Advent 2021: Kdy letos začíná a jaké budou trendy ve výzdobě?

Adventní svícen se 4 svíčkami ozdobený šiškami a dřevěnými hvězdami Canva

Konečně jste se dočkali – po roce je tu opět čas na zimní výzdobu. Můžete vsadit na pár skromných detailů, nebo váš domov proměnit v zimní pohádku. Ať tak, či onak, je dobré se seznámit s letošními trendy. Jaké materiály volit a které jsou naopak passé?

Přečtěte si také

Palačinky bez mouky nebo bez vajec? Jde to, jen musíte vědět, čím suroviny nahradit

Čtyři adventní neděle v roce 2021 budou:

  1. adventní neděle 28. listopadu 2021
  2. adventní neděle 5. prosince 2021
  3. adventní neděle 12. prosince 2021
  4. adventní neděle 19. prosince 2021

Kdy letos začíná advent?

První adventní neděle může připadnout na kterýkoliv den mezi 27. listopadem a 3. prosincem, advent pak může trvat 22 až 28 dní. První adventní neděle letos připadá na 28. listopadu 2021.

K adventu neodmyslitelně patří i kalendář

Když se řekne retro

Módní trendy se vracejí, tak proč znovu nezažít atmosféru devadesátkových Vánoc? Retro ozdoby, staré řetězy a barevná světýlka – návrat ke starému po novém. Chcete-li i vy ozdobit váš domov v retro stylu, můžete vybírat z tradičních ozdob – některé kousky možná najdete u rodičů na půdě. A co takhle zlatá střední cesta? Nakombinujte staré a nové prvky v rámci jednoho vkusného dekoru. Lesklým a krásným baňkám jen tak neodzvoní!

Doteky zimní přírody

Přírodní prvky, materiály a detaily – a váš domov protká zima. Nikoli chladná, ale útulná a hřejivá. Zimní dojmy můžete domů pozvat prostřednictvím přírodních materiálů. Stromeček může zdobit sláma, juta, ale i keramika či papír. Přírodní materiály krásně doplní také bytový textil. Nezapomeňte, že pokud sáhnete po přírodním či rustikálním stylu, můžete ve stejném dekoru zabalit i vánoční dárky. Přírodní papír, provázky a větvičky perfektně doplní vaše letošní sváteční okamžiky.

Dárky zabalené v přírodním papíru jsou omotané krajkou a ozdobené větvičkami jehličnanu, šiškami, provázkem a dřevěnými ozdobami Canva

Kouzlo slavnostního třpytu

Kdepak, bez jasu a třpytu by to ani letos nešlo. Nic se ale nemá přehánět, proto lesklé detaily volte spíše poskrovnu. Proč vsadit jen na stříbrnou či zlatou? Okázalou atmosféru adventu s doteky elegance vykouzlí také měděné odstíny. Které prvky pro dekorování vybrat? Detaily v metalických odstínech mohou zdobit ubrus, dekorační polštářky, závěsy, ale také třeba ozdoby do oken, slavnostní LED světýlka či lucerny, zimní větvičky a věnec.

Tip: Chcete Vánoce dokonale sladit v duchu trendů a výjimečné nálady? Pak si prohlédněte vánoční letáky Orionu, Tescomy a Kitosu na Kupi.cz. Najdete tam nejen hromadu zimní inspirace, ale také tipy na dárky a samozřejmě akční zboží.

Pro přivolání vánoční atmosféry stačí jen trochu světla

(Ne)tradiční barvy? Pastelové odstíny jsou in!

Kdepak červená, co třeba pastelové tóny? Jsou hravé, umírněné a velmi estetické. Přestože si možná ještě neumíte představit pastelové Vánoce, zkuste se inspirovat třeba na internetu – jejich vyznění překvapí, troufáme si říci, že velmi mile. A že si na pastelovou výzdobu netroufáte? Zkuste ji využít alespoň v dětském pokoji. Kdo ví, možná že si vás získá na první pohled.

Vánoční ozdoby v pastelově modré a růžové jsou doplněny dřevěnými dekoracemi Canva

V jednoduchosti je krása

Světem trendů bydlení hýbe jeden, který vám umožní doma volně dýchat – je jím minimalismus. Proč složitě zdobit domácnost, když se můžete obklopit jen pár detaily, které vám dělají radost. Ani tradiční stromeček možná nepotřebujete – co zvolit třeba dřevěný?

Jednoduchá výzdoba může nést jakýkoli z již zmíněných trendů, jen to s dekorováním nebudete přehánět. Raději věnujte čas úklidu a sem tam nějakému detailu, který váš domov rozzáří. Protože méně je více. To platí i o Vánocích.