Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Už u vás voní skořice a koňak? Tyto nápoje navodí vánoční atmosféru

Už u vás voní skořice a koňak? Tyto nápoje navodí vánoční atmosféru

Vánoční období je úzce spojené s popíjením voňavých nápojů, které nám navozují správnou vánoční náladu. Hřejivý svařák, vánoční punč nebo vaječný koňak. Umíte si bez nich svátky vůbec představit? Seznam skvělých vánočních nápojů je ale mnohem delší a zajímavější. Schválně, znáte třeba tyto?

Přečtěte si také

Strach z koronaviru? Rozdíl mezi rouškou a respirátorem je zásadní
Strach z koronaviru? Rozdíl mezi rouškou a respirátorem je zásadní

Lék z Tater

Tenhle čaj není ledajaký čaj, ale lék. To by vám řekli naši slovenští sousedé, odkud nápoj pochází. Tatranský čaj je původně tradiční nápoj slovenských horalů, kteří se jím zahřívali po dlouhém dni stráveném v horách. Léčili s ním lecjaký neduh a každý z nich měl svůj originální recept. Jeho součástí je vždy čaj, ale také výtažky z bylin a silný alkohol. Od roku 2003 si jej můžete zakoupit lahvovaný ve stylovém a elegantním balení. Do dnešního dne jej vyrábí rodinná tatranská likérka, a tak si s alkoholem kupujete i trochu tradice. A jak správný tatranský čaj podávat? Často se servíruje vychlazený na ledu. Ale chcete-li si užít jeho nezaměnitelnou vůni, zalijte ho trochou horké vody a vychutnejte si jej jako teplý nápoj.

Upečte si čaj

Že jste ještě neslyšeli o pečeném čaji? A kde jste byli posledních pár let? To totiž tahle sladká pochoutka provoněla nejeden vánoční trh. Tento horký nápoj se připravuje z ovoce, cukru a koření. Často voní po hřebíčku a skořici, které jsou pro Vánoce typické. Všechny ingredience se nejprve pečou v troubě a poté se plní do malých skleniček. Hotová směs se pak zalije horkou vodou a podává. Protože je recept poměrně snadný, můžete si jej připravit i doma. Pokud byste si chtěli pečený čaj přiostřit, můžete do něj vmíchat trochu rumu, griotky nebo vodky. Této alkoholové verzi se pak říká opilé ovoce.

Pečený čaj v sobě skrývá voňavé koření jako je hřebíček, skořice nebo badyán

Jablko pro děti

Velká spousta vánočních nápojů obsahuje alkohol. Co ale naservírovat dětem? Kupte jim třeba horké jablko nebo hrušku. Jedná se o instantní nápoje, které obsahují výtažky z ovoce a směs přírodního koření. Stačí je vsypat do hrnečku, zalít horkou vodou a navrch ozdobit třeba plátkem citrónu. Potomkům tak uděláte radost a navíc si dokonale provoníte byt! Pokud byste si tenhle horký nápoj chtěli připravit doma, stačí vám koupit jablečný džus, citrón, hřebíček a skořici. Džus s citrónovou šťávou a kořením přiveďte k varu a nechte probublávat. Za 15 minut už budou na stole stát voňavé vánoční hrnečky!

Kdo tu loupe perníček?

Milovníci kávy a zvlášť její sladší verze si určitě každý rok dopřávají oblíbené perníkové latté z kavárny. Výrobce domácích kávovarů vám ale ušetří cestu. Jacobs už nabízí i kávové kapsle s touto aromatickou příchutí. Ochutnat můžete také moderní chai latté se skořicí nebo karamelem. Pokud jste milovníci perníkového aroma, i pro vás máme jednoduchý domácí recept. Ze směsi cukru, vody, mletého zázvoru, skořice a perníkového koření si v kastrůlku uvařte sladký sirup. Ten pak můžete do kávy přidávat kdykoliv se vám zachce!

Milovníci kávy si ve vánočním období pochutnávají na perníkovém latté

Italská bomba

Sladké Bombardino má většina lyžařů spojené s Alpami. Nechybí totiž na žádné italské sjezdovce! Originál se připravuje z alkoholického nápoje Advocaat, který doplňuje brandy a kopec šlehačky. I v Čechách si ale můžete připravit tuhle sladkou bombu. Advocaat je totiž velmi podobný našemu vaječnému koňaku. Do rendlíku nalijte dva díly koňaku, jeden díl brandy či whisky a mléka a směs zahřejte, nikoliv uvařte. Cukr ve vaječném koňaku by začal karamelizovat a navíc byste přišli o obsah alkoholu. Podávejte jej se stejnou šlehačkovou čepicí jako v Itálii.