Bezobslužné obchody s potravinami ovládají švédský venkov

Samoobslužná prodejna švédského start-upu Lifvs Lifvs

Evropský venkov byl kdysi plný života, dnes se však počet lidí v mnoha vesnicích stále zmenšuje. Pro místní je to katastrofa, protože kvůli klesající hustotě obyvatelstva z vesnic mizí i základní služby, jako je prodej potravin. Lidem tak často nezbývá nic jiného, než na nákup cestovat do vzdálených měst. Ve Švédsku si s tímto problémem ovšem šikovně poradili.

Přečtěte si také

Jak správně upéct kuře: 10 kroků k tomu, aby bylo na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté

Obsloužit se můžete i sami

Ve Stockholmu vznikl start-up Lifvs, který může problém s nedostatkem obchodů na venkově zcela změnit. U každé prodejny je nejnákladnějším faktorem zaměstnávání personálu. Kdyby byly prodejny bez zaměstnanců, pochopitelně by byly jejich provozní náklady podstatně menší – a právě této myšlenky se start-up uchytil.

Současné technologie umožňují, aby prodejny fungovaly samostatně, stačí se podívat do hypermarketů, kde skvěle fungují samoobslužné pokladny. Start-up tak rozmístil po švédských vesnicích celkem 20 obchodů bez personálu, které mohou tamní obyvatelé využívat.

Prodejna Lifvs Lifvs

Jak nakupování funguje?

Aby mohli zákazníci v těchto obchodech nakoupit, stačí jim k tomu chytrý telefon. Jednoduše si nainstalují speciální aplikaci, která je do prodejny pustí a následně budou telefonem skenovat čárové kódy produktů, o které mají zájem. Peníze jsou zákazníkům strhávány z jejich účtu. Velkou výhodou obchodů Lifvs jsou nejen nízké náklady, ale i omezení sociálního kontaktu, což se v době koronavirové krize hodí. Pokud se tyto obchody rozšíří, zmizí problém s nedostatkem prodejen na vesnicích.

Obyvatelé mohou obchody navštívit v kteroukoliv hodinu a koupit si, cokoliv potřebují – jsou totiž dostupné 24 hodin denně. Obchody také využívají umělou inteligenci a sledují, jaké potraviny chybí, podle čehož je zboží objednáváno a doplňováno. Aby se žádný ze zákazníků nepokusil krást, nechybí zde bezpečnostní kamery.

Prodejna Lifvs na přívěsu nákladního auta Lifvs

U nás opět vedou pojízdné prodejny

Jak se problém s absencí prodejen řeší u nás? Opět se naplno vrací pojízdné prodejny. Po roce 1989 v tuzemsku pojízdné prodejny skoro skončily, ale kvůli nedostatku obchodů jsou zpět. K jejich provozu se uchýlilo mnoho firem, které mají na vesnicích zákazníky jisté. Prodejci začínají už brzo ráno a objíždí jednu vesnici za druhou. V mnoha pojízdných prodejnách si lidé také mohou objednávat, jaké zboží potřebují – jde zejména o potraviny jako pečivo, uzeniny a mléčné výrobky.

Stejným způsobem se řeší zásobování třeba ve Francii, kde je situace s nedostatkem obchodů na venkově také katastrofická. Švédský start-up se možná stane pro ostatní tou správnou inspirací, jak nedostatek obchodů řešit.