Jaké budou vánoční trhy 2021 v Praze, Brně, Ostravě, Drážďanech nebo ve Vídni?

Vánoční trh se stánky po stranách a vánočním stromkem uprostřed Canva

Na trhy se můžete vydat například do Prahy, Brna nebo Ostravy. V dnešní nejisté době tak podpoříte lokální obchodníky, a navíc nemusíte cestovat za hranice. O krásný vánoční zážitek ale určitě nepřijdete. Samozřejmě na vás čekají nejrůznější svařená vína, tradiční dobroty, nákupy vánočních ozdob, dekorací a jiných drobností. Nejspíš mezi nimi vyberete i pár vánočních dárků nebo uděláte radost sami sobě. Kam tedy vyrazit podle toho, jestli máte radši velkolepé akce s atrakcemi, nebo menší jarmarky s pohodovou atmosférou?

Přečtěte si také

Jak vybrat retenční nádrž na vodu? Na zalévání dešťovkou vám stát dá i 100 tisíc na dotacích

Kouzelná vánoční Praha

Staroměstské náměstí je jen jedno a v prosinci se proměňuje na kouzelné místo, kde se vám splní snad každé vánoční přání. Kromě velkého a nádherně ozdobeného vánočního stromečku tu najdete i jeden menší. A nechybí ani různé další atrakce, u kterých se můžete vyfotit, třeba Popelčin střevíček.

Letos tu trhy začínají 27. listopadu a oproti loňsku je v plánu i slavnostní rozsvícení vánočního stromečku. Proběhne v 16:30 za doprovodu hudby od Vadima Petrova.

Pokud máte raději menší trhy s rodinnou atmosférou, vyrazte spíše do širšího centra hlavního města. Nabídka občerstvení a výrobků sice není tak rozmanitá, ale zase je cenově dostupnější a vše si užijete bez dlouhých front a tlačenic. Nabízejí se tedy trhy na náměstí Republiky, na Jiřího z Poděbrad, na náměstí Míru nebo na Tyláku.

V Brně jde hlavně o zábavu

Centrum Brna každý rok před Vánocemi ožije. Trhy se tu konají na všech čtyřech největších náměstích – na Zelném trhu, na Moravském náměstí, na náměstí Svobody i na Dominikánském náměstí.

A kromě vánočního stromku je rozhodně jejich dominantou ruské kolo, které je efektně osvětlené a ukáže vám největší moravské město zase z trochu jiné perspektivy. Jízda trvá zhruba 7 minut a zaplatíte za ni 100 Kč. Milují ho děti i dospělí, kteří se sem sjíždějí z celé republiky. Budete k nim letos patřit i vy?

Ruské kolo v noci cowardlion / Shutterstock.com

Bruslení i gastro zážitky v Ostravě

Na ostravské vánoční trhy se můžete těšit už o den dříve, začínají 26. listopadu. Jejich centrum je na Masarykově náměstí, kde najdete jak živý vánoční stromeček, tak ruské kolo. Pokud ale raději bruslíte, vydejte se na náměstí Dr. E. Beneše. O zábavu budete mít v každém případě postaráno na celý den.

A pozor, potrpí si tu i na dobré jídlo a pití za příznivé ceny. Pořídit tu můžete tradiční vánoční dekorace, slaměné ozdoby, svíčky, jmelí nebo věnce. Na e-shopech je sice seženete levněji, ale tady jsou nákupy opravdovým zážitkem.

Jste už na letošní Vánoce připraveni?

Kam na vánoční trhy u našich sousedů?

Oblíbené Drážďany

Pokud bydlíte na severu Čech, nabízí se výlet do Drážďan, který můžete spojit i s nákupy. Jeho součástí je také tradiční štolová slavnost, která letos připadá na 7. prosince. Samotné trhy začínají 27. listopadu, tedy ve stejný den jako u nás. Konají se na náměstí Altmarkt a odtud pokračují na Prager Strasse a do dalších okolních ulic.

A čím že jsou specifické? Obří štolou, saskou specialitou, kterou každoročně peče více než sto pekařů. Návštěvníci samozřejmě mohou ochutnat a třeba si i kousek odvézt domů. Menší variantu ale určitě zvládnete upéct i doma a může to být zajímavá alternativa k našemu klasickému cukroví.

Neopakovatelná atmosféra Vídně

Z jihu to pak budete mít blíže do Vídně, ve které začíná předvánoční čas už v polovině listopadu. Místo svařeného vína doporučujeme dát si tu typický punč a k němu voňavé pečivo nebo pražené mandle. Centrum trhů je na náměstí Rathausplatz – na místě, kde se v záři světel plní vánoční sny a přání.