Recept na levné a rychlé vanilkové rohlíčky z lískových oříšků

Upečené rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru Anna Jančevová

Kuchyní se line vůně čerstvě upečených vanilkových rohlíčků, a to znamená jediné – Vánoce jsou konečně tady! Upéct vanilkové rohlíčky není vůbec těžké. Stačí vám pár ingrediencí, šikovné ruce a voňavé rohlíčky jako od babičky mohou být na stole do hodiny a půl. Nalaďte se na Vánoce, pusťte koledy, nalejte si něco dobrého na zahřátí a dejte se s námi do pečení.

Přečtěte si také

Víme, které druhy alkoholu jsou plné kalorií. Co rozhodně nepít, když chcete zhubnout?
Víme, které druhy alkoholu jsou plné kalorií. Co rozhodně nepít, když chcete zhubnout?

Vanilkové rohlíčky zvládnou i začátečníci

Základem vanilkových rohlíčků je hladká mouka. Pokud se však snažíte žít zdravě, použijte klidně její celozrnnou variantu. Na chuti to nepoznáte, jen barva rohlíčků bude o něco tmavší.

Dále do receptu patří máslo, které musíte nechat změknout zhruba 1 až 2 hodiny před pečením. Potřebovat budete také moučkový cukr, pravý vanilkový cukr (nikoliv vanilinový) a mleté lískové oříšky, které dodají rohlíčkům nádhernou oříškovou vůni. 

Posledními ingrediencemi jsou 1 žloutek (nejlépe z vajec z volného chovu) a 1 lžička sušené nebo čerstvé citronové kůry z bio citronu

Zásobujte se na pečení máslem v akci

Vanilkové rohlíčky – recept

Co budete potřebovat na 1 plech rohlíčků:

  • 120 g hladké mouky (případně pšeničné celozrnné)
  • 100 g změklého másla
  • 40 g mletých lískových oříšků
  • 50 g moučkového cukru 
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1 menší žloutek
  • půl kávové lžičky citronové kůry
  • špetku soli (na zvýraznění chuti)
  • moučkový cukr na obalování
Máslo musí být před pečením změklé Markus Spiske / Pexels

Příprava ingrediencí před pečením:

Nejdříve si připravte všechny suroviny: 100 gramů másla nechte změknout na pokojovou teplotu zhruba 1 až 2 hodiny před pečením. Dále si najemno namelte 40 gramů lískových oříšků ručním mlýnkem. Mouku (120 gramů) i moučkový cukr (50 gramů) si odvažte, prosejte přes síto a smíchejte se špetkou soli. Připravte si také 1 žloutek, 1 lžičku vanilkového cukru a půl lžičky citronové kůry. Nyní už máte vše nachystané a můžete se vrhnout na samotné pečení.

Oříšky dodají cukroví jedinečnou chuť

Postup:

  1. Do mísy dejte prosetou hladkou mouku, moučkový cukr a máslo. Na pomoc si vezměte vidličku, kterou těsto pomalu zpracujte
  2. Jakmile už v těstě nejsou větší hrudky másla, přidejte do mísy mleté lískové oříšky, vanilkový cukr, žloutek, citronovou kůru a špetku soli. 
  3. Rukama těsto uhněťte na kompaktní hmotu. Pokud se vám bude lepit, přisypte trošku mouky nebo cukru. Následně jej lze ihned zpracovat, případně nechat odležet v lednici 1 hodinu. Výsledek je prakticky stejný. 
  4. Těsto si rozdělte na 6 částí a každou z nich vyválejte na pomoučeném vále do tenkého válečku. Ten potom rozdělte na více částí (rohlíčků) a každý z nich ještě v dlani vytvarujte do výsledné podoby. 
  5. Rohlíčky skládejte na předem pomoučený a vymazaný plech nebo na pečicí papír. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba 12 minut, dokud nejsou rohlíčky tak akorát tmavé. A nezapomeňte je průběžně hlídat proti spálení.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz