Proslulá salcburská čokoládovna končí. Které značky také smetl koronavirus?

Prodejna Mirabell s nabídkou cukrovinek Mozartovy koule v Grödigu puhhha / Canva

Salcburská čokoládovna Schokolade vyhlásila bankrot a zařadila se tak mezi firmy, které neustály pandemii onemocnění covid-19. Koronavirová krize však nezasáhla pouze potravinový průmysl, ale též cestovní ruch či oděvní průmysl. Svůj konec ohlásila i britská síť maloobchodů Debenhams, množství obchodů pak ruší Camaieu či Esprit.

Přečtěte si také

Co všechno se dá připravit z pampelišek? Vyzkoušejte chutný med, víno nebo čaj

Salzburg ztrácí svou tradici

Jak moc pandemie koronaviru zahýbe s trhem, si po jejím vypuknutím uměl představit jen málokdo. Opatření, která měla za úkol zbrzdit šíření viru a bránit naše zdraví, bohužel zapříčinila bankrot mnoha zavedených firem. Jednou z nich je i salcburská čokoládovna Schokolade, výrobce známé cukrovinky Mozartovy koule.

Dopřejte si rakouskou pochoutku v akci

Zástupci firmy uvedli, že se už delší dobu cítili být pod velkým tlakem. Vše vyvrcholilo neschopností vyplatit listopadové mzdy, které se po pádu společnosti zavázaly uhradit místní úřady. Kromě ušlých zisků je tento bankrot velkou ranou pro salcburský obchodní profil, jehož hlavní součástí byly právě výše zmíněné cukrovinky.

S problémy se potýkají i módní domy

Finanční problémy hlásí i módní odvětví. S dlouhodobým propadem zisků se potýkaly i společnost Pietro Filipi, která je v tuto chvíli v insolvenčním řízení, či pánská móda Blažek, která loni využila možnosti moratoria a ochrany před věřiteli. Nakonec šla do insolvence a využila možnost reorganizace.

Z Čech také zmizí množství oblíbených prodejen s fast fashion módou, jako jsou H&M, Zara, Massimo Dutti, Stradivarius, Bershka či Pull&Bear. Přestože tyto prodejny neměly před korona krizí o zákazníky nouzi, nyní se potýkají s ohromnými ztrátami.

Camaieu zavírá obchody, Esprit restrukturalizuje

Některým firmám sice zatím nehrozí bankrot, i tak si ale musely takzvaně utáhnout opasky a zavřít velké množství poboček. K takovým firmám patří i francouzský módní řetězec Camaieu, jehož česká divize dluží podle vlastního vyjádření 400 milionů korun. Následkem koronavirové krize bylo Camaieu nuceno zavřít na 800 poboček po celém světě.

Český trh opouští i další francouzská značka dámského oblečení Promod. Skupina Esprit se sídlem v Ratingeru se pohybovala v červených číslech už dlouho před pandemií. Krize jí však rozhodně nepřidala a firma se dostala do insolvence. S insolvenčním plánem však podle finančního ředitele Johannesa Schmidta-Schultese souhlasila většina věřitelů, a proto se firma chystá začít znovu.

Britský Debenhams definitivně končí

Letos na jaře oznámil konec i britský řetězec s oděvy Debenhams, který měl v Británii 242letou tradici a svou prodejnu měl od roku 2004 i v Praze. Firma byla v likvidaci v důsledku koronavirové krize už od prosince loňského roku a posledních 49 obchodů v Británii zavřela ještě v průběhu letoška. Přestože společnost ruší kamenné prodejny, značka jako taková bude žít dál, protože ji v lednu za 55 milionů eur koupil britský online prodejce oblečení Boohoo.