na sociálních sítích, ať už sousedské nebo ty, které fungují podobně jako jiný swap. Krabice a další obaly tu můžete vyměnit za něco jiného nebo jednoduše darovat. ,,Všechny obalové materiály jsou navrhované tak, aby vydržely opakovanou manipulaci. Proto je škoda s nimi zacházet jako s jednorázovým odpadem," říká Monika Barešová ze spolku Trash Hero Czech Republic.

Muž a žena sedí v místnosti plné krabic Canva

V modrém kontejneru cesta obalových materiálů nekončí

Samozřejmě je lepší vyhodit papírové krabice do modrého kontejneru než do směsného odpadu. Pravděpodobně už se ale znovu nevyužijí. Jedinou možností bývá recyklace, mnohdy i na druhé straně Evropy. Zbytečně se tak zkracuje jejich životnost a dochází ke zvýšení uhlíkové stopy.

„Po vytřídění a slisování do balíků čekají obalové materiály ještě stovky kilometrů. V této podobě jsou obchodovány v rámci celé Evropy a naprostá většina se recykluje v papírnách,“ říká Petr Balner, analytik společnosti Eko-kom.