Pozor na vodu ve spreji Balea z DM drogerie, která může vyvolat infekci. Řetězec ji stahuje z trhu

Žena se v letním parnu osvěžuje vodou ve spreji Kupi.cz / Canva

Hydratace je důležitá nejen zevnitř, ale i zvnějšku. V letních měsících je vaše pleť zatěžována vysokými teplotami a působením slunečního záření. V zimě ji zase ohrožují mrazíky, které ji nadměrně vysušují. Kromě dodržování pravidelného pitného režimu můžete svou pleť vyživovat i minerální vodou ve spreji. Jakou si vybrat, a které se naopak vyhnout, vám poradí náš článek.

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Vody ve spreji osvěžují a hydratují

Ať už trpíte suchou pletí, projevy akné nebo bojujete s ekzémem, vody ve spreji mohou být pro vás tím pravým řešením. Jejich využití je opravdu všestranné, a navíc jsou vhodné nejen pro dospělé, ale také pro kojence a děti.

Můžete se jimi osvěžit kdykoli během dne, kdy se vám vaše pleť bude zdát unavená, vysušená nebo napjatá. Minerály obsažené ve vodě navíc pomáhají s regenerací kožních buněk, chrání je před volnými radikály a z dlouhodobého hlediska pomáhají předcházet stárnutí. Používat je přitom můžete na pokožku obličeje i celého těla.

Květinové vody Purity Vision Purity Vision

Hydratační vody pro celou rodinu

Na trhu najdeme nejen vody minerální, ale též květinové nebo bylinné. Každou z nich lze přitom používat velmi univerzálně.

Levandulová voda je nepostradatelná v péči o problematickou pleť, protože levandule působí antisepticky a pomáhá bojovat s projevy akné. Pořídíte ji například u české firmy Purity Vision, která zároveň nabízí též vodu růžovou, jež je oblíbená především při péči o zralou pleť, meduňkovou, mátovou či heřmánkovou, která jemně pečuje o citlivou pokožku miminek.

Hydratační bylinnou vodu nabízí též Havlíkova apotéka, oblíbené jsou i značky La Roche-Posay, Vichy, případně Avene, Bioderma nebo Uriage.

Široké možnosti využití

Velkou výhodou vod ve spreji je jejich široké využití. Jemná mlha, kterou si nastříkáte na obličej, vás dokonale osvěží a hydratuje. Skvěle funguje jako podkladová báze pod make-up, protože obnovuje pH pokožky a přirozeně chrání, a zároveň ji lze použít i jako fixační sprej na dekorativní kosmetiku.

Vody ve spreji taktéž zklidňují pleť po použití peelingu. Pokud si vyberete termální vodu s obsahem selenu, můžete ji používat pro hojení drobných ran. Přidat ji můžete i do přípravků na pleť, jako jsou pleťové krémy a masky, případně do balzámu na vlasy či nehty.

Voda ve spreji Balea z DM DM

Pozor na vodu Balea z DM

Jednu takovou hydratační vodu vyrábí i drogerie DM pod svou značkou Balea. Ta ovšem musela být nyní stažena z prodeje, protože se objevilo podezření na kontaminaci bakteriemi burkholderia cenocepacia a ralstonia pickettii, které mohou u osob s citlivou pletí a sníženou imunitou vyvolat infekci.

Přestože je riziko nepříznivých účinků na zdraví nízké, firma se nechala slyšet, že kvalita výrobků je pro ni naprostou prioritou a nehodlá riskovat zdravotní komplikace byť i u jediného zákazníka. Máte-li tuto vodu doma, doneste ji na nejbližší pobočku drogerie DM, kde vám budou vráceny peníze.