Obchody stahují z prodeje závadné vlašské ořechy, rozinky a med. Nemáte je doma také?

Sklenice medu, balení rozinek a vlašských ořechů, na pozadí regály s potravinami Kupi/Canva

Pokud jste v posledních týdnech koupili v některém z řetězců vlašské ořechy, med nebo rozinky na pečení, věnujte pozornost tomuto článku. Obchody stahují závadné šarže, které obsahovaly plíseň, ropný olej nebo zakázaný pesticid.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Rozinky s olejem

Při jedné ze svých kontrol objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) závadné rozinky, které prodával obchodní řetězec Albert. Inspektoři v nich při laboratorním rozboru zjistili přítomnost minerálního oleje, který se ale v potravinách vyskytovat nesmí, a tak bylo nařízeno výrobci okamžité stažení závadné šarže z prodeje. Prošetřuje se, za jakých okolností se rozinky kontaminovaly. V potravinářském průmyslu se minerální oleje používají například jako rozpouštědla, maziva, součást tiskařských barev nebo jako ochrana povrchů. I přesto, že kontaminované potraviny obsahují jen malé množství těchto olejů a žádné vážné riziko při požití nehrozí, vždy se produkt stahuje z trhu.

  • Jedná se konkrétně o produkt slovenského výrobce ENCINGER SK, s. r. o., v 500g balení s minimální trvanlivostí do 25. 3. 2022. Země původu je Írán.

Inspektoři SZPI varují všechny, kteří mají závadnou šarži rozinek doma, aby je nekonzumovali.

Závadné balení rozinek Albert SZPI

Med s antibiotiky

Jestliže jste si v poslední době pořizovali med z obchodu, pak zbystřete. Velkoobchod Makro vydal svolávací akci na květový lipový med, ve kterém byly zjištěny zbytky antibiotik. Více se dočtete v našem článku.

Mleté vlašské ořechy s plísní

Ořechy k vánočnímu pečení patří, to je bez debat. Koupili jste si v Tescu nějaký ten balíček do zásoby? Raději zkontrolujte, zda se nejedná o šarži, kterou řetězec stahuje ze své obchodní sítě a varuje před její konzumací.

Konkrétně se jedná o:

  • Tesco Vlašské ořechy mleté 200g, EAN 5051007115568, DMT 27. 03. 2022
  • Tesco Vlašské ořechy mleté 200g, EAN 5051007115568, DMT 13. 04. 2022

Zmíněné balíčky mletých ořechů mohou být kontaminované plísní. Pokud máte inkriminované balení doma, je možné jej vrátit na oddělení informací v některé z prodejen Tesco. Na základě řádně uplatněné reklamace vám bude ihned vrácena kupní cena tohoto výrobku.