Které bankovní poplatky letos vyhrály v anketě absurdních ceníkových položek?

Telefonující muž si vybírá peníze z bankomatu Canva

Čtenáři serveru Bankovnipoplatky.com mohli hlasovat pro nejabsurdnější poplatky, které jim jsou účtovány ze strany banky. Které položky ceníku bankovních institucí zvítězily? Výsledky vás pravděpodobně nepřekvapí, nejneoblíbenější poplatky jistě znáte.

Přečtěte si také

Vši opět berou školy a školky útokem, přípravky na léčbu dochází. Zbavit se jich můžete i sami vodkou nebo slivovicí

Poplatky, poplatky, zase ty poplatky. Zatímco v minulých letech jste se ještě mohli setkávat s placenými výběry z bankomatu a dalšími poplatky, většina bank už nabízí tyto služby jako bezplatné. I přesto se najdou ceníky, které poplatky za jinde samozřejmé úkony účtují.

Na zoubek se absurdním poplatkům podívali i autoři ankety o nejnesmyslnější bankovní poplatky.

Žena sedí u počítače a drží platební kartu Canva

Výběry z bankomatu chtějí lidé zdarma

Když se řekne výběr z bankomatu vlastní banky, většina účastníků ankety má jasno – platit za tento běžný úkon jim přijde absurdní. Právě tento poplatek v anketě zvítězil s 24 % všech hlasů.

„Výsledky ankety přesně zobrazují nálady klientů, kterým přijde absurdní platit za výběr z bankomatu vlastní banky. Právě proto, že klienti už tento poplatek u nových smluv neplatí nebo tento poplatek neuplatňují nové banky na trhu. Tento poplatek je o to absurdnější, že stále přežívá u tzv. starých smluv o vedení běžného účtu. Mnoho lidí tak ani neví, že tento poplatek platí, ale přitom nemusí, pokud by uzavřeli novou smlouvu," okomentoval vítězný poplatek zakladatel ankety Patrik Nacher.

Je libo mince v akci?

Poplatek za výběr z bankomatu z vlastní banky sice v nových cenících chybí, ale i přesto jej platí tisíce lidí, kterých se týkají původní smluvní ceníky. S tímto poplatkem se setkávají například klienti UniCredit Bank a ČSOB. Donedávna se týkal také klientů České spořitelny, která jej však v minulých týdnech zrušila.

TIP: Jak ušetřit za výběr? Plaťte kartou. Vyberte si akce na Kupi.cz, zamiřte do obchodu a používejte bezkontaktní platby. Jsou bezpečné a samozřejmě bezplatné.

Jaké jsou další zbytečné poplatky?

S jakými dalšími položkami, které banky účtují, lidé nesouhlasili? Na druhém místě s 20 % všech hlasů se umístil poplatek za zjištění zůstatku na úvěrovém účtu za účelem splacení, na třetím místě skončily poplatky za změnu oznámením banky.

Právě poplatek za potvrzení o zůstatkové částce úvěru činí až několik stovek korun, přitom jde pouze o tisk dat. Za toto vystavení zaplatíte 500 Kč u UniCredit Bank a Raiffeisenbank a 200 Kč u Monety. Banky dokonce tvrdí, že jde o zpoplatnění potvrzení vystaveného na žádost klienta, ale pokud klient například prodává nemovitost, potvrzení potřebuje pro doplacení stávajícího úvěru – ale ani v tomto případě banky neberou ohled.

Poplatek za změnu oznámením banky je na tom podobně, platí se například při mimořádné splátce části hypotečního úvěru. Také tady je klient znevýhodněn.

Ženy si třesou rukou u bankovní přepážky Canva

Jak ušetřit? Banku volte chytře

Jak tedy ušetřit a neplatit zbytečné a mnohdy absurdní poplatky? Vybírejte s rozvahou – a nebojte se nahlédnout do ceníku dané banky. Právě tam totiž najdete poplatky nejen za výběry z bankomatů (platí pro vlastní, ale i cizí bankomaty). Zde přinášíme několik podmínek pro výhodný běžný účet:

  • Raiffeisen bank nabízí účet zdarma – poplatky za výběr z vlastních i cizích bankomatů neplatíte.
  • Také mBank nabízí mKonto zdarma – a zdarma jsou rovněž všechny výběry.
  • K těmto bankám se přidala i Komerční banka. Můžete využít účet zdarma včetně všech výběru v bankomatech KB i ostatních bez poplatku.
  • Stejné podmínky má i Equa bank a Fio banka.