Jaké potraviny jíst a čemu se naopak vyhnout, aby vás netrápila bolest kloubů

Žena se drží za zápěstí Canva

Za bolestí kloubů je v mnoha případech skrytá revmatoidní artritida, lidově řečeno revma. Toto zánětlivé onemocnění nepostihuje pouze seniory, ale také lidi mezi 30. a 50. rokem života. Pozor na potraviny, které mohou zánět a s ním spojenou bolest ještě zhoršit.

Přečtěte si také

Děti koupání milují, ale příliš mýdla dráždí jejich pokožku. Připravujete jim koupel správně?

Čím trpěl už i Švejk

Revma napadá především klouby. Jedná se o zánětlivé onemocnění, které trápí zhruba 85 tisíc Čechů. Hlavní příznaky, které jsou s artritidou spojovány, jsou bolest a otoky kloubů, citlivé a načervenalé ruce.

Léčba probíhá především léky, ale svou důležitou roli hraje také cvičení, redukce hmotnosti a úprava jídelníčku. Podle Státního zdravotního ústavu bychom si měli dát pozor na to, co jíme, protože některé potraviny mohou zvyšovat průběh zánětu.

Začít cvičit je velmi jednoduché

Potraviny, které zvyšují průběh zánětu a přispívají k artritidě:

  • hodně tučná jídla
  • jednoduché cukry
  • hodně soli

Mezi nevhodné potraviny pak odborníci řadí také burgery, hranolky, pizzu, brambůrky a další slané pochutiny.

Čtyři lidé cvičí na podložkách Canva

Ve zdravém těle

Státní zdravotní ústav doporučuje kromě užívání předepsaných medikamentů na bolesti kloubů také snížit hmotnost. To je první krok k tomu, jak se nejen cítit lépe, ale také pomoci přetěžovaným částem těla.

Revmatici by měli cvičit nejlépe dvakrát denně ráno a večer. Důležité na pravidelné pohybu je nejen udržet se v kondici, ale také to, aby si klouby zachovaly svůj aktuální rozsah. Při cvičení by každý měl myslet na sebe a poslouchat svoje tělo, zejména se vyhýbat bolestivým polohám.

Potraviny, které je snižují zánět a pomáhají při bolestech

Ačkoliv lékaři dlouho odmítali, že by i jídlo revmatiky ovlivňovalo, nové studie tvrdí opak. Proto aktuálně doporučují, aby lidé věnovali pozornost jídlu, které postižený konzumuje. Odborníci doporučují osvojit si pojem Středomořská dieta nebo tzv. protizánětlivá dieta, které by měli lidé s příznaky artritidy zařadit do svého jídelníčku.

Po čem sáhnout:

  • ovoce a zelenina
  • zdravé tuky tzv. omega-3, MUFA/PUFA, (olivový olej a ořechy, celozrnné výrobky, ryby)