Jak sušit ovoce? Překvapivě snadno, pusťte se do toho!

Na utěrce jsou vyskládány kousky sušeného ovoce Canva

Sušené ovoce připravíte poměrně snadno i v domácím prostředí. Jaký je postup krok za krokem a co vám přípravu usnadní? Chutné sušené sladké plody můžete mít kdykoli, kdy na ně dostanete chuť.

Přečtěte si také

Vynikající nadýchaný mazanec podle slavného cukráře: Už nebudete chtít dělat jiný

Dříve bylo sušení potravin nezbytností, dnes jde o možnost, jak připravit chuťovky jinak. V tomto článku se zaměříme na sušené ovoce.

Oblíbené kousky můžete sušit v troubě, pomůže i sušička ovoce. Jak na to?

Jaké druhy ovoce zvolit?

Jestli tápete, jaké druhy ovoce lze sušit, už nemusíte. V podstatě jakékoli, jen je potřeba počítat s delší dobou sušení v případě šťavnatějších plodů. Pokud si chcete nasušit oblíbený druh ovoce, volte vždy čerstvé a zralé plody, nejlépe domácí nebo v bio kvalitě.

Které druhy patří mezi nejpopulárnější? Kromě jablek a hrušek lidé často suší také meruňky, švestky, hrozny, banány a ananas. Nespletete se však ani s citrusovými plody – pokud je usušíte s kůrou, poslouží jako voňavý detail nejen vánočních dekorací.

Kolečka sušeného pomeranče naskládaná na sobě, vedle jsou šišky ozdobené třpytkami a umělá větvička jalovce Canva

Jak správně sušit ovoce?

Už jste si vybrali druh ovoce, na které máte chuť. Co dál? Otázkou je, jakým způsobem jej budete sušit. Máte dvě možnosti – můžete volit troubu, nebo praktickou sušičku ovoce.

Ještě než se pustíte do sušení, vrhněte se na přípravu ovoce. Omyté a nakrájené ovoce je připravené na sušení (drobné plody mohou být sušeny v celku). Samotné ovoce pak klaďte na plech nebo síto sušičky tak, aby každý kousek měl dostatečný prostor okolo. Jedná-li se o ovoce sušené se slupkou, například švestky či třešně, vždy klaďte půlky plodů slupkou dolů.

Dobrou sušičku potravin najdete i v supermarketu

Proč zvolit sušičku a jak sušit ovoce v sušičce?

Jde o přístroj, jehož účelem je právě příprava sušených potravin. Díky sítům dochází k rovnoměrnému a snadnému sušení ovoce i zeleniny. Právě ze zeleniny si můžete připravit chutné fit chipsy, náhradu nezdravých bramborových lupínků.

Tip: Některé druhy ovoce v sušičce přirozeně zhnědnou. Předejděte tomu, namočte je před sušením do vody s citronovou šťávou.

Žena klade nakrájené plátky jablek do sušičky potravin Canva

Máte hromadu času? Protože sušení ovoce ho zkrátka vyžaduje. Samotný proces sušení může trvat i celý den. Průměrná doba je 6 až 12 hodin. Při sušení můžete ochutnávat, abyste přišli na ten správný moment, kdy je ovoce v tom správném stavu právě pro vás.

Tip: Raději nakupujete hotové produkty, než abyste se pouštěli do sušení ovoce? Vyzkoušejte ovoce sušené mrazem – zachovává si vitaminy, barvu i chuť. Lyofilizované ovoce od Emca koupíte v akci v Penny (59,90 Kč).

Když ovoce nechcete sušit sami

Jak má sušené ovoce správně chutnat?

Je příjemné a pružné, ale uvnitř nenajdete mokrou čerstvou dužinu. Pokud by se však ovoce příliš lámalo, pak jste jej přesušili. V případě sušičky, která má několik pater, hlídejte i výměnu těchto pater, aby došlo k rovnoměrnému sušení. A nakonec? Pochutnejte si. Sušené ovoce může zdobit vaše dezerty a snídaňové kaše, ale díky sladkosti si na něm pochutnáte také jen tak. Tak který druh vyzkoušíte jako první?

Sušičky ovoce v akci najdete na Kupi.cz. Řešíte vánoční dilema? Může se jednat o zajímavý dárek pro blízké.

  • Sušičku ovoce SilverCrest za 499 Kč do 19. 12. nabízí Lidl.
  • Prostornou sušičku potravin President nabízí Tescoma za 2 249 Kč.
  • Sušičky potravin běžně najdete také v obchodech s elektro zbožím. Sledujte letáky Datartu, Planeo Elektro a Electro Worldu.