Prodejci už nabízejí vánoční stromky. Nejoblíbenější je kavkazská jedle

Vánoční stromky  k prodeji Happy Hirtzel / Shutterstock.com

U obchodů začíná prodej vánočních stromků. Nejoblíbenějším druhem je kavkazská jedle, která se chlubí vysokým vzrůstem, bohatou korunou a omamnou vůní. Aby váš vánoční stromek zůstal v kondici až do Štědrého dne, uchovávejte jej ve vodě na chladném místě, případně použijte hnojivo. Suchý stromek po Vánocích odvezte do sběrného dvora.

Přečtěte si také

Donášková služba Foodora na Slovensku ze dne na den skončila. Hrozí to i u nás?

Začíná prodej vánočních stromků

Jako každý rok koncem listopadu začíná prodej vánočních stromků. Od 25. listopadu nabízí u svých obchodních domů vánoční stromečky za 499 Kč společnost IKEA.

Členové klubu IKEA Family navíc ke koupi stromku dostanou slevovou kartu v hodnotě 250 Kč, kterou mohou využít při dalším nákupu od 2. 1. do 31. 3. 2022. Aby společnost zabránila masovému přeprodávání stromků, omezila nákup 10 stromy na osobu.

Prodej vánočních stromků odstartoval i prodejce Mountfield, který nabízí kavkazské jedle prvotřídní kvality. Jedle a smrky různých druhů a velikostí seženete i v OBI, Hornbachu a množství zahradnictví.

Kavkazské jedle na plantáži v Dánsku označené štítkem Mountfield Mountfield

Jaký druh je nejoblíbenější?

Nejoblíbenějším druhem u nás je kavkazská jedle, která primárně pochází z dánských plantáží. Tyto stromky se vyznačují takřka dokonalým vzhledem, podmanivou vůní, hustým jehličím a bohatou, pravidelnou korunou. V Dánsku je vybírají specializovaní inspektoři, kteří je podrobují přísné kontrole kvality.

  • V nabídce obchodů seženete jedle od výšky 1 m až do 2,5 m za skvělé ceny. Obchodníci přitom nabízí celkový servis od ořezu až po pečlivé zabalení stromu.

Stromky si drží stejné ceny

Přestože letošní Vánoce budou pravděpodobně nejdražší za poslední léta, jedna jistota nám přece jen zůstane – ceny vánočních stromků zůstanou stejné jako minulý rok. Pozitivní zprávu potvrdila i mluvčí řetězce Mountfield Kateřina Böhmová. „Přestože na předvánočním trhu dochází k celkovému zdražování, podařilo se nám i v návaznosti na vstřícný přístup našich dlouhodobých obchodních partnerů v Dánsku udržet loňské ceny.“ Kavkazská jedle vysoká 150–200 cm vás vyjde na 549 Kč, o metr vyšší strom pak stojí 999 Kč.

Ceník vánočních stromků Moutfield Mountfield

Jak o stromek pečovat, aby vydržel až do Vánoc

Aby řezaný stromek vydržel po celé svátky, vyžaduje vaši péči. Pokud si ho koupíte dřív, seřízněte kůru na konci kmene, uložte jej do nádoby s vodou a nechte na chladném místě až do doby, než jej budete zdobit. Takto můžete stromeček nechat stát v chodbě, kumbále, na balkoně nebo terase i několik týdnů. Dbejte na to, aby byla ponořena i kůra, stromy totiž sají vodu pletivem umístěným pod ní.

Až budete stromek aranžovat do bytu, nezapomeňte použít stojánek, do kterého lze nalít vodu, aby se strom mohl rehydratovat i v průběhu svátků. Aby se voda ve stojánku nekazila a nezapáchala, můžete do ní kápnout trochu speciálního hnojiva na stromky s obsahem draslíku a stříbrných iontů, které koupíte v zahradnictvích nebo v Mountfieldu.

Do stojánku můžete kápnout trochu hnojiva na jehličnany

Kam se starým stromkem?

Ačkoli po novém roce nacházíme u popelnic se směsným odpadem hned několik stromků najednou, tento způsob likvidace rozhodně není ideální. Stromek byste měli po Vánocích pečlivě odstrojit a odvézt do sběrného dvora – odtud zpravidla putuje do spaloven, kde je energeticky využit.

Máte-li zahradu, můžete větvičky ze stromu využít k zazimování záhonů, nebo je můžete dát na kompost. Kmen můžete rozřezat a spálit na ohni, případně nadrtit v drtičce dřeva. Někteří prodejci se k ekologické likvidaci jimi prodaných stromků staví čelem a od svých zákazníků si suché stromky berou zpět.