Vánoční kapr bude letos podle rybářů menší a hubenější, ale zato dražší

Výlov kaprů Canva

Letošní počasí má vliv nejen na sklizeň na polích, ale neprospělo ani rybám v sádkách. Podle rybářů budou ryby kvůli chladnému počasí menší, a tak se musíme připravit, že si za vánočního kapra pravděpodobně letos připlatíme. Ceny by se měly zvednout podle našich největších rybářství až o 10 procent.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

„Letošní rok se nám nezdá úplně nejlepší, zatím ty kontrolní odlovy, které proběhly v měsíci srpnu, ukázaly, že ten letošní rok bude silně podprůměrný,“ zhodnotil situaci předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha. „Na našich sádkách je bez rozdílu za třídění cena kapra 98 korun a na hrázích našich rybníků při výlovech budeme prodávat za 88 korun,“ doplnil Malecha.

Tip: V obchodech se dají už dnes koupit chlazení kapři – a jsou levnější než v období kolem Štědrého dne. Kupte si pár kousků do mrazáku, anebo si kapra dejte do oblíbených na Kupi.cz a nákupní rádce vás upozorní, až bude kapr v akci ve vašem okolí.

Kdo se však těšil na každoroční výlovy rybníků s programem, bude zklamán. Kvůli koronavirovým opatřením velká jihočeská rybářství nechystají tradiční slavnostní výlovy rybníků s doprovodným programem. Podle našich informací budou rybářství prodávat ulovené ryby na sádkách povětšinou pouze ve všední dny. Na některé výlovy je připraven alespoň stánkový prodej ryb.

Muž drží živého kapra Canva

Počasí mělo vliv na přírůstky kaprů

Chladné počasí podle rybářů zapříčinilo, že letošní ryby jsou v průměru o osm centimetrů kratší a zhruba o třicet deka lehčí. Na vánoční tabuli si tak letos za stejnou podkovu kapříka jako loni budeme muset sáhnout o něco hlouběji do kapsy.

I přesto se však námi oslovení prodejci o nezájem zákazníků nebojí. Podle jejich slov se díky pandemii lidé naučili stravovat doma a jíst zdravěji, než byli zvyklí. Zájem o čerstvé ryby tak prudce vzrostl. Cena kaprů bude zhruba na 130 Kč za kilogram, což je o pětinu více než v loňském roce – a v některých krajích se cena může vyhoupnout i více. Na vyšší cenu má ale vliv také zdražení obilovin, které se používá v sádkách jako krmivo.

Kapr vám nevoní? Dejte do trojobalu lososa

„V tomto případě mi zdražení nevadí a kapra si koupím stejně jako každý rok. Na tom jednom kapru nezchudnu. Cena nás určitě neodradí,“ říká Marie Vodičková, kterou jsme oslovili před obchodním centrem ve Zlíně.