V obchodech se prodávala kachna se salmonelou. Více než 1,6 tuny jí skončilo u zákazníků. Nemáte ji doma?

Žena si v supermarketu vybírá zboží z mrazáku s masem Canva

Mražená kachna z Polska obsahující salmonelu se objevila v našich obchodech. 1 138 kg se jí podařilo veterinářům z trhu stáhnout, ale dalších 1 627 kg se prodalo nebo zkonzumovalo. V Česku byla zásilka určena dvěma obchodníkům. Pozor, nemáte ji doma?

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Jak vyhnat zajíce ze zahrady? Tyto tipy vám zaručeně pomohou

Kachny, ve kterých veterináři zjistili přítomnost bakterie salmonely, poznáte podle názvu. Výrobek je označený jako pekingská kachna mražená s datem minimální trvanlivosti do 31. srpna 2024 z šarže P-687.

„Dle informací uvedených v systému rychlého varování byla ve výše uvedené šarži kachního masa ve Slovinsku zjištěna přítomnost salmonely. Při následném došetřování u polského výrobce bylo pak zjištěno, že stejná šarže byla distribuována i do dalších zemí včetně České republiky,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

„V Česku šla zásilka nejdřív do společnosti Hopi v Říčanech, následně její části směřovaly do pražské firmy Jakub Kubín a společnosti MART-IN se sídlem v Neštědicích v Ústeckém kraji,“ upřesnil Vorlíček.

Bakterie salmonely v lidském organismu způsobuje akutní průjmové onemocnění. I přesto, že při dostatečné tepelné úpravě masa se riziko nákazy snižuje, může konzumace kontaminovaného masa způsobit nepříjemné zažívací problémy provázené vysokými teplotami.

Problémové polské potraviny

Pokud jste kachnu, o které se Veterinární správa dozvěděla ze systému rychlého varování (RASFF), koupili, rozhodně ji nekonzumujte a vraťte ji zpět do obchodu. Máte nárok na vrácení peněz oproti účtence.

Tip: Nejste si jisti cenou nebo složením výrobku v obchodě? Použijte aplikaci Kupi.cz a vždy nakoupíte nejvýhodněji.