V obchodech se prodávala kachna se salmonelou. Více než 1,6 tuny jí skončilo u zákazníků. Nemáte ji doma?

Žena si v supermarketu vybírá zboží z mrazáku s masem Canva

Mražená kachna z Polska obsahující salmonelu se objevila v našich obchodech. 1 138 kg se jí podařilo veterinářům z trhu stáhnout, ale dalších 1 627 kg se prodalo nebo zkonzumovalo. V Česku byla zásilka určena dvěma obchodníkům. Pozor, nemáte ji doma?

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Značení na vajíčkách: Co z něj vyčteme a proč je důležité si ho všímat?

Kachny, ve kterých veterináři zjistili přítomnost bakterie salmonely, poznáte podle názvu. Výrobek je označený jako pekingská kachna mražená s datem minimální trvanlivosti do 31. srpna 2024 z šarže P-687.

„Dle informací uvedených v systému rychlého varování byla ve výše uvedené šarži kachního masa ve Slovinsku zjištěna přítomnost salmonely. Při následném došetřování u polského výrobce bylo pak zjištěno, že stejná šarže byla distribuována i do dalších zemí včetně České republiky,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

„V Česku šla zásilka nejdřív do společnosti Hopi v Říčanech, následně její části směřovaly do pražské firmy Jakub Kubín a společnosti MART-IN se sídlem v Neštědicích v Ústeckém kraji,“ upřesnil Vorlíček.

Bakterie salmonely v lidském organismu způsobuje akutní průjmové onemocnění. I přesto, že při dostatečné tepelné úpravě masa se riziko nákazy snižuje, může konzumace kontaminovaného masa způsobit nepříjemné zažívací problémy provázené vysokými teplotami.

Problémové polské potraviny

Pokud jste kachnu, o které se Veterinární správa dozvěděla ze systému rychlého varování (RASFF), koupili, rozhodně ji nekonzumujte a vraťte ji zpět do obchodu. Máte nárok na vrácení peněz oproti účtence.

Tip: Nejste si jisti cenou nebo složením výrobku v obchodě? Použijte aplikaci Kupi.cz a vždy nakoupíte nejvýhodněji.